Početna » Adresar » Pozorista »

Srpsko narodno pozorište

 
Srpsko narodno pozorište
Pozorista | dodato 09.02.2010.
Detalji

Adresa: Pozorišni trg 1,
21000 Novi Sad, Srbija
T: +381216621411
E: mail: uprava@snp.org.rs
W: www.snp.org.rs

 
 

Na planu međunarodne saradnje, osim redovnih gostovanja u državama regiona (bivše jugoslovenske republike, Rumunija, Mađarska, Slovačka, Austrija...), Srpsko narodno pozorište realizuje zajedničke projekte i u okviru Evropske teatarske konvencije.

Srpsko narodno pozorište je osnovano 16/28. jula 1861. godine u Novom Sadu.
Srpsko narodno pozorište osnovano je na sednici Srpske čitaonice kojom je predsedavao Svetozar Miletić, prvenstveno kao nacionalna ustanova koja je imala zadatak da putem dramske književnosti i glumačke umetnosti prenosi srpsku reč i istoriju, da budi nacionalnu svest i podiže kulturni nivo Srba i time pruži otpor bečkoj i peštanskoj vlasti.

Srpsko narodno pozorište je uvek bilo jedan od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji, a ne treba zaboraviti da je SNP iniciralo osnivanje drugih kulturnih institucija, kao što su Sterijino pozorje 1956, Akademiju umetnosti 1970. i Pozorišni muzej Vojvodine 1982.

Srpsko narodno pozorište osnovalo je 1947. Operu, a 1950. Balet.

Srpsko narodno pozorište je jedan od osnivača i Asocijacije "Kvartet", koju čine četiri evropska pozorišta – Teatar "Riktus" iz Nanta (Francuska), Pozorište "Geza Gergenji" iz Egera (Mađarska), Zapadnočeški teatar iz Heba (Češka) i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada (Srbija). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Trubadur

Verdijev "Trubadur" je na sceni Narodnog pozorišta prvi put izveden 24. aprila 1913, u režiji A. I. Andrejeva......

Cvet Kilimandžara

Samostalna izložba skulptura Stanimira Pavlovića...

Nebeski odred

U Nebeskom odredu smrt nije deo prirodnog životnog ciklusa....