Početna » Bili Smo » Ostalo »

30. Medjunarodni sajam turizma

 
30. Medjunarodni sajam turizma
Ostalo | dodato 07.03.2008.
Detalji

Mesto i vreme odrzavanja: Beogradski sajam, 28. februar - 2. mart 2008.

 
 

Kao pocasni gost na svecanom otvaranju prisustvovao je gospodin Taleb Rifai, zamenik direktora Svetske turisticke organizacije isticuci da je Beograd prelep grad, da predstavlja važan region i primetio je da je Srbija spremna za intenzivniji razvoj turi

Na sajmu su se ove godine prvi put, organizovano, pojavile Turistifike organizacije Austrije, a osim vec etabliranih turistickih destinacija, kao sto su Grcka, Turska, Egipat i Tunis, kroz ponudu velikih agencija nasim turistima bili su posebno predstavlj
Sajam je otvorio gospodin Mladjan Dinkic, ministar ekonomije i regionalnog razvoja u Vladi republike Srbije.

Medjunarodni sajam turizma - clan Svetske asocijacije sajmova turizma (ITTFA), koja okuplja vodece sajmove turizma u svetu, ove godine bio je organizovan u novom terminu, od 28. februara do 2. marta, koji je uskladjen sa terminima drugih poznatih svetskih turistifikih sajmova, kako bi turisticke organizacije, hoteli i agencije mogli na vreme, kao i na vodecim svetskim sajmovima, da najave svoju ponudu, aranzmane i popuste za predstojece leto. Na sajmu je ucestvovalo vise od 850 domacih i stranih turistickih organizacija, velikih turistickih agencija, hotela, banaka, osiguravajucih drustava, sistema za rezervaciju karata. Turisticke agencije su na sajmu davali popuste na svoje letnje aranzmane.

Sajam je, kao i ranijih godina, bio organizovan na izlagackom prostoru od 15000 kvadratnih metara, u halama 1, 2, 3, 5 i 14 i na otvorenom prostoru.

Poseban segment ovogodisnjeg sajma bio je takozvani first minut turisticka ponuda, koja omogucava blagovremeno rezervisanje i uplatu aranzmana za letovanje, pre nego sto dostignu pune cene.

Na sajmu su se ove godine prvi put, organizovano, pojavile Turistifike organizacije Austrije, a osim vec etabliranih turistickih destinacija, kao sto su Grcka, Turska, Egipat i Tunis, kroz ponudu velikih agencija nasim turistima bili su posebno predstavljeni Brazil, Indija i Tajland. Nije izostala ni ponuda sve popularnijih aranzmana za Spaniju, Italiju i srednjoevropske zemlje.

Prvi put ove godine poseban stand na medjunarodnom sajmu turizma imao je Dunav, kao reka saradnje i veliki turisticki potencijal.

Posebna paznja na ovogodisnjem jubilarnom sajmu turizma bila je posvecena velikim gradovima u Srbiji. Beograd, kao grad buducnosti juzne Evrope i mesto u kome ce ove godine biti organizovano 50 velikih medjunarodnih manifestacija, od kojih posebno izdvajamo prolecni sajam Siti brejk, bio je predstavljen u hali 1. U okviru manifestacija koje ce ove godine biti odrzane u nasem glavnom gradu, predstojeci majski festival EUROSONG, bio je predstavljen na standu Turisticke organizacije Beograda, dok je Univerzijada 2009. na ovogodisnjem Sajmu turizma imala poseban stand. Novi Sad se predstavio u okviru Turisticke organizacije Vojvodine, zajedno sa bogatom turistickom ponudom ove pokrajine.

Svetska i domaca ponuda opreme za restorane i hotele bila je izlozena u hali 2, na impozantnom prostoru od 1700 kvadratnih metara. Prvi put ove godine na Sajmu turizma bilo je organizovano takmicenje kuvara jugoistoene Evrope. Renomirani kulinarski majstori iz 7 zemalja takmicili su se u kategiriji nacionalne i internacionalne kuhinje.

U brojnim salama Beogradskog sajma i na standovima izlagaca tokom sajma odvijao se veoma bogat prateci program, iz koga izdvajamo promociju master plana Stare planine, promocije Udruzenja preduzetnika u seoskom turizmu Srbije, prezentaciju projekta Beograd u Becu, Bec u Beogradu, defile mazoretkinja...

Pretposlednjeg dana sajma, u subotu, 1. marta u 16,15 casova, na svecanoj pozornici u hali 14, dodeljene su tradicionalne nagrade Medjunarodnog sajma turizma.

U kategoriji nacionalnih turističkih organizacija ove godine najuspešnija je bila Grčka, a među brojnim regionalnim turističkim organizacijama nagradu su "odnele" turističke organizacije Kraljeva, Kruševca, Čačka, Gornjeg Milanovca, Topole i Raške, koje su se predstavile kroz projekat "zajedno kroz vekove".

Za najbolju turističku agenciju proglašen je Kontiki, dok najbolji zdravstveni turizam sa pratećim programom ima ZSR "Banja-Kanjiža". Među hotelijerima, u kategoriji hotela, motela i hostela, pobedio je zemunski hotel "Zlatnik". Za najboljeg predstavnika sve popularnijeg etno i eko turizma proglašeno je ETNO SELO STANIŠIĆ.

Za najuspešnijeg izlagača u kategoriji saobraćaja, privredne grane neodvojive od turizma, proglašen je JAT, dok su Sremski Karlovci nagrađeni kao najbolja domaća destinacija. JP Skijališta Srbije dobilo je priznanje u oblasti novih tehnologija u turizmu. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Foto sajam

Trodnevni događaj posvećen afirmaciji fotografije kao umetničkog objekta...

5. Sajam vina

Od 27. februara do 2. marta na Beogradskom sajmu peti put se organizuje Međunarodni sajam vina....

55. Međunarodni sajam tehnike

Najstarija velika priredba Beogradskog sajma, organizovana još 1937. godine, koja je dve decenije kasnije postala član Me...