Početna » Kuda? » Na film »

K. Loach otvara Festival evropskog filma

 
Detalji

Mesto održavanja: Palić, Srbija
Vreme otvaranja festivala: 19. jul 2008. god. u 21h
Vreme trajanja festivala: 19 - 25. jul 2008. god.

 
 

Festival će zvanično otvoriti poznati britanski reditelj Ken Loach, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Aleksandar Lifka.

Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.
19. jula, sa početkom u 21 čas, na Letnjoj pozornici, na Paliću biće održana ceremonija svečanog otvaranja 15. Festivala evropskog filma Palić.

Na svečanom otvaranju 15. Festivala evropskog filma Palić, ljubiteljima filmske umetnosti prvi će se obratiti Saša Vučinić, gradonačelnik Subotice. Nakon toga, Branislav Lečić, predsednik Saveta festivala, uručiće novoustanovljenu festivalsku nagradu - Underground spirit francuskom sineasti F. J. Ossangu. Iste večeri, biće uručena nagrada Aleksandar Lifka proslavljenom britanskom reditelju Kenu Loachu. Goran Paskaljević, drugi dobitnik ove nagrade, koju festival dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, nagradu će primiti na Letnjoj pozornici 24. jula. Tokom ceremonije svečanog otvaranja, posetiocima će se obratiti i Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja festivala, posetioci će biti u prilici da pogledaju film Peščanik, mladog subotičkog reditelja Szabolca Tolnaija koji se prikazuje van konkurencije. Zvanični takmičarski program, odmah potom, otvoriće izraelski film Limunovo drvo, Erana Riklisa.

Jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu biće održan od 19. do 25. jula. Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija.

Pored Glavnog programa i pratećih programa, Novi mađarski film, Novi izraelski film, Mladi autori Evrope i Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Kenu Loachu i Goranu Paskaljeviću, ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program Paralele i sudari i novi programi, ECO DOX, Mnoga lica 1968. i Dečji program.

Posetioci Festivala evropskog filma Palić ponovo će imati prilike da uživaju u pažljivo odabranom i inspirativnom muzičkom programu, a od ove godine, prvi put, i u čarima "filmskog kampa".

Kamp je smešten na muškom štrandu na Paliću, opremljen kako bi se posetioci osećali što ugodnije (struja, topla voda), a cena za dve osobe za sedam dana boravka u kampu iznosi samo 800 dinara. Podsećamo da je ulaz na sve filmske projekcije i koncerte besplatan, osim za glavni filmski program gde ulaznica košta 200 dinara.

U okviru muzičkog programa festivala, nastupiće: Schneider TM iz Berlina, DVJ OOF – Cinemix iz Pariza, Pop Ivan iz Budimpešte, Goribor iz Bora i N.O.M iz Moskve. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ukrcajte se na "Ananas Ekspres"

Ako ste voleli film "Veliki Lebovski", nemojte propustiti "Ananas Ekspres", komediju koja će premijerno biti prikazana 3. no...

Moguće snimanje nastavka Crne Guje

Glumac Tony Robinson najavio je mogućnost oživljavanja BBC–ijevog klasika, serije ''Blackadder''. Ekipa serijala okupiće...

Madonna kreće na turneju

Promociju novog albuma "Hard Candy" Madonna će započeti u Velikoj Britaniji 23. avgusta, koncertom u Cardiff-u....