Početna » Kuda? » Na predstavu »

Govorna mana

 
Govorna mana
Na predstavu | dodato 13.02.2016.
Detalji

Autorsku ekipu predstave čine:
Goran Marković, pisac i reditelj,
Goran Stojčetović, scenograf i
Jelisaveta Tatić Čuturilo, kostimograf.

U predstavi igraju:
Tihomir Stanić kao Mišel i glumci NP Priština Jelena Orlović kao Slavica i Nebojša Đorđević kao Petar.

 
Govorna manaGovorna manaGovorna manaGovorna manaGovorna manaGovorna manaGovorna mana
 

Crna komedija Gorana Markovića „Govorna mana“ imala je premijeru 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića.

Predstava je imala premijeru 18.1. u Gračanici, a 12.2. u Zvezdara teatru u Beogradu.
Publika je u petak, 12. februara mogla, ponovo da vidi premijeru komada "Govorna mana" na Novoj sceni "Zvezdara teatra. Ova predstava je osvojila brojne nagrade na festivalima u zemlji i svetu, i postala svojevrsni klasik za koju se uvek traži karta više. Izvedena je preko dvesta puta na pozornicama Srbije i regiona i uvek ispraćena aplauzima publike.
Ovoga puta, autor drame nagrađene na Sterijinom pozorju za najbolji savremeni tekst, proslavljeni filmski režiser Goran Marković, prihvatio se zadatka da u koprodukciji Narodnog pozorišta Priština u Gračanici i Zvezdara teatra, i uz učešće mladih glumaca NPP, režira novu adaptaciju svoje proslavljene predstave.

REČ REDITELjA
Kada posle niza godina, sa velikom vremenskom distancom, uzmete u ruke knjigu koju ste ko zna kada pročitali, onda utvrdite kako je knjiga ostala ista ali da ste se vi promenili. Dok je niste pročitali niste ni znali koliko ste drugačiji od vremena kada ste se sa njom prvi put sreli. Dešava se da najednom dobijete utisak kako je nekada, dok ste bili mladi, niste ni razumeli i da tek sada počinjete da shvatate njen puni smisao.
Sa tim osećanjem prišao sam mojoj drami “Govorna mana” koju sam napisao (tako piše na njenoj naslovnoj strani) 1997 godine. Znači, pre devetnaest godina… Ali ono što me je iznenadilo, bila činjenica da nisam imao utisak da čitam nešto što sam napravio kada sam bio drugačiji. Naprotiv! Učinilo mi se da je napisana sada, za ovo vreme.
Nije bilo potrebno menjati bilo šta, osavremenjivati je, dodavati aktuelne događaje i imena. Jednostavno, sve je isto kao te davne 1997. S jedne strane, to je bilo ohrabrujuće, komad korespondira savršeno sa ovim vremenom, a sa druge obeshrabrujuće, jer izgleda da se nismo ni milimetar pomakli iz teških vremena devedesetih.
Ono što je bilo novo jeste to što sam “Govornu manu” uradio za Prištinsko Narodno Pozorište, za scenu u Gračanici (u kojoj nikada ranije nisam bio), sa dvoje mladih, talentovanih glumaca tamošnjeg pozorišta, Nebojšom Đorđevićem i Jelenom Orlović, i uz pomoć mog starog saradnika, prijatelja i velikog dramskog umetnika Tihomira Stanića. Novi prostor i nova glumačka postava su u ovom slučaju značili novi pogled na stvari, neminovno su premestili autorski pristup na novo mesto. Ako tome dodamo činjenicu da je praizvedbu režirao Milan Karadžić a da ovaj moj tekst prvi put režiram ja, jasno je da je za mene sve ovo ipak bila velika novina.
Rad na ovom komadu bio mi je pre svega prijatan, na momente uzbudljiv, a činjenica što sam ga realizovao u Gračanici predstavlja mi čast. Nadam se da sam makar malo, simbolično, pokazao kako mi moj narod na Kosovu predstavlja mnogo, da zbog okolnosti u kojima živi saosećam sam njim.
Ako ova predstava uspe, ako ljudima koji će je gledati bude zanimljiva, onda ću smatrati da sam uradio nešto valjano.

Goran Marković, 5. 1. 2016.

O „GOVORNOJ MANI“

Za svoju dramu Goran Marković bira zanimljivu temu: mladi i uspešni biznismen, za koga vremenom saznajemo da je perspektivni političar, određen da zameni teško obolelog predsednika, angažuje poznatog glumca da mu ispravi govornu manu i generalno dotera za scenski nastup.
Pisac razvija priču o preplitanju sveta pozorišta i sveta stvarnosti. Iz sudara životnih sudbina jednog glumačkog para i jednog političara, sve troje aktera izlaze izmenjeni i drugačiji. Bolno skidanje maski, prouzrokovano glumačkim tehnikama ili životnim okolnostima, plaća se na različite načine: gubitkom voljene osobe i suočavanjem sa grehom iz prošlosti, lažnim osećanjem da se gospodari vlastitom sudbinom, krahom karijere, direktnom životnom ugroženošću i bekstvom...
Ivan Medenica
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Igrale se delije

'Igrale se delije, nasred zemlje Srbije.'

Delije su pojam za junaštvo. Kako naći junaka u sebi – svim društ...

Klaustrofobična komedija

Klaustrofobična komedija napisana je 1986. a praizvedbu je imala 6.11. 1987. u režiji Dušana Kovačevića......

Korešpodencija

Korešpodencija - je rađena prema tekstu Borislava Pekića, čiju dramatizaciju je radio Borislav Mihajlović Mihiz, a sve t...