Početna » Kuda? » Na film »

Međunarodni žiri kritike

 
Međunarodni žiri kritike
Na film | dodato 09.07.2009.
Detalji

 
 

Festivalsku ponudu sačinjava devet filmskih selekcija.

Festival evropskog filma Palić - jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.
U sastavu Međunarodnog žirija kritike 16. Festivala evropskog filma Palić koji će dodeliti Gorki List Tollerance Award za najbolji film iz programa Paralele i sudari, nalaze se novinarka Ivana Nanut iz Hrvtaske, filmski kritičar Nebojša Popović iz Beograda i filmski kritičar i scenarista Phillip Bergson iz Engleske.

Ivana Nanut je novinarka i autor TV reportaža sa desetogodišnjim iskustvom u praćenju velikih svetskih festivala. Godinama je bila deo tandema Sestre Nanut - prve hrvatske TV ekipe koja je tokom 90-ih počela da prati filmske festivale širom sveta. Njihovi prilozi sa filmskih festivala (Kan, Mostra, Berlinale, Sandens, festivali u Torontu, Rimu, Las Vegasu, Palm Springsu...) upečatljivi su po svojoj ležernosti u pristupu filmskim zvezdama poput Brada Pitta, Angeline Jolie, Georgea Clooneyja, Sharon Stone, Monice Bellucci, Halle Berry, Benicia Del Tora, Mickeyja Rourkea i mnogih drugih. Trenutno radi na popularnoj emisiji o šoubiznisu Red Carpet na hrvatskoj TV Nova, a budući da će joj ovo biti prva poseta Festivalu evropskog filma Palić, pored iskustva ljubitelja festivala, Međunarodnom žiriju kritike doneće i svež ugao gledanja.

Phillip Bergson je filmski kritičar (član FIPRESCI-ja i Britanskog kruga kritičara) i scenarista iz Engleske. Kao student Baliol koledža osnovao je Oksfordski filmski festival, da bi kasnije kao selektor i član žirija sarađivao sa brojnim međunarodnim filmskima festivalima (Kan, Berlin, Karlovi Vari, Solun, Haifa, Lajpcig, Bratislava...). Autor je niza emisija o filmu i intervjua sa filmskim rediteljima na BBC radiju i scenarija za filmsku adaptaciju opere Karmen koja je snimana u Andaluziji. Od 2001. do 2005. bio je međunarodni savetnik Nacionalnog muzeja fotografije, filma i televizije u svom rodnom Jorkširu. Objavljuje tekstove u renomiranim časopisima kao što su Times, Variety, Screen International i drugi. Radi i kao gostujući predavač na Filmskoj školi PCFE u Pragu.

Nebojša Popović je filmski kritičar koji se već 25 godina bavi pisanjem o filmu. Od 1982. radi na RTS-u gde već godinama radi autorsku emisiju o filmu Drugi vek koja se bavi značajnim ličnostima i pojavama u svetu filma. Dobitnik je Zlatnog pečata, godišnje nagrade Instituta za film za najbolju filmsku kritiku. Osim pisanja filmskih kritika za kulturni magazin Metropolis, izveštavao je sa najznačajnijih filmskih festivala. Bio je u zvaničnim žirijima i žirijima kritike na stranim i domaćim festivalima, a selektor je oko 15 festivala posvećenih značajnim evropskim kinematografijama.

Festival evropskog filma Palić - jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Osim filmova u Takmičarskom programu, na repertoaru će biti ostvarenja iz selekcija: Paralele i sudari, Mladi autori Evrope, Novi finski film, Novi mađarski film, Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Ekološki film, Underground Spirit i Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989-2009Pogledaj i:

festival palic

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Deseti Festival nitratnog filma

Jubilarni Deseti Festivala nitratnog filma, pod nazivom ''Čudesa iz zapaljivog šešira'' održaće se od 6. do 12. juna. S...

Dance Arena Exit festivala

Ragionalna podrška mt:s Dance Areni ...

Budvanski festival

Sa metaforom Don Kihota koji se nalazi na njegovom plakatu, 22. letnji festival u Budvi, protice u znaku beogradskih umetnika...