Početna » Bili Smo » Ostalo »

Čajanka sa kraljicom Natalijom

 
Detalji

Dom Jevrema Grujića
Svetogorska 17,
Beograd

Četvrtak-Petak 15.00h –20.00h
Subota-Nedelja 11.00h -16.00h

 
 

Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program:

Program „Čajanka sa kraljicom Natalijom“ održavaće se nedeljom od 16.00 do 17.00 časova u muzeju Domu Jevrema Grujića u Svetogorskoj 17.
"Čajanka sa kraljicom Natalijom" koji će dočarati život i običaje u jednoj građanskoj kući, ali i upoznati nas sa životom jedne od najlepših i najvoljenijih srpskih kraljica, kraljicom Natalijom Obrenović.

Svim posetiocima će biti serviran čaj (ili kafa) i omiljena čokoladna torta kraljice Natalije po originalnom receptu iz 1888. godine, kada je ova srpska kraljica rado i bez najave posećivala ovaj dom i negovala bliske prijateljske odnose sa članovima familije.

Kroz program: „Čajanka sa kraljicom Natalijom“ ispričaćemo vam najlepše priče iz života ove srpske kraljice, čućete neke od njenih najlepših aforizama, naučićemo vas da pravite kraljevski reverans, ali i saznaćete neke od pravila i tajni lepog ponašanja u visokom društvu. Posetiocima će biti poslužen čaj na isti način na koji se služio kraljici kada je dolazila u ovaj dom i to sve u ambijentu jedne od najlepših gradskih vila s kraja 19. veka, muzeju Dom Jevrema Grujića.

Zajedno sa kraljicom Natalijom, obići ćemo izložbu „Srpski kraljevski portreti“ koja je trenutno postavljena u ovom muzeju i ispričati najlepše priče iz slavne srpske prošlosti.

U zbirci Doma Jevrema Grujića čuvaju se i brojni predmeti i kraljevski darovi, među kojima je najvrednija škrinja za liker, poklon kraljice Natalije i kralja Milana Obrenovića, Stani i Stevanu Ćurčiću. Kristalna pozlaćena škrinja iz 1878. godine stigla je iz Pariza kao svadbeni poklon. Među ostalim dragocenostima čuva se i originalna šoljica iz koje je poslužena kraljica Natalija.

U ulozi kraljice Natalije i kroz njen život posetioce će voditi kustoskinja Nevena Ostojić, Ružica Opačić i Jasmina Vučičević.

Zbog ograničenog broja mesta, posete je portrebno najaviti unapred putem mejla domjevremagrujica@gmail.com ili društvenih mreža Doma Jevrema Grujića.

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Svetski dan knjige

Povodom Svetskog dana knjige 23.aprila 2008. Biblioteka grada Beograda (Knez Mihailova 56) će od (11:00-13:00) organizovatu ...

Svetske DJ zvezde na Sensationu!

Oni su Sander Van Doorn, Sebastian Ingrosso, Fedde le Grand, MC Gee, Mr White i DJ Chuckie, vodeći svetski DJ-evi, koje će ...

Savamala - Beograd

"Savamala – creative district" je turistički program koji promoviše jednu od najstarijih beogradskih četvrti"....