Početna » Bili Smo » Ostalo »

VTŠ - proslavila Školsku slavu

 
VTŠ - proslavila Školsku slavu
ARHIVA
Ostalo | dodato 29.02.2016.
Detalji

Visoka turistička škola

A: 11070 Novi Beograd, Bulevar Zorana Đinđića 152a (bivši Bulevar AVNOJ-a)

F: 011/ 2698 205
T: 011/ 2698 222, 2698 206, 3196 630, 3196 631

E: info@visokaturisticka.edu.rs
W: www.visokaturisticka.edu.rs

 
VTŠ - Školska slava 2016VTŠ - Školska slava 2016VTŠ - Školska slava 2016VTŠ - Školska slava 2016VTŠ - Školska slava 2016VTŠ - Školska slava 2016
 

U petak, 26. februara, u Visokoj turističkoj školi (VTŠ) na Novom Beogradu obeležena je slava te visokoškolske ustanove - Sveti Simeon Mirotočivi.

Sveti Simeon je duhovno, monaško ime Stefana Nemanje, utemeljivača dinastije Nemanjića.
Posle verske službe i molitvene pesme o Svetom Simeonu-tropara, kao i prigodne propovedi sveštenika Srpske pravoslavne crkve, protojereja Vladimira Zamahajeva iz crkve Svetog Dimitrija na Novom Beogradu, prijatelji i poslovni partneri VTŠ su čestitali slavu rukovodstvu i zaposlenima Škole na čelu sa direktorom prof. dr Milanom Skakunom.

Pored kolega sa drugih visokoobrazovnih ustanova, predstavnika turističke privrede, Turističke organizacije Srbije, Turističke organizacije Beograda, brojnih medija, Školsku slavu su svojim prisustvom uveličali i članovi diplomatskog kora, ambasadori i predstavnici ambasada Mjanmara, Indonezije, Irana, Maroka i Rusije.

Sveti Simeon je duhovno, monaško ime Stefana Nemanje, utemeljivača dinastije Nemanjića, koji je rođen oko 1112. godine u Ribnici kod Podgorice, a upokojio se 13. februara 1199. godine u manastiru Hilandaru. Prvobitno je kršten po latinskom obredu, da bi po dolasku u Ras primio pravoslavnu veru.

Posle poziva njegovog sina Save, a nakon godinu i po dana provedenih u Studenici, Simeon donosi odluku i u oktobru 1197. godine kreće na Svetu Goru, u manastir Vatoped. Obilazeći i darujući brojne manastire na Svetoj Gori, Simeon i Sava su došli na ideju da osnuju srpski manastir na ovoj svetoj zemlji. Godine 1198. vizantijski car Aleksije III izlazi u susret njihovoj zajedničkoj molbi i izdaje zlatopečatni siglij kojim opusteli manastir Hilandar i svetilište Mileja stavlja pod vlast i upravu Simeona i Save, dajući im pravo da ih o svome trošku obnove i po svojoj volji organizuju u manastir, koji će služiti za stanovanje Srba koji izaberu monaški život.

Simeon je u Hilandaru poživeo osam meseci, da bi se 13. februara po julijanskom kalendaru (26. februara po gregorijanskom) 1199. godine upokojio. Već na prvi godišnji pomen Simeonove smrti 1200. godine iz njegovog groba potekao je miro, tako da je on proglašen za svetog Simeona Mirotočivog.

Za svog života, pored Hilandara, podigao je brojne manastire kao što su manastir Studenica, manastir Đurđevi stupovi, manastir posvećen Svetom Nikoli i manastir posvećen Presvetoj Bogorodici u Kuršumliji, podigao je veći broj manjih zgrada u manastiru Vatoped, gde je proširio i oslikao trpezariju, obnovio je manastir posvećen Svetom Simeonu Bogoprimcu u mestu Prosfori, Grčka… 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Utopljena duša
Sudbina Vladislava Petkovića Disa, ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Premijera Audi A6

Pogledajte sta je Audi spremio za novi model A6....

81. salon automobila u Ženevi I deo

81. salon automobila u Ženevi! (2011.)...

Nisan GT-R SpecV

Ekipa australijskog magazina "AutoExpress" bila je u prilici da isproba performanse novog "Nisanovog čeda" GT-R serije....