Početna » Bili Smo » Ostalo »

57. Međunarodni beogradski sajam knjiga

 
57. Međunarodni beogradski sajam knjiga
ARHIVA
Ostalo | dodato 26.10.2012.
Detalji

Beogradski sajam
A: Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija
T: +381 (0)11 2655-555
E: info@sajam.co.rs

 
 

Na površini od 27.011 bruto kvadratnih metara, predstavilo se više od 800 učesnika, odnosno 489 direktnih izlagača, od toga 60 iz inostranstva.

Ove godine izlagački koncept je bio još više prilagođen potrebama izdavača.
Savremena svetska i domaća izdavačka produkcija, predstavljanje pisaca, promocije i drugi prateći programi izdavača bili su predstavljeni na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga. Ove godine izlagački koncept je još više bio prilagođen potrebama izdavača. Zadržana je ideja o izložbenim celinama po kojoj su razdvojeni izdavači od knjižara. U hali 1 Beogradskog sajma, pored zemlje počasnog gosta, nalazili su se domaći i strani izdavači - isključivo sa sopstvenim izdanjima. Inostrani izdavači, nacionalne prezentacije, izdavači koji za osnovnu delatnost imaju obrazovanje, izdavači školske i stručne literature nalazili su se u hali 2a.

Ovogodišnji počasni gost, na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga je Mađarska. Ova zemlja je prezentovala svoju bogatu književnu i izdavačku produkciju posebnim sajamskim programima. Predstavili su autore iz Mađarske, prevodioce, izdavače, distributere kao i sve one koji su na različite načine u vezi sa knjigom i mađarskom kulturom.

Pored Mađarske, zemlje počasnog gosta, na ovogodišnjem Sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz Velike Britanije, Francuske, Holandije, Nemačke, Austrije, Italije, Španije, Porugala, Slovačke, Japana, Kine, Rusije, Belorusije, Irana, Brazila, Angole, Hrvatske, Bugarske, BIH, Crne Gore i Srbije.

Na 57.Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga zajednički je nastupilo pet instituta za kulturu iz zemalja Evropske unije: Britanski savet, Austrijski kulturni forum, Francuski institut, Gete institut i Institut Servantes. Tema ovogodišnjeg zajedničkog nastupa bila je dečja književnost i bajke na jezicima zemalja koje ovi instituti predstavljaju.

U ime počasnog gosta Sajam je pozdravila mlada mađarska književnica Noemi Seči. Svoj prvi roman „Ugro-finski vampir“ napisala je tokom studija kulturne antropologije i pola u Helsinkiju 2002. godine, a svoj najpoznatiji roman „Komunista Monte Kristo“ za koji je dobila Evropsku nagradu za književnost 2009. napisala je 2006. godine.

Ovogodišnji Sajam knjiga je otvorila Radmila Lazić, (1949) jedna od najznačajnijih pesnikinja savremene srpske poezije. Pesničko delo Radmile Lazić je autentičan odgovor na izazov vremena koji na samosvojan, iskren i provokativan način unosi u savremeno srpsko pesništvo. Dobitnica je najprestižnijih nagrada za poeziju: „Desanka Maksimović“, „Vladislav Petković Dis“, „Milan Rakić“, „Đura Jakšić“, „Laza Kostić“... Njene najpoznatije zbirke pesama su: „To je to“, „Pravo stanje stvari“, „Podela uloga“, „Noćni razgovori“, „Istorija melanholije“, „Doroti Parker bluz“, „Srce međ zubima“, „Magnolija nam cveta itd“,

Svečano otvaranje Sajma bilo je u nedelju, 21.oktobra u 18h u hali 1 Beogradskog sajma.

Školski dan je Sajamski dan posvećen organizovanim posetama učenika, nastavnika, studenata i profesora, a izdavači pripremaju poseban sadržajan program za ove posetioce, i bio je u četvrtak, 25. oktobra.

Porodični dan: ponedeljak i utorak, 22. i 23. oktobar 2012. tada je porodicama bilo omogućeno da posete Sajam knjiga uz posebne popuste.

Radno vreme Sajma knjiga: od 10 do 21h.

Cena ulaznica na 57. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ostale su nepromenjene u odnosu na protekle četiri godine – pojedinačna ulaznica koštala je 250, ulaznica za grupne posete 150 dinara. Cena porodične ulaznice bila je 600 dinara.
www.beogradskisajamknjiga.com 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

8. beogradski tango festival

Velikim Tango Spektaklom, koji će se u četvrtak, 3. novembra u 20 časova održati u Kolarčevoj zadužbini, biće otvoren ...

EDUfair 2012

“Obrazovni centar MONTANA” će učestvovati na 9. Međunarodnom sajmu obrazovanja “EDUfair 2012” koji se tradicional...

Rasporodat koncert Charles Lloyda

27. Beogradski Jazz Festival biće otvoren večeras u 19:30 nastupom velike gitarske zvezde Pat Methenyja i njegovog Trija (k...