Početna » Kuda? » Na predstavu »

Lice od stakla

 
Lice od stakla
ARHIVA
Na predstavu | dodato 03.11.2009.
Detalji

Režija: Anja Suša
Igraju: Damjan Kecojević, Jelena Ilić, Sena Đorović, Dušan Murić i Stefan Šteref

 
 

Smestajući svoju dramu u mlečni restoran prosečnog shopping malla, neke vrste savremenog Vavilona, među simbole konzumerizma koji ne znaju za prostorne ili kulturološke granice.

Zbog nestabilnosti samog sećanja na koje se akteri oslanjaju, i događaj o kojem je reč nam neprestano izmiče, a samim tim i mogućnost da prema njemu zauzmemo jasan stav.
Lice od stakla je pravi (i još uvek prilično usamljeni) srpski literarni doprinos postdramskom pozorištu. Ova drama koja se istovremeno događa u više prostornih i vremenskih nivoa, lukavo se poigrava čitaočevom percepcijom, proizvodeci efekat napetosti i teskobe pred mnogobrojnim pitanjima koja postavljaju naše vreme i civilizacijski "progres", a koja autorka samo akcentuje, bez vrednosnih sudova, bez arbitriranja i naravno, bez definitivnih odgovora.

Zbog toga se u komadu, namerno, sve vreme, bilo da je reč o prošlosti ili sadašnjosti, koristi prezent, čime se potencira ideja da sam dogadaj nije vremenski definisan, već da se iznova događa dok se o njemu govori.

Zbog nestabilnosti samog sećanja na koje se akteri oslanjaju, i događaj o kojem je reč nam neprestano izmiče, a samim tim i mogućnost da prema njemu zauzmemo jasan stav. Postavljajući ovu dramu, želela sam da se fokusiram ne toliko na dvoje ljudi koji su centraini likovi komada i na njihovu priču koja ionako nije do kraja zadata, već pre na prizore današnjice koji su neophodan ambijent za takvu priču. Odsustvo fiksnih parametara pri pogledu na tržni centar kao jedno od bazičnih "ne-mesta" današnjice, a pre svega odsustvo fiksnog identiteta je ono što me je najviše zanimalo u postavci Lica od stakla.
Zbog toga sam se opredelila za "svi igraju sve" princip, svesno prikazujući i fazu tranzicije iz lika u lik. Ovakav pristup je rezultirao zanimljivim i vrlo zahtevnim procesom rada koji ne bi bilo moguće realizovati bez ogromne podrške sjajnih glumaca sa kojima sam se upustila u ovu avanturu, ali i punog poverenja koje mi je ukazala Marija Karaklajić. (Anja Suša)




Pogledaj i:

predstava

,

drama

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Slatke usne mladosti

Nova predstava u Akademiji 28...

Travijata

Opera i teatar Madlenianum obnavlja jednu od svojih najuspešnijih produkcija, osobenu i modernu Travijatu, Đuzepea Verdija,...

Barbelo, o psima i deci

U ovoj drami se ne govori toliko o smrti koliko o onome što ostaje posle smrti, o onome što je trajnije od same smrti, što...