Početna » Bili Smo » Ostalo »

Plivanje za Časni krst

 
Plivanje za Časni krst
Ostalo | dodato 20.01.2009.
Detalji

Mesto održavanja: Ada Ciganlija, Beograd
Vreme održavanja: 19.01.2009.

 
 

Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljanje i tradicionalno plivanje za Časni krst održano je 19. januara 2009. godine u 12.00 časova na Adi Ciganliji.

Ovogodišnjem trostrukom pobedniku, Marku Tomaševiću, Časni krst dodelio je protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt, predsednik opštine Čukarica, Milan Tlačinac.
Organizatori manifestacije su bili Gradska opština Čukarica, koja je ovu tradiciju obnovila, pre 11 godina, Srpska pravoslavna crkva i JP „Ada Ciganlija“.

Praznična Bogojavljanska liturgija počela je u 9h u hramu Svetog Đorđa, a svečana litija ka Adi Ciganliji krenula je u 11:30. Start trke je usledio posle završenog kraćeg kulturno-umetničkog programa, na splavu, kod restorana „Jezero“.

Za Časni krst ove godine plivalo je 35 takmičara: pripadnici Vojske Srbije, Žandarmerije, članovi Svibora, prijavljeni gradjani, kao i gosti iz Cne Gore i Sombora. U počasnom plivanju učestvovali su 76-godišnji Aleksandar Daničić i najmlađi učesnik 7-godišnja Aleksandra Radulović.

Bogojavljanski krst od leda sačinjen je od prošlogodišnje Svete vodice iz hrama Svetog Đorđa. Ovogodišnjem trostrukom pobedniku, Marku Tomaševiću, Časni krst dodelio je protojerej stavrofor Slavko Božić, a pobednički plašt, predsednik opštine Čukarica, Milan Tlačinac.

Prema verovanju, Bogojavljenje je manifestacija Boga na ovom svetu, bilo telesno ili direktnim delom. Isus Hristos se na taj dan krstio u reci Jordan i po Bibliji označio početak svoje misije i propovedi primajući grehe ljudi na sebe. Kod pravoslavnih vernika, na taj dan se u reku ili jezero baci krst, a mladići se takmiče ko će prvi doplivati i uhvatiti ga. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
64. Međunarodni beogradski sajm knjiga
Beogradski sajam knjiga, 64. po redu, uz učešće oko 500 izlagača, održan je od 20. do 27. oktobra na Beogradskom sajmu, pod sloganom „Pismo=Glava“. ...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Plivanje za Časni krst u Beogradu

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas prisustvovao je svečanom bogojavljenskom nadmetanju u vađenju Časnog krst, koje je p...

Skočio s mosta na Adi

Izvesni Dane (53) ušunjao se na gradilište i skočio sa mosta na Adi, sa visine od 22 metra. Sve to kamerom zabeležio je n...

All Inclusive žurka

Ne propustite nezaboravan provod na Adi......