Početna » Kuda? » Na predstavu »

Kad su cvetale tikve

 
Kad su cvetale tikve
Na predstavu | dodato 16.05.2014.
Detalji

BDP - Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a,
11000 Beograd

Premijera komada "Kad su cvetale tikve" Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića.

 
Kad su cvetale tikveKad su cvetale tikveKad su cvetale tikveKad su cvetale tikveKad su cvetale tikve
 

Predstavu je režirao Boban Skerlić, scenograf je Kiril Spasevski, kostimograf Tatjana Radišić, a ovaj projekat okuplja čitav ansambl BDP-a.

Premijera je bila 24.maja 2014. na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, kao pomoć ugroženima sa poplavljenih područja, prihod je uplaćen u humanitarne svrhe.
Jedna od najpopularnijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta u poslednjih deset godina - “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića odigrana je 50. put – 14. juna 2016. na Sceni “Rade Marković”.

O piscu
Dragoslav Mihailović rođen je 1930. godine u Ćupriji. Diplomirao je na Grupi za jugoslovensku književnost i srpskohrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Beogradu i profesionalni je pisac. Kao devetnaestogodišnjak je uhapšen iz „političkih razloga“ i od 1950. do 1952. godine bio je u zatvorima u Ćupriji, Kragujevcu i Beogradu (Ada Ciganlija), kao i u logoru na Golom otoku. Rehabilitovan je 2006. godine.

Već sama činjenica da je roman “Kad su cvetale tikve”, od svog pojavljivanja 1968. godine pa do danas objavljen u više od dvadeset izdanja na srpskom jeziku, ukazuje na značaj koji on ima u srpskoj književnosti i kulturi poslednjih decenija XX veka. Kad se tome doda podatak da je roman preveden na većinu poznatih svetskih jezika, da je i u inostranstvu doživeo nepodeljeno pozitivnu kritičku recepciju, da je sam autor na osnovu sadržine romana napisao veoma uspelu dramu istog naslova, da je glavni lik romana, dušanovački bokser Ljuba Sretenović, u detinjstvu zvani Vrapče, a docnije Šampion, postao gotovo kultni lik našeg društvenog i svakodnevnog životnog prostora, samo po sebi govori da je odista reč o književnom ostvarenju koje je svoju slavu steklo ne zbog vanliterarnih razloga i podsticaja, već isključivo zahvaljujući svojim primarnim književnim i estetskim kvalitetima.

Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima. Predstavu režira Boban Skerlić, scenograf je Kiril Spasevski, kostimograf Tatjana Radišić, a ovaj projekat okupiće čitav ansambl našeg pozorišta.

Reč reditelja
Dušanovac pedesetih godina dvadesetog veka se nije razlikovao mnogo od Dušanovca pedesetih godina devetnaestog veka. Čak ne toliko po “izgledu”, koliko po logici i životnim rutinama. Česma u dvorištu, ratluk uz kafu, veš na štriku, golubovi, malo bašte, muškatle u loncu, mirisi kuhinja, drvene klupe i hoklice, sitni majstorluci, improvizacija, karirani stolnjaci, dunje, dudinje i orasi...
Boks pedesetih nije bio ono što je danas - krvavi, dobro plaćeni spektakl. Bio je sirotinjski hobi, vežba preživljavanja u radničkim predgrađima i zajedničkim dvorištima, šansa za malo obilniji ručak ili džeparac, prilika da golju uopšte primete devojke... Ali i da nauči da podnosi batine, pa i da - ubije.
To je sve milje, šarena stakalca kaleidoskopa, a “Kad su cvetale tikve”' je drama o tome kako se rađa zlo u čoveku, posmatranje duše koja se mic-po-mic usmrđuje. Na oči vlasnika. Uz punu svest. I bez sposobnosti ili volje da se tome suprotstavi. Ništa jeftin sentiment, ništa operski kič. Smrti, silovanja, strahovi - otuda toliko ekspresije i toliko emocija u drami.
Kad procvetaju tikve - tuberkulozni umiru. A tuberkuloza, kao patnja i potencijal smrti, je sveprisutna. Samo je pitanje kad će čija tikva procvetati.
Boban Skerlić

O reditelju
Boban Skerlić je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu.
Film: “Šangarepo ti ne rasteš lepo”, “Do koske” i “Top je bio vreo”.
Pozorište: “Grobnica za Borisa Davidoviča” Danila Kiša u Dadovu (korežija sa Radivojem Andrićem), “Zmajovini pangalozi” Ivane Dimić i “Škola rokenrola” Milene Depolo u Pozorištu Boško Buha, “Trpele” sa Milenom Depolo u Beogradskom dramskom pozorištu.

Tema koju pokreće drama Dragoslava Mihailovića “Kad su cvetale tikve”, u viđenju Bobana Skerlića, jeste ponovno, intimno preispitivanje zabluda i stranputica istorijskog previranja kakvo je doneo komunizam posle II Svetskog rata i njegov uticaj na pojedinačne sudbine.

Za ovu uzbudljivu scensku epopeju o sudbini dušanovačkog bokserskog šampiona u prelomnim vremenima početkom pedesetih godina prošlog veka, ulaznice su rasprodate već početkom meseca, a od premijere 24. maja 2014. godine videlo je preko 20.000 gledalaca!(14.06.2016.) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Kad su cvetale tikve

Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajn...

Vintage za predstavu "Kad su cvetale tikve"

Budite deo tima predstave, poklanjajući neophodne delove kostima i rekvizite....