Početna » Bili Smo » Na promociji »

Vinski put Beograd

 
Vinski put Beograd
Na promociji | dodato 08.05.2018.
Detalji

- Turistička organizacija Beograda

- Udruženje Vinski putevi Srbije

- Vinski put Beograd

 
Vinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put BeogradVinski put Beograd
 

Povodom potpisivanja Protokola o saradnji na kreiranju i plasiranju novog turističkog proizvoda „VINSКI PUT BEOGRAD“, Turistička organizacija Beograda i Udruženje Vinski putevi Srbije organizovali su jednodnevni promotivni izlet.

Na ovom putu, u prvoj fazi, učestvuje 9 vinarija, jedna destilerija, dva etno sela i više objekata sa komplementarnim sadržajima.
Vinski put Beograd svečano je formiran 1. oktobra 2017. godine, a protokol je potpisan 27. marta 2018. godine, tako da je ovo bila prva zvanična tura na vinskom putu Beograd.

Vinski put Beograd predstavlja turistički proizvod grada Beograda, u kome učestvuju vinari, vinogradari, proizvođači sira, meda, suhomesnatih proizvoda, rakije i likera, vinoteke, restorani, smeštajni kapaciteti, proizvođači suvenira, stari zanati, etno sela, kulturno-istorijske znamenitosti grada Beograda, itd...

Sama trasa “Vinski put Beograd” omeđana je teritorijama opština Lazarevac i Mladenovac na jugu i istoku, na severu Borčom, a na zapadu opštinom Barajevo i prostire se po celoj teritoriji grada.

Osnovni kriterijumi koji su postavljeni, da bi se vinarije našle na vinskom putu su: da imaju degustacionu salu, kvalitetna vina, mokri čvor, parking i drugo.

Na ovom putu, u prvoj fazi, učestvuje 9 vinarija, jedna destilerija, dva etno sela i više objekata sa komplementarnim sadržajima.

Plan puta i obilazak je obuhvatao sledeća mesta:

- Destilerija Kuburić – poseta muzeju rakije
Bojkovčanka - top premijum šljiva rakija osmišljena je i napravljena da bude najkvlitetnija rakija u Srbiji koja nema konkurenciju. Ona se pravi na specifičan način od četiri vrste šljiva, od toga su dve autohtone vrste, što se do sada niko nije odlučio na takav potez. Destilerija je osnovana 1985. godine, a sam naziv rakija Bojkovčanka dobila je po brdu Bojkovac kod Valjevske Mionice.
Pre pet godina krenulo se sa formiranjem muzeja kako bi se oslikao istorijat rakije kroz muzejsku postavku. Izloženi su ekasponati starih, bakarnih i drvenih kazana, interesantnih detalja bitnih za destileriju, kao i interesantne flaše od kojih su neke završile kod francuskog predsednika Šarl Degola, dve flaše kod predsednika Putina, kod Bil Gejtsa, pa čak i na svemirskoj stanici „Mir“. U muzeju smo videli i najveću šajkaču, najveću ručno duvanu flašu na svetu, koje su ušle u Ginisovu knjigu rekorda kao i rakiju u faši sa drvenim sa krstom.

- Vinarija Emporio u Ripnju,
Ovde je 2000. godine pokrenuta proizvodnja prvog srpskog penušavca, čiji je vlasnik Aleksandar Stojaković, sadašnji predsednik Uduženja vinara Beograda. U početku su se bavili isključivo proizvodnjom penušavog vina i njegovim specifičnim flaširanjem, a kasnije su proširili proizvodnju na još neke vrste belih i crnih vina.

- Vinarija Trišić u Vraniću,
koja se nalazi na tromeđi sela Vranić, Baljevac i Draževac, u samom je vinogradu. Jedina je vinarija na teritorije opštine Barajevo, sa prelepim vinogradima na dva i po hektara, od kojih je 500 ari pod hrastovom šumom i samom vinarijom, sa degustacionom salom u izgradnji kao i vinogradarskim putevima. Vinograd je prvi put podignut 2008. godine sa sortama cabernet sovinjon i šardone, a u drugoj fazi, 2011. godine, zasađen je rajnski rizling, merlot i cabernet frank.
Na ovim prostorima se uzgaja veoma kvalitetna vinova loza cabernet sovinjon i merlot od kojih se proizvode izuzetno kvalitetna vina u tri kombinacije. To su čist caberne sovinjon, kupaža caberne sovinjon, merlo i caberne fran i treća kombinacija je čist merlo. Degustirali smo, uz praseće i jagnjeće pečenje, rajnski rizling iz 2017. godine, roze iz 2016. godine i kupažu caberne sovinjon, merlo i caberne fran, i na kraju caberne sovinjon koji je proglašen za apsolutbog šampiona na sajmu vina 2017. godine. Vlasnik i naš domaćin Momčilo Trišić njegov sin Goran, kao i predsednik opštine Barajevo gospodin Slobodan Adamović, dočekali su nas, ugostili, popričali sa nama i poslužili najboljim vinima iz svoje riznice.

- Crkva brvnara u Vraniću,
Crkva Sv. Proroka Ilije, u Vraniću, rađena je u vizantijskom stilu. U istom dvorištu nalazi se spomen muzej sa malim etno selom i starom crkvom brvnarom. Sveštenik koji je organizovao podizanje ovog hrama je rođen u Vraniću i zvao se Miloš Jović. Crkva brvnanara postojala je i u 18. veku, više puta je paljena i nanovo obnavljana. Etno selo je nastalo velikim trudom prote Radivoja Mitrovića koji je više od 40 godina bio paroh u Vraniću. Svojim trudom i požrtvovanjem uspeo je da prikupi ove stare i vredne kuće iz naše prošlosti. Matića kuća je najvredniji objekat ovog etno sela. Kuća je sa kraja 18-tog veka. Poklon je Satamenije Matić. Još nekoliko objekata, tipičnih za ove krajeve, se nalazi u ovom etno selu.

- Etno selo „Babina reka“
Ovo je bila poslednja stanica na ovom živopisnom vinskom putu. Sačekao nas je lično vlasnik i domaćin, pesnički raspoložen, gospodin Slaviša Živković. Uz srdačnu dobrodošlicu pokazao nam je sadržaje etno sela.
Etno selo „Babina reka“ prostire se na površini od jednog hektara u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica između Lazarevca (12km) i Aranđelovca (20km). Okružuju ga brda, planine potoci, reka, šume, a na samo 50 metara od objekata za odmor nalazi se jezero. Veoma bogat jelovnik prilagođen je ovakvom ambijentu. U sklopu kompleksa je uređena bašta sa fontanama i prirodnim hladom. Odavde se ne može otići ravnodušan.

- Predsednik udruženja „Vinski putevi Srbije“, gospodin Zoran Rapajić je zvanično predstavio „Vinski put Beograd“ i to šta je urađeno i kakvi su planovi. Ambicija je da se celokupna signalizacija VPB postavi u toku 2018. godine.

- Iz predavanja koje je održao gospodin Srba Ilić, vlasnik hotela „Park“ u Rumi, saznali smo šta se dešava i koje su novosti na vinskim putevima Kalifornije, gde on živi i radi.

Izvor: vinskiputevisrbije.com, quburich.rs, emporioconsulting.rs,
Pogledaj i:

vinski put beograd

,

tob

,

vps

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

"Istar" - beograd na vodi

Rečno društvo "Nautika" predstavilo je novi brod u turističkoj ponudi Beograda - "Istar"....

Siniša Ilić - Posledice

Izložba Siniše Ilića Posledice u Salonu Muzeja savremene umetnosti obuhvata ciklus od trideset crteža na papiru i zidnu s...

Pariz izvan mašte

Izložba fotografija autora Fadila Šarkija...