Početna » Kuda? » Na predstavu »

Moj sin samo malo sporije hoda

 
Detalji

BDP

A: Mileševska 64a, 11000 Beograd
T: centrala: 011/2835-111
T: biletarnica: 011/2837-000
W: http://www.bdp.co.rs

 
Moj sin samo malo sporije hodaMoj sin samo malo sporije hodaMoj sin samo malo sporije hodaMoj sin samo malo sporije hodaMoj sin samo malo sporije hoda
 

Ovaj izuzetni tekst Ivora Martinića govori o komplikovanim porodičnim odnosima, prihvatanju drugačijih, sopstvenom primitivizmu, nemoći da pokažemo ljubav najbližima.

Premijera, 24. novembar
Godine 2011. praizvedena je njegova drama "Moj sin samo malo sporije hoda" u režiji Januša Kice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Predstava je postigla veliki uspeh, osvojila više od dvadeset nagrada, te tako postala jedna od najnagrađivanijih predstava u istoriji hrvatskog pozorišta.

U beogradskom dramskom pozorištu režija je poverena Predragu Stojmenoviću.

U predstavi igraju: Vesna Čipčić, Miloš Biković, Milena Pavlović, Milica Zarić, Jelisaveta Orašanin, Dejan Matić Mata, Ivan Tomić, Srđan Dedić, Vladan Milić, Anja Alač.

Reč pisca
Drama “Moj sin samo malo sporije hoda” u središtu svoje teme ima bolest koja pokreće promišljanja o nestalnosti ljudskih bića, te kako se sa time nosimo s obzirom na trajanje tih istih bića. Iz čega crpiti nadu i što u takvoj kriznoj situaciji postane bitno? Što se o životu sa sigurnošću može znati? U ovom tekstu obiteljski odnosi su narušeni zbog pojave bolesti, te na vidjelo izlaze osjećaji napuštenosti, ogorčenosti, nemoći i nemogućnosti prevladavanja vlastitih duboko ukorijenjenih predrasuda prema onima drugačijima od nas. Tekst se bavi egoizmima svih članova, koji su u nemogućnosti prihvatiti nestalnost života. Njihova krhka bića se slamaju pred bolešću, koja je izvan njihove moći. Obitelj se razotkriva kao egoistična zajednica koja teško prihvaća kompromise. Kako je obitelj temeljna jedinica društva, to se preslikava na sadašnji trenutak.
Ivor Martinić


O komadu
Praizvedba komada “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića izvedena je 26. novembra 2011. godine u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) u režiji Januša Kice. Predstava je gostovala na brojnim pozorišnim festivalima u regionu, a o kvalitetu teksta i postavke govori broj nagrada kojima je ovenčana: na 22. Marulićevim danima u Splitu osvojila je 4 nagrade, na 19. Medjunarodnom festivalu malih scena u Rijeci – šest priznanja, koliko i na 35. Danima satire Fadila Hadžića, na 52. Sarajevskom MESS-u Ivoru Martiniću je dodeljen Zlatni lovorov vijenac za najbolji dramski tekst. “Moj sin” proglašen je najboljim komadom i prilikom 20. dodele Nagrada Hrvatskog glumišta.
Kritike su bile, bez izuzetaka, pozitivne, pa je tako Bojan Munjin u Novostima zapisao: „Mladi dramski pisac Ivor Martinić zasjao je prije dvije godine na regionalnom kazališnom nebu i otada sjaji sve jače. Njegove drame jednostavno i lucidno pogađaju traume današnjice: sumorne atmosfere i škrtih dijaloga, otkrivaju bolna mjesta međuljudskih odnosa, nefunkcionalnih obitelji i nas samih, već obamrlih od egzistencijalnih nedaća i psihosocijalnih košmara“. Žiri Međunarodnog festivala malih scena u Rijeci zapisao je u obrazloženju: „Riječ je o izuzetnom scenskom djelu u kojem su svi segmenti sjedinjeni u jedinstveni redateljski, glumački i vizualni izričaj čime je ostvarena dinamična, uzbudljiva, homogena i emotivno nabijena predstava koja na izravan način, kapilarno upisan u snažan Martinićev tekst, kroz kompleksne odnose u disfunkcionalnoj obitelji “Moj sin samo sporije hoda” postigao je za kratko vreme veliki uspeh, osvojio više od dvadeset nagrada, te tako postao jedan od najnagrađivanijih projekata u istoriji hrvatskog pozorišta. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Snežana i Lovac

Danas premijera u Cineplexx-u...

Premijera - "Misija: Spasiti Božić 3D"!

Šesnaestog novembra 2011. godine u 18 časova, u bioskopu Kolosej održana je premijera sinhronizovanog filma "Misija: Spasi...

U gostima na sinhronizaciji „Alvina 3”

Poznata pevačica i direktor Beogradske filharmonije u ulogama stjuardese i kapetana broda....