Početna » Kuda? » Na film »

Završen prvi FEDIS

 
Završen prvi FEDIS
Na film | dodato 19.10.2011.
Detalji

Ostvario sam svoj veliki san i realizovao manifestaciju kakva nema ni kod nas ni u okruženju..., rekao je Milenković.

 
 

Dodelom nagrada «Zlatna antena» u petak veče je završen prvi Festival domaćih igranih serija FEDIS u Centru za kulturu Rakovica.

Specijalnu nagradu «Zlatna antena» za najupečatljiviji lik u novijoj TV produkciji dobio je Predrag Pepi Smiljković za ulogu Tike Špica...
Prepuna sala rakovičkog objekta kulture uživala je uz najpopularniji domaći igrani sadržaj, i čitavoj plejadi dramskih umetnika i televizijskih radnika koji su zavredili nagradu za svoju umešnost.

Jedina manifestacija koja tretira domaći igrani program u celom regionu, otpočela je delom songa iz legendarne TV serije «A, sad adio», a onda se pokretač manifestacije novinar Nenad Milenković, obratio priusutnima.

- Ostvario sam svoj veliki san i realizovao manifestaciju kakva nema ni kod nas ni u okruženju. Zahvaljujum se svim producentskim kućama koje su se odazvale pozivu da učestvuju na FEDIS-u. Sledeće godine obećavam još značajniji događaj, koji bi trebalo da se proširi na čitav region – rekao je Milenković.

Organizatori FEDIS-a, na početku dodeli su Plakete za zapaženu ulogu u TV serijama učesnicama. Naturčik Miroljub Trošić i glumica Danica Todorović, prilili su priznanje za ulogu u seriji Selo gori, a baba se češlja», Igor Damjanović i Kalina Kovačević, za «Miris kiše na Balkanu», Boda Ninković, za uloge u Našoj maloj klinici i Selo gori, a baba se češlja, Tanja Ribič (Naša mala klinika), Vujadin Milošević i Anđela Jovanov ić (Totalno novi talas) i Nemanja Janičić (Miris kiše na Balkanu i Iz x u x) i Nada Macanković (iz X u X).

Po oceni žirija u sastavu Zoran Panović gl. Urednik lista Danas, i kritičarke TV programa Branke Otašević i Branislave Džunov, nagradu «Zlatna antena» za najbolju režiju dobio je Ljubiša Samardžić za «Miris kiše na Balkanu», Radoš Bajić za scenario serije «Selo gori», Rade Vladić direktora fotografije serije «Miris kiše na Balkanu», kostimografkinju Nevenu Milovanović za istu seriju, Boris Gregurić za montažu «Naše male klinike» i kompozitor Sanja Ilić za songove iz «Sela gori..»
Publika je putem SMS glasova za najpopularniju seriju izabrala «Selo gori, a baba se češlja», za glumicu Jelisavetu Orašanin (TNT) za glumca Nenada Okanovića (Selo gori..» i za glumački par Tamaru Dragićević i Milana Vasića iz «Mirisa kiše na Balkanu.

Specijalnu nagradu «Zlatna antena» za najupečatljiviji lik u novijoj TV produkciji dobio je Predrag Pepi Smiljković za ulogu Tike Špica, a specijalnu nagradu za celokupan dopriinos domaćoj TV produkciji u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji pripala je legendarnom scenaristi Siniši Paviću.

Program su vodili Danijela Pantić i glumac Fuad Tabudžić. Pokrovitelj manifestacije je Gradska opšina Rakovica, a suorganizator Centar za kulturu. Binu je opremio «Garden centar».

Između dodeljivanja nagrada, bend «Una latina» izvodio je songove iz TV serija učesnica, a prvi Festival domaćih igranih serija FEDIS završen je songom iz legendarne TV serije «Grlom u jagode».

Laureat - Ljubiša Samardžić zadovoljan odlukom žirija Fedisa

Želimo dug vek festivalu
- Nagrada koju sam dobio za režiju TV serije „Miris kiše na Balkanu" ravna je trijumfu kvaliteta, ukusu i meri u radu na ovoj veoma inspirativnoj seriji. Dugujem zahvalnost svima koji su mi pomogli da se razmahnem i stvorim seriju koju poštuju i vole i mlado i staro, jednom rečju svi koji su imali prilike da je vide - rekao je za Press laureat Ljubiša Samardžić, koji se osvrnuo i na organizovanje FEDIS-a.

- Ako u svetu postoje brojni TV festivali, počev od „Pri Italije" preko Internacionalnog festivala u Baru i Portorožu, za pohvalu je inicijativa novinara Pressa da u Srbiji, u Rakovici, otvori po prvi put festival televizijskog stvaralaštva u nas. Evidentno je da će festival iskristalisati šta je to neophodno za negovanje kvalitativnog serijskog i filmskog stvaralaštva u nas. Želimo mu dug vek!



 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Transilvanija
Transilvanija je klasicna krimi-prica, posvecena bandi sa obale Dunava koju predvodi zena, ispricana na komican nacin ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Izložba: Dobroselica - Selo koje nestaje

Izložba reportažne crno-bele fotografije, svedočenje o nestanku šumadijskog sela....

57. Festival dokumentarnog filma

Na 57. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, produkcija Akademije umetnosti predstaviće tri ostvare...

Refract 10

Ove godine obeležavamo deset godina postojanja REFRACT festivala pod nazivom RE::SPEKT! Tim povodom Refract će svoju jubila...