Početna » Kuda? » Na predstavu »

Mobilni

 
Mobilni
ARHIVA
Na predstavu | dodato 06.04.2010.
Detalji

Reditelj
Katarina Vražalić

Scenograf
Aleksandar Denić

 
 
Podnaslov ovog komada – „drama digitalnog telefona“ jeste zgodna odrednica za satiričnu dramu koja se uglavnom sastoji od monologa izgovorenih u mikrofon mobilnog telefona.

Četiri lika – dominantna menadžerka velike kompanije, njen nesposobni sin, nesrećna – sredovečna žena i njena frustrirana ćerka – mogu se jednom rečju opisati kao „disfunkcionalni“.

Dve majke su preživele teroristički napad na aerodrom i igrom slučajnosti su smeštene zajedno u obližnji hotel, ali – njihovi životi su se, zbog doživljenog iskustva, drastično promenili, što je uticalo i na promenu ponašanja kod dece, koja koriste trenutne slabosti roditelja, da bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Oni sad mogu sa majkama da razgovaraju – preko moblinih telefona – kako nikada ranije nisu mogli.

Belbel ne samo da ismeva zavisnost modernog čoveka od digitalne tehnologije i njenih mogućnosti (snimljene poruke, instant fotografije), već od tih mogućnosti pravi osnovu zapleta. Napisao je uznemiravajuću priču o tome kako besmisleni teroristički napadi razaraju živote egocentričnih individua, koje zavisnost od savremene tehnologije, više nego mentalni sklop, otudjuje od direktne, ljudske komunikacije.

„Mobilni“ je prvi put izvela danska trupa Plan B iz Kopenhagena, 2006. godine u režiji Sajmona K. Boberga; u objavljenim recenzijama je, izmedju ostalog, zapisano: „Tragi-komično i urnebesno smešno!“ (Informejšn), „Razigrana, duhovita inscenacija najstarijih problema svetske dramske književnosti“ (Jilands-Posten). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Sladak kupus s ovčetinu pa...

Radnja ovog duhovitog komada počinje tako što jedan ugledni srpski domaćin dođe na ideju da jedno prepodne provede u dokt...

Mobilni telefon izaziva RAK!

Svetska zdravstvena organizacija upozorava....

Android telefoni se najbolje prodaju

U poslednjem kvartalu u Americi su se najbolje prodavali telefoni sa Android operativnim sistemom....