Početna » Kuda? » Na predstavu »

Hotel Evropa

 
Hotel Evropa
Na predstavu | dodato 26.01.2015.
Detalji

Hotel Evropa

PISAC
Siniša Kovačević
REŽIJA
Siniša Kovačević

Vreme trajanja: 1h 40min

Premijera: petak, 30.01.2015.

 
 

Ovaj neizvođen tekst Siniše Kovačevića jedina je tragikomedija koju je napisao, a smešten je u 1980. godinu u hotel, zapravo pansion, „Evropa“.

"Ovo je, moram priznati, jedna neobična i zbunjujuća drama" - Siniša Kovačević, dramski pisac
Paradoksalno, iščašena nostalgija kakvom su obojeni Kovačevićevi likovi razotkriva dekadenciju i postepeno odumiranje postulata na kojima počiva građanska Evropa, a efekat je razoružavajuće mračna komedija o vremenu prošlom i njegovim posledicama na sve buduće generacije, o razarajućem diskretnom šarmu nestajuće buržoazije.

Maša Stokić, dramaturg

REČ PISCA

Dragi reditelju,

Ovo je, moram priznati, jedna neobična i zbunjujuća drama. Verujem da je uz to, ovo i jedna dobra drama. Mogla je biti pisana i sasvim drugačije, bolje rečeno, mogla je biti pisana i sasvim uobičajeno. Dakle, sa tročinskom ili čak petočinskom strukturom, sa jedinstvom mesta, vremena, radnje… Sa žestokim sukobom. Dakle, mogli su se uvažiti svi dramaturški postulati od Aristotela, Korneja, Frajtaga pa do Arčera. Ali bi se onda, svakako, izgubila ova „neobičnost“, isprepletanost vremena i prostora, zaumnost, odsutnost realnosti…

A što se glumca koji će igrati ulogu Džonatana tiče, on će sve razumeti. Dovoljno je i talentovan i iskusan. Treba da igra ulogu ali i da se igra sa njom. Sa likom, tačnije rečeno. Pomalo brehtovski. Samo što ovde ne napušta karakter, nego situacije. Želim ti uspeh i dobro zdravlje. I dobru predstavu, svakako… Mada je lakše biti zdrav.

Siniša Kovačević, dramski pisac

REČ REDITELJA

Dragi pišče,

Dozvolićeš mi da i ja sa tobom budem na ti, budući da si prvi prekoračio ovaj prag profesionalne intimizacije. Svaka ti je k’o Njegoševa. Nemoguće je polemisati sa takvom kreativnom, intelektualnom i ljudskom gromadom kao što si TI. Suočio si me sa velikim problemima… Valjda ću uspeti da ih rešim. Drama zaista jeste najnesrećniji književni rod, jer o njenoj sudbini i izgledu odlučujemo nas dvojica. I to se, na žalost, ne menja, čak ni kada sami pišemo komade koje ćemo režirati. I ja tebi želim dobro zdravlje i dobru predstavu, naravno… Mada je lakše biti zdrav.

Siniša Kovačević, reditelj

LICA:
Džonatan Smit
Slobodan Boda Ninković

Aleksandar
Mateja Popović

Gospođa Birgit Blab, devojačko Fon Ritenkrojc
Danica Ristovski

Gospođica Emilija Dipon
Jelena Čvorović Paunović

Đuzepe Taljatela
Nebojša Ljubišić

Huan Dijaz Ramirez
Boris Radmilović...Pogledaj i:

bdp

,

hotel evropa

,

premijera

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Slučajevi

Predstava po motivima jednočinki Muze Pavlove
...

Otvoren novi Costa coffee

Uživajte u galeriji fotografija!...

Čekaj me na nebu ljubavi moja

Svetska premijera ljubavne priče......