Početna » Kuda? » Na predstavu »

Nečista krv

 
Nečista krv
ARHIVA
Na predstavu | dodato 31.03.2010.
Detalji

Glas
Igor Pervić

 
 
Jedan od najvećih književnih umova sa naših prostora, Bora Stanković, nedavno je oživljen baletskom koreografijom na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u koreografiji i režiji naše proslavljene balerine i koreografa Lidije Pilipenko. Balet pod nazivom "Nečista krv" ipak nije samo oživljavanje lika Sofke (onako kako smo to inače navikli da bude); u pitanju je jedinstveni spoj svih važnijih likova koje je srpskoj kulturnoj baštini ostavio pisac čiji je umetnički postupak u vreme kada je stvarao predstavljao krupnu novinu i originalnost, naoričito u oblasti psihološke analize.

Bora Stanković se prvi u našoj književnosti pozabavio prikazivanjem onih najintimnijih strana čovekovog života preko kojih se do tada ćutke i sa snebivanjem prelazilo. Posebnu pažnju Stanković je posvećivao prikazivanju položaja žene u tadašnjem društvu, skrivenim tajnama ženskog bića, ženskim željama, patnjama usled potlačenosti patrijarhatu, erotskim snoviđenjima.

Lidija Pilipenko odlučila je da na sceni predstavi samog autora "Nečiste krvi" kojeg u predstavi tumači Konstantin Kostjukov. Rediteljka je takođe odlučila da predstavi i fenomenologiju onoga o čemu je Stanković u svojim delima pisao, po modelu ličnosti kod Dostojevskog.

U patrijarhalnoj sredini u kojoj je pisac odrastao i o kojoj je pisao, postojao je jedan začarani krug u kome je on video sve ono što mi danas mnogo više spoznajemo. Zbog toga predstava kao svoj primarni cilj postavlja istraživanje i Stakovićevog privatnog života i sveta koji je opisao u svojim delima.

Pored Kostjukova u ulozi Stankovića, u predstavi nastupaju i Olga Olćan (Sofka), Bojana Žegarac (Tašana), Ivana Kozomara (Koštana)... Za balet "Nečista krv" Lidija Pilipenko koristila je muziku Stevana i Vasilija Mokranjca, Petra Konjovića i Stevana Hristića. Kostime za predstavu osmislila je Božana Jovanović. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Hotel ROYAL

Hotel "ROYAL" je najstariji u Beogradu i postoji od 1886 godine. U jednom periodu je nosio ime "Toplice". Nalazi se u centru ...

Prodaja ulaznica za Depeche Mode

Tuborg Green Fest, jednodnevni muzički festival, na kojem će nastupiti jedan od najboljih svetskih bendova, Depeche Mode, z...

Interaktivna izložba: Srce

Srce je predmet pažnje čovečanstva od pamtiveka. Prvi crtež o srcu je star preko pedeset hiljada godina. ...