Početna » Kuda? » Na predstavu »

Trpele

 
Trpele
Na predstavu | dodato 10.10.2013.
Detalji

Tekst za predstavu napisali su Milena Depolo i Boban Skerlić.

Igraju: : Jadranka Selec, Danica Ristovski, Milena Pavlović, Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović, Ivana Nikolić. Režiju potpisuje Boban Skerlić.

 
Trpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDPTrpele - BDP
 

Komad „Trpele“ nastao je na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja.

Svaka treća žena u Srbiji je žrtva fizičkog nasilja u porodici. Svaka druga žena u Srbiji je žrtva psihičkog nasilja, a svaka četvrta je bar jednom u životu bila izložena fizičkom nasilju u porodici.
Ali, i pored svoje ispovedne forme, on nije pokušaj da se te priče što verodostojnije prenesu publici. Tome služe novine.

Ovaj komad i ova predstava su naš, pozorišni, pogled na jedan ozbiljan društveni problem.

Bavljenje ovom temom dovelo nas je pred mnoge izazove. Gde ustanoviti granicu između dokumentarnog i fikcije? Koliko da ostanemo verni dokumentarnom materijalu? Kako ne biti patetičan? A kako ne biti suvo realan? Kako se izboriti sa apsurdnim postupcima naših likova? Kako da ih opravdamo? Da li da ih uopšte opravdamo? Da li sve ovo ima smisla kada nas stvarnost svakodnevno prevazilazi?

A mi pred našu publiku stavljamo samo jedan izazov – da shvati da se takve stvari ne dešavaju negde drugde.
Milena Depolo

Kako sam naslov sugeriše, to suprotstavljanje se završava smrću nasilnika. Ovakvo dramaturško i rediteljsko sužavanje fokusa na odluku na čin ubistva i sam taj čin pokreću i mnoga druga pitanja koja se ne tiču samo nasilja. Posebno bismo se zadržali na pitanju slobode. Paradoksalno, ove žene postaju slobodne tek kada završe iza rešetaka. Ipak, da li one, postavši ubice i noseći nečiji život na duši, gube jednu drugu vrstu slobode?

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Etno selo Babina Reka
Etno selo Babina Reka se nalazi u lazarevačkoj opštini u sklopu sela Trbušnica......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Krstarenje Beogradom

U četvrtak, 29. jula, oko 21.30h počelo je naše malo krstarenje Beogradom,tačnije rekom Savom i to od splava Hua-Hua pa s...

American Music Club

American Music Club su jedan od najvažnijih sastava poniklih u alternativnim rock krugovima u SAD tokom osamdesetih. Predsta...