Početna » Kuda? » Na film »

When you’re strange

 
When you’re strange
ARHIVA
Na film | dodato 23.09.2010.
Detalji

Originalni naziv: When You’re Strange
Režija: Tom DiCillo
Žanr: dokumentarni
Narator: Johhny Depp

 
 

“When you’re strange” otkriva istorijske i prethodno neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta, i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike i nasleđa benda “The Doors”.

“When you’re strange” otkriva istorijske i prethodno neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta, i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike i nasleđa benda “The Doors”.
Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom Disilo (“Johnny Suede,” “Living in Oblivion”, „The Real Blonde“). Narator u filmu je Džoni Dep.

“When you’re strange” autor i producenti nazivaju anti – Stounovskim ostvarenjem, aludirajući na film Olivera Stouna „The Doors“ iz 1991. o kome mnogi članovi i bliski saradnici benda tvrde kako ne prikazuje vernu sliku jednog od najslavnijih rok bendova na svetu.

Između ostalih retkih snimaka u ovom dokumentarcu se po prvi put mogu videti odlomci filma HWY: An American Pastoral, koji su 1969. godine u pustinji Mohava i u Los Anđelesu snimali Džim Morison i Pol Ferara.

O filmu:

“When you’re strange” otkriva istorijske i prethodno neobjavljene snimke slavnog rok kvarteta, i pruža uvid u revolucionarni uticaj muzike i nasleđa benda “The Doors”. Film je režirao nagrađivani reditelj i scenarista Tom Disilo (“Johnny Suede,” “Living in Oblivion”, „The Real Blonde“ ), a narator je Džoni Dep.
“When you’re strange” je film sa intimnom perspektivom, posvećen otkrivanju benda kakav je zaista bio. Autor i producenti nazivaju ga anti – Stounovskim ostvarenjem, aludirajući na film Olivera Stouna „The Doors“ iz 1991. Stounov film u kojem je Džima Morisona glumio Val Kilmer mnogi članovi benda i bliski saradnici okarakterisali su kao nedovoljno veran likovima i delu članova benda.

“When you’re strange” govori o kreativnoj hemiji koja se stvorila u odnosu između bubnjara Džona Densmora, gitariste Robija Krigera, klavijaturiste Reja Manzareka i pevača Džima Morisona – četiri brilijantna umetnika koji su bend “The Doors” učinili jednim od najpoznatijih i najuticajnijih rok bendova. Koristeći video materijal snimljen između 1965. godine, kada je bend počinjao, do smrti Džona Morisona 1971. godine, “When youre strange” prati “The Doors” od njihovog nastanka u hodnicima filmske škole kalifornijskog univerziteta UCLA na kom su se sreli Manzarek i Morison, sve do pozornica rasprodatih stadiona.

O svom učešću u ovom filmu Džoni Dep kaže: “Gledajući opčinjavajuće, do sada neobjavljene snimke Džima, Džona, Reja i Robija, osećao sam se kao da, kroz njihove oči, mogu da proživim sve što i oni. Kao rok-en-rol dokumentarac i dokumentarac uopšte, ovaj film je najbolji što može biti. Čast mi je što sam učestvovao. Ponosan sam na ovaj film koliko i na sve ostalo što sam uradio.”

Između ostalih retkih snimaka, u filmu „When you’re strange“ po prvi put čini javnosti dostupnim odlomke iz filma HWY: An American Pastoral. Ovaj film su 1969. godine u pustinji Mohava i Los Anđelesu snimili Džim Morison i Pol Ferara, fotograf koji je blisko sarađivao sa bendom. Pol Ferara je autor velikog dela najpoznatijih portreta Džima Morisona, kao i omota za albume benda. Scenario je napisao Džim Morison po svom autostoperskom iskustvu iz studentskih dana, i sniman je kao niskobudžetni projekat u maniru direct cinema, pristupa popularnog u Americi i Kanadi tokom 60-tih godina XX veka. Scenario filma „HWY: An American Pastoral“ objavljen je 1990. godine, ali scene iz filma se po prvi put mogu videti u Disilovljevom dokumentarcu. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
57.Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije
Najznačajniji regionalni i evropski događaj u sferi dizajna, proizvodnje i distribucije nameštaja, drvne industrije i pratećih grana u jugoistočnoj Evropi...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Britanci se dave u pivu

Slavni britanski kuvar Džejmi Oliver kritikovao je naviku sunarodnika da se opijaju i izjavio da je hrana raznovrsnija u sir...

Dani evropske baštine 2013

Kulturno-turistička manifestacija „Dani evropske baštine” u Beogradu deo je velike evropske manifestacije kojom se svak...

Šeron Stoun izgubila starateljstvo

Glumica Šeron Stoun izgubila je starateljstvo nad osmogodišnjim sinom kojeg je usvojila dok je bila u braku sa Filom Bronst...