Početna » Kuda? » Na predstavu »

Crna kutija

 
Crna kutija
Na predstavu | dodato 03.11.2017.
Detalji

BDP
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija

Pisac:
Ana Đorđević

Režija:
Andrej Nosov

Premijera: 03.11.2017.

 
 

Okupljeni da dočekaju pomračenje meseca, sedmoro prijatelja tokom večere razotkriva svoje najintimnije strahove i žudnje, tražeći izlaz iz igre istine mobilnim telefonima.

Ako smo odrasli i živimo u vreme kada je svakom omogućeno da ima kodovanu komunikaciju, kada su tajne zapravo zavere i kada je osuda okoline velika cena za sve postupke, možemo li mi uopšte biti pošteni i slobodni ljudi.
Šta je istina, a šta tajna? Koliko poznajemo one najbliže sa kojima i pored kojih živimo? Da li je bliskost moguća u vreme ubrzane i moderne komunikacije? Koliko poznajemo jedni druge?


Reč autora
U noći pomračnja mesca, koje se od davnina smatra mistrioznim pokretačem velikih ličnih promena, civilizovan čovek, upakovan u šareni papir bračnog i profesionalnog statusa, sakriven iza svojih hobija i društvnih uloga, pokazaće pravu prirodu – ili neće? Ukoliko je pokaže, kula na čijem je vrhu živeo, naizgled zaštićen, survaće se u ponor, ali će na goloj zemlji možda nići seme života kakav zaslužuje svako dostojanstveno ljudsko biće. Ukoliko je ne pokaže, ostaće relativno zadovoljan, a šta je civilizovanom čoveku modernog doba drugo i potrebno osim udobnog, poznatog, dosadnog, ali prijatno uobičajnog osećanja relativnog zadovoljstva? Snaga pomračenog meseca nemoćna je spram prijateljstva koji je čovek izgradio prema tom mlakom stanju polulaži u kojoj živi i u kojoj će i umreti, kao da ga nikada nije ni bilo.
Ana Đorđević


Reč reditelja
Ko su savršeni ljudi koje volimo i pored kojih živimo? Da li znate da vaša drugarica ima vezu sa vašim kumom? Da li je naše savršeno i srećno životarenje, kako se trudimo da ga predstavimo svaki put kad se okupimo i slavimo, zapravo maska za nesrećne duše, koje ni posle puno godina života ne znaju šta će biti kad porastu? Koliko vaš tata ima dece? I šta ako je vaša najbolja drugarica zapravo verenica vašeg brata, a vi to baš ne znate? Ovaj niz pitanja je strašan i možda je bolje da ćutimo i ne talasamo. Ako smo odrasli i živimo u vreme kada je svakom omogućeno da ima kodovanu komunikaciju, kada su tajne zapravo zavere i kada je osuda okoline velika cena za sve postupke, možemo li mi uopšte biti pošteni i slobodni ljudi. Naučiti da prekineš nešto što ti ne ide sa nekim drugim, biti iskren prema sebi i svetu oko sebe, živeti svoju istinu, verovati sebi i drugima – to je ideal koji je toliko daleko od današnjeg sveta. Onda nije čudo što nas svi lažu – mediji, političari, prodavci u piljari, baka na pijaci, partner ili mama. Laž je jednostavna, a bolna kad se razotkrije. Istina je teška, a oslobađajuća kad je ne kriješ.

Hoćete li voleti junaka koji vara ženu, pa ljubavnicu, pa najboljeg prijatelja? On će vam reći da mora, da jedino tako može, da je to u njemu… To je taj prostor slobode koji dajemo jedni drugima, a tako surovo ga branimo kada nam ga oduzmu. Ova predstava nastaje kao mreža tajni između sedam bliskih ljudi. Kroz igru i konvenciju pristojnog života rasplićemo odnose i zablude koje svako od nas živi. Namera je jasna – sve što se večeras dogodilo - možda se nikada neće dogoditi. Poput neke hronične bolesti, sa licemerjem i kukavičlukom se, na žalost, živi. Kakav je to život i da li nam je onda do bilo čega baš stalo ostaje kao veliko pitanje.

Svako poklapanje sa nekom pričom koju znate je slučajno, ovo je priča o svima nama. Inspirisani filmom „Savršeni stranci“ ali i životom koji je iskustvo svih nas.
Andrej Nosov


O reditelju
Andrej Nosov je diplomirao pozorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Ovo je njegova deveta režija, a predstave su mu se igrale u Bitefu, Jugoslovenskom dramskom pozoristu, Kulturnom centru Beograda, Domu omladine, BUDVA GRAD teatru itd.
Ana Đorđević


Reditelj..................................Andrej Nosov
Saradnik na tekstu...................Andrej Šepetkovski
Scenograf...............................Tamara Branković
Kostimograf.............................Selena Orb
Kompozitor ............................Draško Adžić
Dizajner zvuka.........................Matija Leković
Asistent režije.........................Kristina Krspogačin Stajić
Organizator ............................Ivana Jovović

Lica:

NIKOLA...................................Ivan Zarić
SOFIJA...................... .............Ljubinka Klarić
MIKI.......................................Petar Benčina
MILENA...................................Nataša Marković
FILIP.......................................Nemanja Oliverić
VANjA ....................................Ivana Nikolić
STEFAN...................................Miloš Timotijević
GLASOVI.................................Vesna Čipčić,Pavle Pekić,Jovana Gavrilović, Milan Marić,Slaven Došlo,Ivana Jovović

Inspicijent..............................Zoran Milojević

Insirisano filmom“Savršeni stranci“Pogledaj i:

bdp

,

crna kutija

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Branđelina" iz BiH u Crnu Goru

Najpoznatiji holivudski par nastavlja "privatnu posetu" bivšoj Jugoslaviji, javljaju sarajevski mediji....

Crna Zorica

Nova crna komedija domaćih autora u Sava Centru...

Kutija

Šta ako ti neko ponudi kutiju sa dugmetnom, koje kada pristisneš, donosi ti million dolara… ali istovremeno odnosi život...