Početna » Kuda? » Na predstavu »

Paranoja Šik

 
Paranoja Šik
ARHIVA
Na predstavu | dodato 04.11.2009.
Detalji

Autor (koncepcija i koreografija): Isidora Stanišić
Kompozitor: Anja Đorđević
Scenograf: Saša Ivanović
Kostimograf: Ivana Vasić
Izvođači: Dejana Budiška, Nevena Jovanović, Olga Olćan, Milica Pisić

 
 

Predstava istražuje fabrikovana stanja svesti usled sistemske proizvodnje, potkrepljivanja i popularizacije paranoje kao zahvalnog paravana za sprovođenje raznih ekonomsko-političkih mera u vidu „šok terapije“.

Snop svetla diskretno obasjava najnoviju nijansu futurističkog karmina.
Uskraćenost zadovoljenja jedne od osnovnih potreba – potrebe za bezbednošću, redukuje kritičku misao, a pravilno dozirana dnevna kura straha čoveka transformiše u non-stop alertiranu zver. Spreman, pozor i ono konstantno odlagano: sad! čini atmosferu predstave napetom i nepodnošljivom sve do njene kulminacije kada sistemom dirigovana paranoja postaje cool image zastrašenosti, kada paranoja postaje šik.

Američka javnost svakodnevno biva informisana o stepenu alertiranosti pomoću color-coded threat level sistema prikazanog u uglu televizora i označenog odgovarajućom bojom: od zelene koja označava nizak stepen opasnosti, preko plave, žute i narandžaste, do crvene koja je najviši stepen opasnosti. Pre ovog sistema korišćen je „Bikini sistem“ koji je na lestvici imao i belu boju sa značenjem: nema dostupnih informacija o specifičnoj opasnosti. Belo nije korišćeno nikad u istoriji ovog sistema.

Prepadnuta manekenka poluotvorenih usana i širom otvorenih očiju zuri u kameru, tačnije: kroz kameru, u opasnost koja joj preti. Snop svetla diskretno obasjava najnoviju nijansu futurističkog karmina. To je izgled kome težimo, koji priželjkujemo.

Flamingovo oko veće je od njegovog mozga.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Slučajevi

Predstava po motivima jednočinki Muze Pavlove
...

Hipnoza jedne ljubavi

Svake godine u Srbiji nestane jedan manji grad od četrdeset do pedeset hiljada stanovnika. ...

Večera budala

Prvi uspeh na sceni je imao svojom dramom "Kidnapovanje" (1968), koja se osam meseci neprestano igrala u Parizu, kao i dramom...