Početna » Bili Smo » Ostalo »

Dani Kraljevića Marka 2009.

 
Dani Kraljevića Marka 2009.
Ostalo | dodato 14.06.2009.
Detalji
 
 

Manifestacija “Dani Kraljevića Marka” održava se tradicionalno svake godine u maju. Ovogodišnja centralna svečanost održana je 17. maja, na dan pogibije Kraljevića Marka, na ranču “MAKVIKING” u selu Devič nedaleko od Prilepa.

Obilazeći mesta na kojima je Kraljević Marko boravio, posetili smo i “Markov Grad” ili “Markove Kule”, tipičnu srednjevekovnu tvrđavu smeštenu na kamenom uzvišenju, iznad današnjeg grada Prilepa.
Na savremen i interesantan način prezentovani su život i delo ove istorijske i epske ličnosti koja je živela u vremenima pre i posle bitke na Kosovu polju.

Marko Mrnjavčević (1355 - 17.5.1395. Rovine - Vlaška), poznat kao Kraljević Marko, sin kralja Vukašina Mrnjavčevića i sinovac despota Jovana Uglješe, glavna je ličnost jednog od ciklusa srpskih epskih pesama.

Posle smrti oca Vukašina, Marko je postao turski vazal. Poginuo je u bitci na Rovinama 1395. protiv vlaškog vojvode Mirče, boreći se na strani Turaka. Ipak, Marko je u narodu ostao upamćen kao ličnost koja se bori protiv turskog zuluma.

U Marku se sleglo vekovno istorijsko iskustvo naroda. Na njega su prešle uloge i sudbine mnogih epskih junaka, kako onih o kojima se pevalo pre, tako i onih o kojima se pevalo posle njega.

Obilazeći mesta na kojima je Kraljević Marko boravio, posetili smo i “Markov Grad” ili “Markove Kule”, tipičnu srednjevekovnu tvrđavu smeštenu na kamenom uzvišenju, iznad današnjeg grada Prilepa. Ovaj prostor je zbog svoje specifičnosti proglašen za prirodno dobro republike Makedonije. Tokom srednjeg veka, za vreme Dušanove vladavine bio je jedna od prestonica Srpskog carstva, potom i kraljevine Mrnjavčevića. Danas je većim delom u ruševinama, ali se i dalje može naslutiti njegova nekadašnja monumentalnost.

Markov manastir je manastir Stare Srbije i nalazi se u selu Markova Sušica, 18 km južno od Skoplja. Posvećen je Svetom Dimitriju, ime je dobio po srpskom narodnom junaku Kralju Marku, a izgrađen je 1345. čemu svedoči i nadpis na južnom ulazu. Ktitor crkve je bio srpski kralj Vukašin, a izgradnja je završena za vreme njegovog sina Marka, između 1366. i 1372.

Suveniri, muzika, izložba dečijih crteža, degustacija Markove hrane i pića, “Markov izbor” – odabir takmičara koji je nasličniji liku Kraljevića Marka i koji će potom nositi titulu kralja 2009., srednjovekovna takmičenja, najbolja fotografija 2009. su deo programa ovogodišnje manifestacije “Dani Kraljevića Marka”. Na ovoj svojevrsnoj zabavi posetioci su bili aktivni isto koliko i sami učesnici u programu.

Uživajte uz fotografije koje je ekipa KudaZaVikend.com za Vas snimila na licu mesta.
Velika zahvalnost organizatorima i domaćinima iz Makedonije, na gostoprimstvu, a posebno gospodji Gordani Janakijevskoj - product manager-u projekta ”KINGMARKOLAND” (www.kingmarkoland.com) na izvanrednoj organizaciji cele manifestacije.Pogledaj i:

makedonija

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Palilulski roman
Premijera predstave PALILULSKI ROMAN, po motivima drame „Iza Božjih leđa“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina!...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dani Kraljevića Marka 2009.

Manifestacija “Dani Kraljevića Marka” održava se tradicionalno svake godine u maju. Ovogodišnja centralna svečanost o...

Turneja "Pola moga svijeta"

Poznati kompozitor i pevač Sergej Ćetković i zvanično je završio svoju veliku koncertnu turneju "Pola moga svijeta", koj...