Početna » Kuda? » Na predstavu »

Evgenije Onjegin

 
Evgenije Onjegin
ARHIVA
Na predstavu | dodato 31.03.2010.
Detalji

Kompozitor
Petar Iljič Čajkovski

 
 

Glavna vrednost uvertire je psihološko produbljenje složenih likova...

„Potrebna mi je radnja kojom vlada jedan osnovni motiv, kao na primer ljubav, častoljublje, ljubomora, ljubav prema domovini...
Libreto kompozitora, nastao u saradnji sa Konstantinom Šilovskim, po istoimenom romanu u stihovima Aleksandra Puškina, Prvo izvođenje: u Moskvi 29. marta 1897. Prvo izvođenje u Beogradu: 8. maja 1920.

Opera Evgenije Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog, u rusiji, a i u celom operskom svetu, smatra se najpopularnijom ruskom operom uopšte.
U Operi Narodnog pozorišta izvedena je kao druga po redu, odmah posle Pučinijeve Madam Baterflaj, sa kojom je počeo profesionalni rad ansambla 1920.

Čajkovski je tražio pogodan siže ili gotov libreto za sledeću operu. Poznata pevačica Lavrovskaja, u aprilu 1877., skreće mu pažnju na Puškinov roman u stihovima Evgenije Onjegin. „Potrebna mi je radnja kojom vlada jedan osnovni motiv, kao na primer ljubav, častoljublje, ljubomora, ljubav prema domovini, itd. – piše Čajkovski.
Bio sam očaran kada sam ponovo pročitao delo.

U muzičkom tumačenju Čajkovskog likovi su u ovoj operi dobili novu, četvrtu dimenziju, postali su naši bliski poznanici, ili bolje rečeno prijatelji. Tokom predstave, ne samo što saosećamo sa njima, već pratimo svaki njihov dah, svaki pogled, svaki pokret.

Čajkovski je od prvih taktova uvertire oživeo sredinu i doba radnje. Data je, kako seoska idila, tako i prestonički sjaj. I priroda je tanano zvučno predstavljena. Ali, glavna vrednost je psihološko produbljenje složenih likova.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Elite Model Look 2008

U beogradskom hotelu "Hyatt Regency" u subotu 13. septembra 2008. god. odrzan je izbor za "Elitovo" lice godine pod nazivom "...

BOING BOING

Na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozorista, Narodno pozoriste iz Sombora, premijerno će izvesti komediju "BOING BOING" ...

Noć muzeja širom Srbije

"Noć muzeja" počinje večeras u 18 sati širom Srbije....