Početna » Kuda? » Na predstavu »

Derviš i smrt

 
Derviš i smrt
Na predstavu | dodato 12.01.2011.
Detalji

Po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza

Režija i adaptacija: Egon Savin

 
 

Po dramatizaciji Borislava Mihajlovića Mihiza.

Preporucujemo!
Meša (Mehmed) Selimović, književnik

Rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Upisao je srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1930, diplomirao je 1934.

Od 1935. do 1941. godine radi kao profesor Građanske škole, a potom je, 1936, postavljen za suplenta u Realnoj gimnaziji u Tuzli.

Prve dve godine rata provodi u Tuzli, gde ga hapse zbog saradnje sa NOP-om; u maju 1943. prelazi na oslobođenu teritoriju, postaje član KPJ i član Agitprop-a za istočnu Bosnu, a potom politički komesar Tuzlanskog odreda.

U partizanima se oženio Desom Đorđić. Brat Šefkija mu je streljan 1944, posle čega je Meša premešten u Beograd, kao načelnik Odeljenja za publikacije komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača.

Juna 1945. rodila mu se ćerka Slobodanka. Leta te godine upoznaje Dragoslavu Darku Božić, ćerku Živorada Božića, divizijskog generala bivše jugoslovenske vojske, zbog koje napušta ženu.

„Kažnjen sam isključenjem iz Partije 16. avgusta 1947, radi toga što sam, iako oženjen, održavao vezu sa svojom sadašnjom drugaricom, a krio sam to od Partije.

Sa svojom prvom ženom nisam živio dobro, nismo se uopšte slagali, a svoju sadašnju drugaricu sam zavolio tako, da je bilo potpuno normalno da priznam tu vezu i da tražim razvod.

Ali plašeći se naglosti i neumjerenosti svoje prve žene, plašeći se scena, puštao sam da se stvar razvija, nadajući se da će se nekako naći rešenje.

Time se, naravno, sve komplikovalo, a prema Partiji sam se ponio nepošteno, nanoseći joj štetu tim nedostojnim držanjem.

Partijska jedinica Komiteta za kulturu, nakon ispitivanja cijelog slučaja predložila je da budem kažnjen strogim ukorom. Međutim, Komitet saveznih ministarstava kaznio me isključenjem – ’zbog neiskrenosti prema Partiji i zbog povrede proleterskog morala’, kako mi je saopštio sekretar moje jedinice Boro Perković.

Ta pravedna ali teška kazna mnogo me je pogodila ali mi je i pomogla da se rešim mnogih nedostataka koje sam imao... “


Po rešenju vlade Federativne narodne republike Jugoslavije, 1947, premešten je iz Beograda u Sarajevo (potpisao potpredsednik E. Kardelj) i radi kao profesor Više pedagoške škole po rešenju ministra u vladi BiH, Cvijetina Mijatovića. Izdavačka kuća „Svjetlost“ mu izdaje prvu knjigu, Uvrijeđeni čovjek.

Darkom se ženi 1948. i dobijaju kćerku Mašu. U udruženje književnika BiH je primljen 1949. Iste godine dobija treću kćerku, Jesenku, i ponovo je primljen u Partiju. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Goran Karan

Čuveni dalmatinski tenor Goran Karan, održaće 8. marta tradicionalni gala koncert za sve svoje obožavatelje....

Slika u ogledalu - Katarina Ivanović

Obeležavanje 200 godina od rodjenja velike umetnice...

SHLEP

Noćni klub Shlep idealno je mesto za ljubitelje dobrog provoda....