Početna » Bili Smo » Ostalo »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Zajećar - Niš – Beograd

 
Detalji

UTVS - Udruženje turističkih vodiča Srbije

 
 

Poslednje putovanje licenciranih turističkih vodiča, članova UTVS-a, u ovoj godini, kao deo projekta podržanog od strane MTTT, je bila poseta Zaječaru i Nišu.

Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije.
Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije.

Vodiči su se prvo upoznali sa potpuno obnovljenin manastirom Lešje sa tri crkve, na mestu drevnog, koji se sačuvao samo u legendama

Put je dalje vodio vodio prema planini Rtanj koja je, kao i veći deo istočne Srbije, prepuna legendi vezanih za nju.

Ograničeno vreme je dozvoljavalo samo posetu dva interesantna objekta: “centar Balašević”, o kome je već postojalo neko predznanje, dok novi hotel “Ramonda” je bio za sve pravo otkrovenje. Retki su hoteli koji su uredjeni sa toliko ljubavi i brige za svaki detalj.

Vreme nije dozvoljavalo mnogo uživanja na Rtnju, vodiče je čekala znamenita Feliks Romulijana sa svojim utvrdjenjima, hramovima i carskom palatom. Odličan vodič, lepo vreme, a ovog puta, kasni novembar, odsustvo drugih posetilaca dali su mogućnost vraćanja u lepotu jednog davnog vremena.

Nastavak ove priče bo je u Zaječarskom muzeju, posle čega je sledila kratka šetnja po gradu, potom večera i zasluženi odmor na kraju bogatog dana.

Drugi dan našeg puta počeo je posetom Arheo-etno parku Ravna. Veoma interesantan kompleks sa bogatom istorijskom pričom, izgubljen u njivama i šumarcima. Danas savremene tehnologije nam omogućavaju da stignemo i do ovakvih mesta.

Odatle, u pratnji naših ljubaznih domaćina, vodiči su produžili za Knjaževac, mali grad sa čudesnim muzejima.

Još jedno iznenadjenje je bila poseta sajmu narodnih rukotvotina,gde je naravno bilo najviše gastro proizvoda, ali i divnih radova talentovanih majstorica starih zanata.

Sledeća stanica, vinarija Malča, nadomak Niša, gde su vodiče dočekali domaćini iz Turističke organizacije Niša i vinarije. Vinarija je sve osvojila neuobičajenom prezentacijom istorije vinarstva, sa četiri podruma iz četiri epohe, ali i kvalitetom svojih vina. Na kraju su domačini ugostili vodiče odličnim ručkom, uz koji su predstavljene sve mogućnosti ove vinarije.

Posle svega, šetnja po centu Niša, i tvrdjavi je dobro došla,a kratak jesenji dan nam nije ostavio mogućnosti za više od toga.

Vodiči su se vratili kući nakon dvodnevnog izleta sa mnogo lepih utisaka, a pre svega novih saznanja i ideja koje ćei m biti vodilje u kreiranju novih programa za njihove buduće turističke ture. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Dani evropske baštine u Beogradu - besplatne pešačke ture

Udruženje turističkih vodiča Srbije pripremilo je sledeće besplatne ture......

Prolećni festival zdravlja 2011.

Na Aqua Viva prolećnom festivalu zdravlja su učestvovali domovi zdravlja, privatne ordinacije i bolnice, farmaceutske kuće...

VIP zurka na terasi na BBF-u

VIP zurka na terasi Amstela i Zaječarskog......