Početna » Bili Smo » Ostalo »

30. Medjunarodni sajam turizma

 
30. Medjunarodni sajam turizma
Ostalo | dodato 07.03.2008.
Detalji

Mesto i vreme odrzavanja: Beogradski sajam, 28. februar - 2. mart 2008.

 
 

Kao pocasni gost na svecanom otvaranju prisustvovao je gospodin Taleb Rifai, zamenik direktora Svetske turisticke organizacije isticuci da je Beograd prelep grad, da predstavlja važan region i primetio je da je Srbija spremna za intenzivniji razvoj turi

Na sajmu su se ove godine prvi put, organizovano, pojavile Turistifike organizacije Austrije, a osim vec etabliranih turistickih destinacija, kao sto su Grcka, Turska, Egipat i Tunis, kroz ponudu velikih agencija nasim turistima bili su posebno predstavlj
Sajam je otvorio gospodin Mladjan Dinkic, ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi republike Srbije.

Medjunarodni sajam turizma - clan Svetske asocijacije sajmova turizma (ITTFA), koja okuplja vodece sajmove turizma u svetu, ove godine bio je organizovan u novom terminu, od 28. februara do 2. marta, koji je uskladjen sa terminima drugih poznatih svetskih turistifikih sajmova, kako bi turisticke organizacije, hoteli i agencije mogli na vreme, kao i na vodecim svetskim sajmovima, da najave svoju ponudu, aranzmane i popuste za predstojece leto. Na sajmu je ucestvovalo vise od 850 domacih i stranih turistickih organizacija, velikih turistickih agencija, hotela, banaka, osiguravajucih drustava, sistema za rezervaciju karata. Turisticke agencije su na sajmu davali popuste na svoje letnje aranzmane.

Sajam je, kao i ranijih godina, bio organizovan na izlagackom prostoru od 15000 kvadratnih metara, u halama 1, 2, 3, 5 i 14 i na otvorenom prostoru.

Poseban segment ovogodisnjeg sajma bio je takozvani first minut turisticka ponuda, koja omogucava blagovremeno rezervisanje i uplatu aranzmana za letovanje, pre nego sto dostignu pune cene.

Na sajmu su se ove godine prvi put, organizovano, pojavile Turistifike organizacije Austrije, a osim vec etabliranih turistickih destinacija, kao sto su Grcka, Turska, Egipat i Tunis, kroz ponudu velikih agencija nasim turistima bili su posebno predstavljeni Brazil, Indija i Tajland. Nije izostala ni ponuda sve popularnijih aranzmana za Spaniju, Italiju i srednjoevropske zemlje.

Prvi put ove godine poseban stand na medjunarodnom sajmu turizma imao je Dunav, kao reka saradnje i veliki turisticki potencijal.

Posebna paznja na ovogodisnjem jubilarnom sajmu turizma bila je posvecena velikim gradovima u Srbiji. Beograd, kao grad buducnosti juzne Evrope i mesto u kome ce ove godine biti organizovano 50 velikih medjunarodnih manifestacija, od kojih posebno izdvajamo prolecni sajam Siti brejk, bio je predstavljen u hali 1. U okviru manifestacija koje ce ove godine biti odrzane u nasem glavnom gradu, predstojeci majski festival EUROSONG, bio je predstavljen na standu Turisticke organizacije Beograda, dok je Univerzijada 2009. na ovogodisnjem Sajmu turizma imala poseban stand. Novi Sad se predstavio u okviru Turisticke organizacije Vojvodine, zajedno sa bogatom turistickom ponudom ove pokrajine.

Svetska i domaca ponuda opreme za restorane i hotele bila je izlozena u hali 2, na impozantnom prostoru od 1700 kvadratnih metara. Prvi put ove godine na Sajmu turizma bilo je organizovano takmicenje kuvara jugoistoene Evrope. Renomirani kulinarski majstori iz 7 zemalja takmicili su se u kategiriji nacionalne i internacionalne kuhinje.

U brojnim salama Beogradskog sajma i na standovima izlagaca tokom sajma odvijao se veoma bogat prateci program, iz koga izdvajamo promociju master plana Stare planine, promocije Udruzenja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije, prezentaciju projekta Beograd u Becu, Bec u Beogradu, defile mazoretkinja...

Pretposlednjeg dana sajma, u subotu, 1. marta u 16,15 casova, na svecanoj pozornici u hali 14, dodeljene su tradicionalne nagrade Medjunarodnog sajma turizma.

U kategoriji nacionalnih turističkih organizacija ove godine najuspešnija je bila Grčka, a među brojnim regionalnim turističkim organizacijama nagradu su "odnele" turističke organizacije Kraljeva, Kruševca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Topole i Raške, koje su se predstavile kroz projekat "zajedno kroz vekove".

Za najbolju turističku agenciju proglašen je Kontiki, dok najbolji zdravstveni turizam sa pratećim programom ima ZSR "Banja-Kanjiža". Među hotelijerima, u kategoriji hotela, motela i hostela, pobedio je zemunski hotel "Zlatnik". Za najboljeg predstavnika sve popularnijeg etno i eko turizma proglašeno je ETNO SELO STANIŠIĆ.

Za najuspešnijeg izlagača u kategoriji saobraćaja, privredne grane neodvojive od turizma, proglašen je JAT, dok su Sremski Karlovci nagrađeni kao najbolja domaća destinacija. JP Skijališta Srbije dobilo je priznanje u oblasti novih tehnologija u turizmu. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

81. salon automobila u Ženevi II deo

81. salon automobila u Ženevi! (2011.)...

Sajam novih tehnologija u Ušću

Posetioci UŠĆE Shopping Centra imaće priliku da se upoznaju sa najnovijim tehnologijama i razonode uz veoma dobru ponudu z...

Repriza Ženevskog salona automobila

Vrele premijere sa sajma u Švajcarskoj stižu na Salon u Beogradu, koji će se održati od 25. marta do 3. aprila....