Početna » Bili Smo » Ostalo »

Evropska nedelja lokalne demokratije

 
Evropska nedelja lokalne demokratije
ARHIVA
Ostalo | dodato 20.10.2010.
Detalji

Evropska nedelja lokalne demokratije
Beograd 19 - 21. oktobar 2010. godine

 
 

Grad Beograd na predlog Agencije za evropske integracije prvi put učestvuje u obeležavanju Evropske nedelje lokalne demokratije (ENLD) manifestacijom koja će se od 19. do 21. oktobra održati na platou ispred Ušće Shopping Centra.

ENLD je godišnji događaj koji lokalne vlasti obeležavaju istovremeno u zemljama članicama Saveta Evrope u cilju unapređenja znanja o lokalnoj demokratiji i promocije ideje participacije građana na lokalnom nivou.

Tokom oktobra meseca lokalne vlasti mnogih gradova i opština u 47 zemlje članice Saveta Evrope blisko sarađuju sa svojim građanima kako bi sprovele niz aktivnosti pod zajedničkim znakom – Evropska nedelja lokalne demokratije. Tema ovogodišnje ENLD je uticaj održivih zajednica na borbu protiv klimatskih promena, sa naglaskom na značaju korišćenja obnovljivih izvora energije i zalaganja za principe energetske efikasnosti.

Na platou ispred "Ušće Shopping Centra" biće postavljeni štandovi na kojima će se povodom ENLD predstaviti institucije grada Beograda (Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, Uprava za energetiku Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, Kancelarija za mlade, Služba za komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima - BEOKOM) kao i Savet Evrope, Kancelarija u Republici Srbiji i druge organizacije civilnog društva.

Povodom početka obeležavanja ENLD organizovana je i konferencija za medije gde su se prisutnima obratili Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije, kao i Konstantin Jerokostopulos, ambasador i specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope u Srbiji, dok je putem video poruke svoju podršku ovoj manifestaciji dao i Andreas Kifer, generalni sekretara Kongresa regionalnih i lokalnih vlasti Saveta Evrope.

Generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope Andreas Kifer, uputio je poruku Beograđanima povodom učešća u projektu Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD). Ove godine, novi koncept "gradova sa 12 zvezdica" dao je svež podstrek realizaciji Nedelje lokalne demokratije. Malo gradova je uspelo da ostvari ovaj status, ulažući zamašne napore po pitanju komunikacije, uključenosti mladih, kao i širokog spektra aktivnosti.

Ove godine se Pariz, Beograd i Lozana po prvi put, sa entuzijazmom, pridružuju ovoj manifestaciji. Uvereni smo da će se naporima "gradova sa 12 zvezdica" unaprediti vrednosti lokalne demokratije i povećati učešće ljudi u lokalnim zajednicama.

Poštovani građani Beograda, vaše inicijative predstavljaju veoma uzbudljive primere unapređenja lokalne demokratije širom država članica Saveta Evrope, naročito ove godine, kada slavimo dvadeset-petogodišnjicu Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. U ime Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, veoma sam zadovoljan što mogu da vam čestitam na aktivnom učešću u ovoj panevropskoj inicijativi. Želim Vam uspešnu Nedelju lokalne demokratije – navodi se u poruci Andreasa Kifera.

Naglasivši da je zaista važno preneti poruku da put evropskih integracija u mnogome zavisi od ličnog angažmana, jer se menjanjem navika ili stavova pojedinaca povećavaju šanse da se utiče na društvo u celini Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije, izjavio je i da je glavni cilj Nedelje lokalne demokratije motivisanje građana da efikasno realizuju svoja prava kroz državne institucije, pokreću inicijative, skrenu pažnju na probleme sa kojima se suočavaju i na taj način uzmu aktivno učešće u procesu donošenja odluka i menjanju sredine u kojoj živimo, a što će uticati na povećanje kvaliteta života Beograđana. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Opel Insignia sa najmodernijim IntelliLux LED® Pixel svetlima
Nova adaptivna IntelliLux LED® Pixel svetla sada imaju 84 LED elementa po jednom faru...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Depeche mode u Beogradu

Jedan od najvećih svetskih bendova, a sigurno najtraženiji u ovom delu sveta, posle 29 godina postojanja i 75 miliona proda...

Vojska Srbije “Ušće 2011“

Na početku vežbe prisutne je pozdravio komandant vežbe general-major Dragan Kolundžija....

The Police

Grupa "The Police" na beogradskom koncertu nastupiće u orginalnoj postavi: Sting, Andy Summers i Stewart Copeland. Kompletnu...