Početna » Bili Smo » Na promociji »

Srpska dvorska trpeza

 
Srpska dvorska trpeza
Na promociji | dodato 21.03.2014.
Detalji

Domaćin manifestacije je bio Hotel "Park" iz Beograda.

 
Srednjevekovna straža na ulazu.Doček zvanica.Srednjevekovno oružje.Srednjevekovno oružje, hrana i piće.Jelovnik.Članovi Svibora i N. Stefanović.Članovi Svibora i N. Stefanović.Promocija srednjevekovne srpske trpeze.Restoran Park - restoran Continental.Medovača, predjelo i vino.Medovača - "Destilerija Novićević".Vinarija "Mačkov podrum".Beli-mrs - sir i kajmak.Predjelo - suvo meso.Predjelo pečurke, punjene suve šljive, posni kupusnik.Posni kupusnik.Čorba od bundeve.Piletina u belom vinu.Veprovina sa divljim zeljem, medom, crnim vinom,,,Jagnjetina sa renom, kiselim jabukama, sremušem...Sumješna pogača.Kuvana pšenica, ren, sremuš u maslinovom ulju.Zvanice na promociji.Zvanice.Novinari.S. Jojić, N. Novićević, Svibor, S. Geštamov.Čuveni kuvar Stambol Geštamov i organizator Negovan Stefanović.U zdravlje! Živeli! Živi bili!U zdravlje! Živeli!Blanširano voće sa prelivom od šumskih plodova.Suvo voće.Nevena, Stambol i Marina.Čuveni kuvar, Stambol Geštamov sa svojom ekipom kuvara.
 

Od 02.do 04. aprila, u hotelu '' Park '' u Beogradu, održana je 29. gastronomska manifestacija iz projekta '' Istorija gastronomije '' koja već sedam godina predstavlja istoriju dvorskih trpeza iz celog sveta.

...na red je došla i stara srpska kuhinja.
Posle '' Puškinovih gozbi '' , '' Trpeze ruskih careva '', '' Kihinje Medičijevih '', stare makedonske kuhinje pod nazivom '' Tga za jug '', te prošlonedeljne '' Trpeze starog Beča ''...na red je došla i stara srpska kuhinja.

Drugog aprila, na otvaranju manifestacije bila je predstavljena srednjovekovna srpska gozba.

Trećeg aprila je na programu bila dvorska trpeza Obrenovića, dok su poslednjeg dana, 04. aprila, prisutni mogli da uživaju u kuhinji Karađorđevića.

Naravno, uz autentične recepte po kojima je, naš čuveni kuvar Stambol Geštamov, pripremio bogatu sofru, neizostavno su sledila i pića koja su u pomenutim periodima bila zastupljena.

Dok je medovača vezana za najstariju dinastiju, rakije se služila na dvorovima obeju potonjih dinastija.

Ali, vino je bilo neizostavno na svim dvorovima. Želja nam je bila, da kroz ovo dešavanje predstavimo vina jedne regije, u ovom slučaju Fruškogorska vina.

Našem pozivu se odazvao gospodin Sava Jojić u čijim su vinima uživali cenjeni gosti prve večeri. Za drugo veče su se pobrinule vinarije Bošković i Aleks Bermet. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel X-gama sa X faktorom
Opel Mokka X, Opel Crossland X i Opel Grandland X – to su tri člana nove Opel familije modernih SUV i krosover modela....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

SURI etno kuća (Zatvoreno)

Ovo je prica o restoranu koji u srpskom ugostiteljstvu predstavlja "hram srpskog gostoljublja". Uredjen u etno stilu, kako mu...

Savremena rešenja

Srpska naftno gasna asocijacija – SNAGA i Udruženje za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, uz podr...

Agata Kristi

Kako je „kraljica zločina“ pronašla večitu ljubav u srcu pustinje....