Početna » Kuda? » Na film »

Gosti 15. Festivala evropskog filma Palić

 
Detalji

15. Festival evropskog filma Palić
Mesto održavanja: Palić, Srbija
Vreme održavanja: 19 - 25 jul 2008. god.

 
 

Festivalu će ove godine prisustvovati autori i članovi filmskih ekipa svih filmova iz Glavnog programa festivala

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti mesto nesvakidašnjih susreta filmadžija iz ne tako poznatih evropskih kinematografija. Tako će, među brojnim gostima, festival posetiti Kadri Kousaar, mlada rediteljka iz Estonije.
Pored ovogodišnjih dobitnika nagrade Aleksandar Lifka, poznatog britanskog reditelja Kena Loacha i jednog od najznačajnijih srpskih reditelja Gorana Paskaljevića, 15. Festival evropskog filma Palić ugostiće veliki broj evropskih umetnika iz sveta filma i muzike.

Festival će posetiti Eran Riklis, reditelj izraelskog filma Limunovo drvo (nagrada publike na Festivalu u Berlinu, 2008) koji će na Letnjoj pozornici otvoriti takmičarski program. Na Paliću će se ponovo naći i dobitnik Bronzanog tornja – nagrade Palićkog festivala za otkriće u evropskoj kinematografiji iz 2005. godine - Leonard Abrahamson, čiji će film Garaža nakon uspeha na mnogim prestižnim evropskim festivalima biti prikazan u Glavnom programu.

Gost festivala biće i finski reditelj Petri Kotwica, autor filma Crni led i bugarski reditelj Stephan Komandarev, autor filma Svet je veliki i spasenje je iza ugla. Oba filma će takođe biti prikazana u Glavnom programu festivala.

Festival evropskog filma Palić će ove godine biti mesto nesvakidašnjih susreta filmadžija iz ne tako poznatih evropskih kinematografija. Tako će, među brojnim gostima, festival posetiti Kadri Kousaar, mlada rediteljka iz Estonije čiji će debitantski film Magnus biti prikazan u okviru programa Paralele i sudari.

Na festivalu će gostovati i brojni domaći umetnici iz sveta filma. Festival će, između ostalih, posetiti, Milutin Petrović čiji se film Agi i Ema prikazuje u novom programu festivala - Dečji film, kao i Marko Kostić, reditelj još jednog domaćeg filma za decu – Princ od papira. Stefan Arsenijević, reditelj filma Ljubav i drugi zločini koji će biti prikazan u okviru Glavnog programa (van konkurencije), takođe će biti gost festivala.

Pored Kena Loacha i Gorana Paskaljevića, na festivalu će gostovati i laureat novoustanovljene nagrade Palićkog festivala, Underground spirit - nagrade za izuzetno filmsko stvaralaštvo u okviru nezavisne produkcije, francuski sineasta F. J. Ossang.

Osim filmskih umetnika, na Paliću će gostovati i muzičari koji će nastupiti u okviru muzičkog programa festivala.

Pored Glavnog programa i pratećih programa, Novi mađarski film, Novi izraelski film, Mladi autori Evrope i Omaž program posvećen dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Kenu Loachu i Goranu Paskaljeviću, ove godine će se u koncepciji festivala ponovo naći program Paralele i sudari i novi programi, ECO DOX, Mnoga lica 1968. i Dečji program.

Posetioci Festivala evropskog filma Palić ponovo će imati prilike da uživaju u pažljivo odabranom i inspirativnom muzičkom programu, a od ove godine, prvi put, i u čarima "filmskog kampa" (Kontra) 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Projekat "Prijatelji Šabanu"

Velikim koncertom 6. decembra 2008. godine u Sava centru, koji je posvećen čuvenom romskom pevaču Šabanu Bajramoviću mno...

Armin van Buuren u Ljubljani

Svetski broj1 ponovno dolazi, a svi Vi kojima je Papaya bila pretesna imate priliku uživati u zvuku najboljeg. U ljubljansko...

Nagrade festivala autorskog filma

U konkurenciji 17 filmova za glavnu nagradu Festivala autorskog filma, Aleksandar Saša Petrović, koja ove godine ima i nov...