Početna » Kuda? » Na predstavu »

Tri klase i gospođa Nušić

 
Detalji

Tri klase i gospođa Nušić

PISAC
Vladimir Đurđević

REŽIJA
Milica Kralj

Trajanje: 1h 30 minuta

 
 

Srpski komediograf Alkibijad Nuša alijas Ben Akiba alijas Branislav Nušić, spada u onu iznimnu vrstu pisaca o kojima svi sve znaju,

„Za moj humor se veli da je lak. Ja ne znam da u literaturi postoje dva humora: težak i lak – ja znam samo za jedan humor, jedan jedini, onaj koji izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života.“-B.N.
čije sentence (replike, zapisi) su ušli u žargon, a likovi o kojima je pisao postali nepresušan izvor različitih stilskih figura (metafora, paradigma…) u svakodnevnom životu svih slojeva društva.

O KOMADU- Omaž Branislavu Nušiću

Nušić je uprkos popularnosti bio česta meta kritike. U pismu iz 1924. godine, koje je, negde oko 60. rodjendana, uputio kćerki Margiti Predić, Nušić je komentarisao ocene svojih kritičara – da nema „dubinu jednog satiričara“, da u komediji pribegava „lakšoj njenoj vrsti, komediji naravi, izbegavajući ili nemajući moći da zađe u komediju karaktera“.

Vladimir Djurdjević, dramatičar mladje generacije, napisao je potpuno originalni, pseudo biografski, dramski tekst koristeći se kolažnom tehnikom, čiji je glavni junak Branislav Nušić. Radnja ovog, po žanru bliskog vodvilju, komada smeštena je na sam početak Nušićeve karijere, kada se on – boreći se za sopstveni status, susreće sa likovima iz bogate galerije svog „budućeg“ komediografskog opusa. Djurdjević u izmišljnoj priči o Ben Akibinim životnim kalamburima, vešto prepliće prepoznatljive situacije i replike iz dramatičarevih čuvenih drama i originalne, vrcave sentence, ne gubeći se ni u jednom trenutku u stilskoj nedoslednosti. Nastao je, tako, duhovit i dramski uzbudljiv omaž velikom komediografu.

O PISCU

Vladimir Đurđević (Beograd, 10. jul 1977) je srpski, dramski pisac i scenarista. Završio je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Debitovao je dramom „Ne igraj na Engleze“. Autor je drame „Dnevna zapovest“, dramatizacije „Zbogom žohari“ (Balada o Pišonji i Žugi) inspirisane tekstovima pesama kultnog sarajevskog benda Zabranjeno pušenje...

Dobitnik je nagrade Slobodan Selenić za dramu „Dnevna zapovest“. Tekstovi su mu objavljivani u stručnim časopisima Scena, Teatron i TFT.

Živi i radi u Zemunu.

O REDITELJU

Milica Kralj je dva puta bila u prilici da postavlja Nušića: “Svet” se igra u Narodnom pozorištu Niš, a “Gospođa ministarka” u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci (proglašena za najbolju predstavu na festivalima u Smederevu, Jajcu, Brčkom, Doboju, Zaječaru).

REČ PISCA

Bližio se jubilej, vek i po od rođenja velikog komediografa. O Nušiću je valjalo pisati i odati mu počast. Ili makar to pokušati. Želim da se zahvalim svojoj profesorki Vesni Jezerkić na izdvojenom vremenu i nesebičnoj pomoći, na sugestijama i indikacijama koje su ovak komad učinile boljim. Hvala i Branislavu Nušiću na svim likovima i replikama koje sam bez pitanja pozajmio iz njegovih drama.

Vladimir Đurđević

LICA

Branislav Nušić
Daniel Sič

Dimitrije Bodi
Slobodan Boda Ninković

Živka Bodi
Sandra Bugarski

Darinka Đorđević
Paulina Manov

Milorad Cvijović
Andrija Kuzmanović

Nina Angelopulos
Jelisaveta Orašanin

Pera
Vladan Milić

Jorgos
Lako Nikolić
 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Tri klase i gospođa Nušić

Srpski komediograf Alkibijad Nuša alijas Ben Akiba alijas Branislav Nušić, spada u onu iznimnu vrstu pisaca o kojima svi s...