Početna » Kuda? » Na predstavu »

Kako se pravi Milka

 
Kako se pravi Milka
ARHIVA
Na predstavu | dodato 03.11.2009.
Detalji

Prema komadu Gornja Austrija Franca Ksavera Kreca
Režija: Žanko Tomić
Igraju: Daniel Sič i Nataša Luković

 
 

Komad Gornja Austrija iz 1972. godine govori o mladom bračnom paru iz radničke klase čiji konzumentski snovi i apetiti dolaze u sukob sa njihovom željom da imaju dete.

Franc Ksaver Krec (Franz Xaver Kroetz), nemački dramski pisac, glumac i filmski reditelj, rođen je 1946. godine u Minhenu.
Krec u ovom komadu insistira na banalnosti svakodnevice, koja, sa počekom od trideset godina, postaje sveprisutna i na našim prostorima, iako su ljudi ovde do skora verovali da su imuni na trulost kapitalističkog načina života, kako su to marksisti umeli da kažu.

Govorim u prošlom vremenu jer su za ovih tridesetak godina od nastanka komada iščezle sve krupne ideologije. Nema više čak ni Fromove dileme imati ili biti, jer je savremeni život, stapanjem divergentnih kategorija, stvorio novu jedinicu – čovek potrošač. Imati znači biti, a biti je popis onoga što imaš. Identitet se danas ostvaruje izborom i kombinacijom artikala koje trpamo u kolica po supermarketima.

Franc Ksaver Krec (Franz Xaver Kroetz)
, nemački dramski pisac, glumac i filmski reditelj, rođen je 1946. godine u Minhenu. Pohađao je studije glume u Minhenu i Maks Rajnhard seminar u Beču, ali mu je karijera dramskog pisca ubrzo postala dominantnija od glumačke. Krec je jedan od najznačajnijih savremenih dramskih pisaca.

U Nemačkoj dramaturgiji je imao posebnu značajnu ulogu jer je svojim delom premostio vakuum koji je nastao u periodu nacizma, a potom i dugog perioda denacifikacije. Na neki način Krec je nastavio tamo gde je nemačka dramaturgija stala – a to je socijalni ekspresionizam, s tim što je njegovo delo, za razliku od svojih istočnonemačkih uzora, uronjeno u svakodnevicu marginalaca jednog razvijenog, ali duboko konzumerističkog društva.

On je pisac levičarske provinijencije, ali se u skladu sa vremenom u svom delu lišava ideoloških motiva. On jednostavno otkriva socijalnu marginu konzumerističkog društva, te na taj način pravi most i prema najsavremenijoj nemačkoj dramaturgiji 21. Veka koja portretiše čoveka koji je usamljen i bolestan od društva.

Slike iz života mladog bračnog para bez veštačkih zaslađivača
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Javna ličnost

"Neću reći ništa novo kada kažem da je medijski kosmos paralelna dimenzija stvarnosti koja nema nikakvu obavezu prema ist...

Lari Tompson

Tragedija jedne mladosti......

Mnogo nas je

"Mnogo nas je" funkcioniše kao scenski dogadjaj koji formom svog iskaza istražuje ekstremne modele uzajamnosti, konfrontaci...