Početna » Bili Smo » Ostalo »

Velikogospojinski dani 2010.

 
Velikogospojinski dani 2010.
ARHIVA
Ostalo | dodato 20.08.2010.
Detalji

Mesto održavanja: Novi Bečej
Vreme održavanja: 19. avgust 2010. god.

 
 

Pre samo pet godina, manifestacija ,,Velikogospojinski dani’’ nije imala formu koju ima danas, ali je za pola decenije uspela da stekne titulu vojvođanskog brenda i da u zemlji i regionu zaokruži turističku i kulturnu sliku o Novom Bečeju.

Velikogospojinski kotlić u četvrtak, 26. avgusta otvoriće ovogodišnju manifestaciju, a organizatori obećavaju da će takmičenje kuvanja riblje čorbe premašiti sva dosadašnja, jer očekuju da se vatra zapali ispod više od tristotine kotlića.
U Novom Bečeju 19. avgusta održana je konferencija za novinare povodom najveće banatske manifestacije ,,Velikogospojinski dani’’. Među govornicima na konferenciji bili su: Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović, pomoćnik predsednika za turizam, sport i omladinu, Goran Petković, državni sekretar za turizam i Goran Vasović, gitarista grupe Eva Braun.

Pre samo pet godina, manifestacija ,,Velikogospojinski dani’’ nije imala formu koju ima danas, ali je za pola decenije uspela da stekne titulu vojvođanskog brenda i da u zemlji i regionu zaokruži turističku i kulturnu sliku o Novom Bečeju. Iako je novobečejska slava Velika Gospojina i ranije okupljala veliki broj gostiju poslednjih nekoliko godina je svrstana među 4 najposećenije manifestacije u Srbiji i posle Exita najveću u Vojvodini. Prošle godine manifestacija je okupila blizu 100 hiljada ljudi, ili četiri puta više ljudi nego koliko Novi Bečej ima građana, a ove godine organizatori očekuju da će se taj broj premašiti, istaknuto je na konferenciji, nakon čega je najavljen i ceo program.

Sada već široko poznat Velikogospojinski kotlić u četvrtak, 26. avgusta otvoriće ovogodišnju manifestaciju, a organizatori obećavaju da će takmičenje kuvanja riblje čorbe premašiti sva dosadašnja, jer očekuju da se vatra zapali ispod više od tristotine kotlića. Ovo takmičenje je samo po sebi specifično, pošto se istovremeno održava i takmičenje tamburaških ,,Bandi’’, čiji je žiri svaka od ekipa ,,čorbaša’’. Toga dana održaće se i zanimljiva humanitarna akcija pod nazivom ,,Gađajte predsednika’’ kada će svi zainteresovani za samo 200 dinara biti u prilici da gađaju predsednika opštine balonom punim vode.

Drugog dana manifestacije posetioci mogu da uživaju u XVII smotri paradnih zaprega i tom prilikom se uvere u lepotu jedinstvenih petoprega. U večernjem terminu, za sve dame, na Tiskom keju zapevaće jedan od najpoznatijih pop pevača, koji pesme posećuje ženama svih generacija, Željko Samardžić.

Subota i nedelja rezervisani su za jedan od najposećenijih delova programa Velikogospojinskih dana, Etno bazar, nakon čega će tokom rok večeri nastupiti Bajaga i Instruktori, Vlada Divljan, Eva Braun i Delča. Za 29. avgust planiran je koncert benda iz Mađarske, nakon čega će svoje hitove pred novobečejskom publikom izvesti i jedana od najtraženijih izvođača sa prostora bivše Jugoslavije, Hari Mata Hari. Velikogospojinski dani okončaće se tradicionalnim vatrometom, s razlikom što će se ove godine postaviti sa Bačke strane Tise, čime će se u potpunosti dočarati lepota reke ljubavi, reke Tise.

Manifestacija nosi epitet kulturno zabavne sa razlogom. Prateći program Velikogospojinskih dana je i nadaleko čuvena Tiska akademija akvarela koja je počela 17.08. i trajaće do 23.08. Ovo je petnaesti saziv akvarelista čiji će radovi nakon završetka kolonije krasiti jedinu galeriju u Srbiji posvećenu ovoj likovnoj tehnici. U dvorištu Narodne biblioteke tradicionalno se održava manifestacija posvećena deci „Avlija zabavlija“ tokom koje će pored pozorišne predstave biti još simpatičnih iznenađenja.

21. avgusta održaće se Teniski turnir Novi Bečej 2010 na terenu kraj Tise. Desetak parova iz Novog Sada, Bečeja i Novog Bečeja okušaće se u teniskim veštinama. Na novom peščanom terenu na samoj obali reke Tise u toku je Beach volleyball tournament- Tisa open a 25. avgusta kada se završava znaće se pobednici ovog prvog odbojkaškog nadmetanja.

Sve ovo govori u prilog tome da se u okviru manifestacije Velikogospojinski dani u Novom Bečeju dešavaju različite aktivnosti koje bogate kulturno leto Novobečejaca i koje svojim atraktivnim sadržajem privlače goste iz regiona.

Pokrovitelji manifestacije su: Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sekretarijat za turizam, NIS, Srbijagas, DDOR Novi Sad, Razvojna banmka Vojvodine.
Manifestaciju Velikogospojinski dani podržala je Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine. Medijski sponzor je televizija Vojvodine.

Goran Petković, državni sekretar za turizam: ,,Velikogospojinski dani je druga po veličini manifestacija u Vojvodini, izrasla je iz tradicije, odnosno tradicionalnih događaja. Posuduje sve elemente savremenog događaja koji je koncentrovan u četiri dana tokom kojih se prepliću vrlo različita iskustva kulture, religije, narodnog stvaralaštva, dobre zabave, dobre muzike i kuvanja dobre riblje čorbe i sve to u romantičnom ambijentu na obali reke Tise.’’

Milivoj Vrebalov, predsednik opštine Novi Bečej: ,,Velikogospojinski dani se tradicionalno održavaju već 17-ti put, s tim što je poslednjih pet godina manifestacija uspela da dostigne viši nivo i samim tim smo dobili adekvatne rezultate. Svrstani smo u drugu manifestaciju po broju posetilaca u Vojvodini, i u četvrtu po redu u Srbiji. Mislim da je za malu opštinu kao što je Novi Bečej ovo izuzetan uspeh. 2008. godine dobili zlatnu plaketu Novosadskog sajma kao najbolje organizovana manifestacija u Vojvodini. 2009. smo dobili takođe zlatnu plaketu Novosadskog sajma kao najprepoznatljivija opštinau u Vojvodini, a 2010. smo dobili srebrnu plaketu od kluba privrednih novinara u konkurenciji Opština budućnosti. Moram da naglasim da se manifestacija fnansira sredstvima donatora i sa ponosom mogu da kažem da ni jedan dinar iz opštinskog budžeta ne koristimo u ovu svrhu.’’ (Kristina Kočiš) 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Sveti Trifun 2020.
Manifestacija "Sveti Trifun 2020", uz podršku Udruženja vinara Beograda......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Hari Mata Hari

Nakon velikog uspeha na koncertu u Sarajevu, najpopularniji bosanski vokal Hari Varešanovic odrzaće dugo očekivanu seriju ...

K2 restoran (ZATVORENO-RENOVIRANJE)

Restoran K2 se nalazi na granici Zemuna i Novog Beograda, nadomak naselja "Retenzije". Otvoren je 1. aprila 2000. godine. Osn...

Hari Mata Hari 2011.

Povodom 25. godina postojanja, popularna grupa „Hari Mata Hari“ održaće koncert 31. maja u Velikoj dvorani Sava centra ...