Početna » Bili Smo » Ostalo »

Šesti međunarodni dan Dunava

 
Šesti međunarodni dan Dunava
Ostalo | dodato 28.06.2009.
Detalji

Beograd, 27. jun 2009

 
 

Akcijom čišćenja dva kilometra obale Dunava i kulturno umetničkim programom, Beograd proslavio Dan Dunava. Ove godine u proslavu uključena cela Srbija

Od 15. do 28. jula, na Velikom ratnom ostrvu, u saradnji sa Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“ biće organizovan, treći po redu, ekološki kamp «Sačuvajmo Dunav».
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode u partnerstvu sa Coca-Cola Sistemom (Coca-Cola Hellenic i Coca-Cola kompanija) i Skupštinom grada, obeležili su međunarodni Dan Dunava koji se širom Evrope slavi 29. juna. Akcija čišćenja i prateći kulturno umetnički program održani su na Zemunskom keju pod motom „Zajedničke vode – zajednička odgovornost“, a sa ciljem edukacije i ukazivanjem na važnost individualnog doprinosa u očuvanju najlepše evropske reke. Dan Dunava se ove godine pored Beograda proslavlja i širom Srbije brojnim manifestacijama koje su posvećene očuvanju dunavskog basena.

U akciji čišćenja preko dva kilometara obale Dunava u Zemunu, na potezu od restorana Šaran do restorana Kej Majski i od restorana Mag do Vojne baze i deo Velikog ratnog ostrva učestvovao je veliki broj volontera, predstavnika Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, JKP «Zelenilo Beograd», JVP «Srbijavode» i JKP «Gradska čistoća», a uz veliku podršku studenata Beogradskog univerziteta, Coca-Cola volontera kao i volontera Narodne kancelarije predsednika republike i Toyota volontera, predstavnika nevladinih organizacija i volontera agencije McCann Erickson Public Relations. Oni su se pridružili akciji edukacije o značaju održivog korišćenja i zaštite reke Dunav, pokazavši ličnim primerom da je individualni doprinos primarani zadatak.

Prateći program centralne manifestacije proslave Dana Dunava bio je namenjen kako najmlađim posetiocima., tako i onim starijim sugrađanima. Razdragane mališane, među kojima su bila i deca ometena u razvoju iz udruženja “Naša deca”, sve vreme je zabavljala grupa akrobata koja je kroz igru i smeh uvela decu u niz umetničkih radionica. Oni su imali priliku da vide izložbu fotografija Dragoljuba Zamurovića inspirisanu najlepšim prirodnim lepotama dunavskog basena i performans kapuera plesača Angola centra Srbije. Mališani iz OŠ „Narodni heroj Siniša Nikolajević“ su za svoje najmlađe prijatelje izveli lutkarsku predstavu „Zunzarina palata na Dunavu“, a deca iz Društva za mentalno nedovoljno razvijene osobe Novi Beograd odigrali su predstavu „Medaljoni bisernog srca“. U okviru proslave održane su i edukativne radionice za najmlađe o značaju vode i njenom racionalnom korišćenju, a u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistema. Za sve zainteresovane organizovana je i vožnja brodom oko Velikog ratnog ostrva.

Aleksandar Prodanović, direktor Republičke direkcije za vode Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je svečano uručio nagrade za najbolje radove mališana koji su učestvovali na već tradicionalnom konkursu Danube Master Art. On je dodao da Srbija ove godine donosi Plan upravljanja slivom reke Dunav, te da je ovogodišnja misija, zajedno sa svim partnerima na projektu, a pre svega uz saradnju i aktivno učešće Coca-Cola Sistema, da se najmlađi naraštaji i dalje edukuju o značaju odgovornog ponašanja i racionalnog korišćenja vode, od koje zavisi naš opstanak na planeti. Zato je primarni cilj ovogodišnje kampanje bio povezivanje centralnih i regionalnih dešavanja širom Srbije kako bi se što više ljudi uključilo u kampanju i tako razvila svest kod što većeg broja pojedinaca o važnosti ličnog doprinosa u očuvanju najmeđunarodnije evropske reke.

Šesta po redu proslava Dana Dunava u Srbiji okupila je preko 100 partnera koji od juna do septembra, u više od deset gradova u Srbiji, slave dan najlepše evropske reke. Apatin, Pančevo, Smederevo, Novi Sad, Golubac, Kraljevo, Donji Milanovac, Negotin i Kladovo samo su neki od gradova koji su, pored Beograda, uzeli aktivno učešće u proslavi Dana Dunava, sa zajedničkim ciljem da pošalju poruku o važnosti edukacije i pre svega individualnog pristupa u očuvanju i zaštiti Dunavskog ekosistema. Gradovi će nizom aktivnosti namenjenih odraslima i deci, kao što su akcije čišćenja obala reke Dunav, radionicama i predavanjima, kulturno umetničkim sadržajem, sportskim aktivnostima za najmlađe, aktivnostima namenjenim osobama sa posebnim potrebama, organizacijom eko kampova, kao i predavanjima o reciklaži sa posebnim osvrtom na važnost vode, očuvanje vode i vode neophodne za budućnost opstanka i čistiju planetu, proslaviti ovaj važan međunarodni dan.

Od 15. do 28. jula, na Velikom ratnom ostrvu, u saradnji sa Fakultetom za primenjenu ekologiju „Futura“ biće organizovan, treći po redu, ekološki kamp «Sačuvajmo Dunav» za 40 studenata univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu i Banja Luci. Tokom dve nedelje, studenti će se na praktične načine i putem predavanja upoznati sa značajem vode i vodenih eko sistema za očuvanje životne sredine.

Dan Dunava predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja pojedinaca i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodenih resursa. Dan Dunava je kampanja koja vremenom postaje sve obimnija, uz učešće sve većeg broja partnera, koji iz godine svojim aktivnostima doprinose da naš Dunav bude lepši i čistiji.Pogledaj i:

dunav

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dilema

Caffe pizzeria „Dilema“ se nalazi na beogradskoj Adi Huji neposredno pored pešačke staze. Otvorena je u junu 2010. godi...

Podunavljem Srbije sa Feliksom Kanicom

Radovi Feliksa Kanica na Dunavfest-u...

27. Zlatna bućka Đerdapa - Tekija 2010

“27. Zlatna bućka Đerdapa“ održava se od 12. do 14. avgusta 2010. godine. Mesto održavanja je reka Dunav od 948 do 95...