Početna » Bili Smo » Ostalo »

Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije u studijskoj poseti NP Đerdap

 
Detalji

UTVS - Udruženje turističkih vodiča Srbije

 
Golubačka tvrđavaLepenski virĐerdapska klisuraRajkova pećinaUdruženje turističkih vodiča Srbije
 

Jedan od ciljeva UTVS je sistematski rad na obogaćivanju znanja i stručnosti svojih članova. Pored tradicionalnog seminara koji se organizuje jedanput tokom godine,

Jedan od ciljeva UTVS je sistematski rad na obogaćivanju znanja i stručnosti svojih članova.
UTVS organizuje jednodnevne i dvodnevne stručne posete i obilaske znamenitih delova Srbije.

Dvodnevna poseta istočnoj Srbiji, koja je bogata sa kulturno istorijskim spomenicima, organizovana je novembra 2019. obilaskom Nacionalnog parka “Đerdap”.

Grupa od 40 članova UTVS posetila je Golubac, Lepenski Vir, Donji Milanovac, Majdanpek Negotin i Kladovo.

Nacionalni park “Đerdap”

Nalazi se u severoistočnom delu Srbije na granici sa Rumunijom, pod zastitom je države je od 1974. godine i zauzima površinu od 63.786 ha na teritoriji opstina Golubac , Majdanpek i Kladovo. Najmarkatnji deo NP je “Đerdapska klisura” - najduža i najveća klisura probojnica u Evropi.
Duž desne obale Dunava od Golubačkog grada do Diane Karataš u dužini od oko 100 kilometara NP Đerdap obuhvata uzani i šumoviti brdsko planinski pojas širine od dva do osam kilometara koji ide od 50 do 800 metara visine . Na pojasu Đerdapa, Dunav je najdublji čak do 90 m.
Pored izuzetne lepote NP “Đerdap” krase bogati arheoloski nalazi i kulturno istorijski spomenici.

Tvrđava Golubac

Na samom ulazu u NP “Đerdap” nalazi se Golubački grad - srednjevekovno utvrdjenje odakle se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji su povezivali istok i zapad. Kao tvrdjava pominje se 1335.

Od sredine 2019. godine nakon višegodišnjeg rada na rekonstrukciji i obnovi Golubački grad je postao važna turistička atrakcija koja privlači brojne posetioce iz zemlje i inostranstva .

Lepenski vir

Aheološko nalazište Lepenski vir je otkriveno 1965. godine, na samoj je obali Dunava, i udaljeno je 15 km od Donjeg Milanovca. To je bilo jedno od najznačajnijih otkrića ove vrste na teritoriji Srbije. Kultura Lepenskog Vira je stara oko 8000 godina i predstavljala je potpunu nepoznanicu za arheologe, a nazvana je po lokaciji na kojoj je otkrivena.
Nekoliko ključnih stvari izdvaja Lepenski Vir od drugih praistorijskih kultura. Na ovom mestu su ljudi živeli konstantno oko 2000 godina i za to vreme su prešli evolutivni put od lovaca i sakupljača plodova do organizovane društvene ekonomske zajednice.

Lepenski Vir je jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri. Ovaj lokalitet, koji je ime dobio po dunavskom viru, bio je sedište jedne od najvažnijih i najsloženijih kultura praistorije.

Tokom iskopavanja otkriveno je sedam sukcesivnih naselja i 136 objekata (kako stambenih, tako i sakralnih) koji su izgrađeni u preriodu od oko 6500. do 5500. godine pre naše ere.

Donji Milanovac – Centar za posetioce JP Nacionalnog parka Đerdap

Nedavno otvoren Centar za posetioce NP “Đerdap” pruža posetiocima mogućnost da se upoznaju sa raznovrsnošću prirodnh vrednosti , bogastvom i raznovrsnošću biljnog i životinjskog sveta koje nudi NP. Postavka takodje obuhvata kopletan prikaz istorijske i entografske ponude parka. Centar pored izložbe prirodne i kulturne bštine nudi i projekciju promotivnog turističkog filma o NP “Đerdap” .Info pult nudi informacije o korišćenju turističkih sadržaja, obilazak vidikovca i korišćenje pešackih staza .

Majdanpek

Najstariji rudnik bakra na Balkanu nalazi se u Majdanpeku smeštenom u dugoj okruglastoj kotlini podno planine Kučaj . Ime grada je turskog porekla I znači rudnik na Peku .
Eksploatacija rude je započeta je još u vreme rimljana. U medjuvremenu su se eksploatacijom bavili Nemanjići, a daleko kasnije novonastala mlada srpska država .

Nekada staro rudarsko naselje, danas, moderan rudarski grad sa skoro 10.000 stanovnika.

Rajkova pećina

Nedaleko od Majdanpeka nalazi se Rajkova pećina koju je otkrio krajem XIX. veka naš poznati geograf Jovan Cvijić. Prema onome što je do sada poznato,hodnici Rajkove pećine dugački su preko dva kilometra i podeljeni u rečni i suvi horizont. Betonska staza vodi kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja, Obešenog hajduk Rajka do Dvorane kada. Zatim su tu i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Zimska bajka i Kristalna dvorana.
Novom rekonstrukcijom Rajkove pećine povezana su dva horizonta tako da se posetiocima ove pećine pruža mogućnost kružnog obilaska.

Negotin

Negotinska Krajina prostire se izmedju Dunava i Timoka . Postoje podaci da je ovaj kraj bio naseljen još u kameno doba . Kasnije su na ovom prostoru živeli Iliri , Tračani , Kelti zatim Rimljani koji su provinciju Meziju branili od nasrtaja Gota Sarmata, a kasnije i od Slovena. Tokom istorije, prostorom su vladali Bugari, Turci zatim Austrijanci i na kraju Srbi, po oslobadjanju od Turaka .
Tokom Prvog srpskog ustanka Negotinska Krajina je imala važnu ulogu na čelu sa svojim vojvodom Hajduk Veljkom Petrovicem koji posedovao legendarnu hrabrost koju je opevao njegov saborac i prijatelj Vuk Karadžic .
Danas nakon više vekova grad sa ponosom predstavlja svoje kulturno istorijske znamenitosti : Staru crkvu iz 1803. godine, gde nalazi i grob Hajduk Veljka , Saborna crkva svete Trojice sagradjena 1827.

Kladovo

Naselje na obali Dunava poznato još iz rimskog doba. O starini grada i okoline svedoče mnogi arheološki nalazi i kulturno istorijski spomenici: rimska utvrda Dijana, Trajanova tabla, Trajanov put , Trajanov most, tvrdjava Fetislam …
Kada, posetilac, zadivljen lepotama Djerdapske klisure stigne u blizinu Kladova pred očima mu zablista prava lepotica belih obrisa i skladnih i vitkih linija - Djerdapska brana, dugačka 1278 i visoka 70 metara sa dve brodske prevodnice i dve potpuno jednake elektrane sa po šest agregata , Najveća je brana u Evropi peta po veličini u svetu .Ovaj gigant gradjen je zajedničkim sredstvima Jugoslavije i Rumunije . 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Koktel za "Seks i grad 2"

Povodom premijere filma ‘’Seks i grad 2’’, sinoć je u klubu Cinema organizovan poseban događaj - koktel, upotpunjen...

Tri decenije španske fotografije

Institut Servantes i Istorijski muzej Srbije u četvrtak u Istorijskom muzeju Srbije (Đure Jakšića 9) počinju novu sezonu...

Mobilni koji prevodi na 6.000 jezika?

Gugl namerava da u novu generaciju mobilnih telefona ugradi poseban softver za prevođenje koji bi podržavao svih 6.000 jezi...