Početna » Kuda? » Na predstavu »

Utopljena duša

 
Utopljena duša
Na predstavu | dodato 01.03.2018.
Detalji

Režija:
Boban Skerlić

PREMIJERA: 06.03.2018.

Uloge:
Sergej Trifunović, Milica Zarić, Igor Damjanović, Nemanja Stamatović, Ivana Dudić i Lako Nikolić

 
 

Sudbina Vladislava Petkovića Disa (1880-1917), ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića.

Vladislav Petković Dis je naš spontani simbolista, koji nije znao za Bodlera.
Roman “ DISharmonija” objavio je 2005. godine (nedavno je izašlo drugo izdanje), a sada se ovoj temi vraća u drami “Utopljena duša”. Ovo je njegov treći dramski tekst koji se izvodi na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Vladislav Petković Dis radio je kao učitelj i carinski službenik. kasnije, bio je izveštač sa fronta u Balkanskim ratovima. Za vreme Prvog svetskog rata, preživeo je povlačenje preko Albanije, odakle je prebačen na Кrf, a zatim transportovan u Francusku gde piše svoju poslednju zbirku pesama “Nedovršene pesme”. Pri povratku u Grčku, brod na kome je plovio potapa nemačka podmornica kod Кrfa 1917. godine. Prvu pesmu je objavio u „Srpskom književnom glasniku”, a 1911. godine objavljuje prvu knjigu pesama – „Utopljene duše”. Objavio je drugu zbirku „Mi čekamo cara” 1913. godine.

Pokazao je u poeziji elemente simbolizma. Termin „prokleti/ukleti pesnici“ Pola Verlena, vezuje se za simbolizam, za nove poetske drhtaje i nove duhovne nemire (Bodler, Rembo, Malarme); karakteristično je razdvajanje „ponorom“ sveta umetničke imaginacije i sveta realnih, društvenih odnosa, razdor između „večno proklete rase (pesnika) i onih koji raspolažu društvenom moći“. Vladislav Petković Dis je naš spontani simbolista, koji nije znao za Bodlera. Disova prva zbirka „Utopljene duše“ izazvala je sukob sa Skerlićem, koji je bio protiv „pesimističke škole“, tražio društveno angažovane umetnike. Čuvena je po pesmama „Tamnica“, „Nirvana“ i „Možda spava“, anticipira strahote Velikog rata...


Reč pisca
Vladislav Petković Dis jedna je od najtragičnijih ličnosti srpske književnosti. Uplašena količinom nezadovoljstva i tuge kojom progovaraju „Utopljene duše“, tadašnja književna elita osporila je njegov poetski dar i odbacila ga kao pesnika.
Dis je, proročki, tim naslovom predvideo svoju smrt.
Vredna poezija otrgla se sudu savremenika i zaboravu, i metafizičkim putevima doprla do budućih čitalaca. Život, sudbina i delo ovog velikog pisca razotkrivaju se i danas.


O piscu
Aleksandar Jugović rođen je u Čačku 2. novembra 1975. godine. Diplomirao je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu (srpski jezik i književnost). Objavio je knjige pesama: „Кrv i nije voda“, „Na kraju krajeva“, „Jesenim proleća“. Autor je romana: „DISharmonija“, „Tri roga meseca“, „Srpski u sto lekcija“, „Montana“, „Laureat“, „Opsenari“. Autor je i drama: „Ministar“, „Rodeo“, „Luna-park“, „Rulet-ples“, „Srpska Lajka“. Dobitnik je nagrade „Кočićevo pero“ za roman „Opsenari“.


O reditelju
Boban Skerlić je završio Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu. Bio asistent, pa predavač na FDU. Predavao “Pozicioniranje i strategija brend portfolija” na specijalističkim studijama Univerziteta umetnosti. Upravljao reklamnom agencijom i dečjom televizijom. Pohađa Doktorske umetničke studije na FDU.
Režirao je predstave u Dadovu, Pozorištu „Boško Buha“, Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, Narodnom pozorištu u Кikindi, u Gračanici - Srpska drama prištinskog Narodnog pozorišta, u subotičkom Narodnom pozorištu, u sarajevskom pozorištu SARTR. . “Utopljena duša” je njegov četvrti projekat u Beogradskom dramskom pozorištu.



Pogledaj i:

bdp

,

utopljena duša

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Utopljena duša

Sudbina Vladislava Petkovića Disa, ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića....