Početna » Kuda? » Na klopu »

Zorba

 
Zorba
Na klopu | dodato 19.11.2009.
Detalji

Grčka nacionalna kuća
Adresa: Kraljice Marije 3, 11000 Beograd
Tel.: +381 11 337 65 47
Web: http://www.zorba.co.rs
E-mail: zorba@net.yu
Radno vreme: 9-24h (11-24h nedeljom)

 
 

Restoran Zorba postoji od 2001. godine. Osnovne smernice za njegov nastanak dao je Giannis Kontogiannis, veliki grčki kuvar, član prestižne asocijacije šefova grčke kuhinje.

Svake godine van sezone vlasnik i kuvari "Zorbe" idu u Grčku u potrazi za kvalitetnim restoranima i novim receptima.
Enterijer je vedar i prijatan, u plavim belim i kajsijastim tonovima. Ukrašen je brojnim amforama i rekvizitima iz Grčke, kao i velikim fotografijama iz filma "Grk Zorba", koje dominiraju iznad bara.

Osoblje ovog restorana bilo je na obuci u restoranu "Rota", Giannisa Kontogiannis-a, koji se nalazi na Peloponezu, u malom turističkom gradu Porto Heli. Svake godine van sezone vlasnik i kuvari "Zorbe" idu u Grčku u potrazi za kvalitetnim restoranima i novim receptima.

Kuhinja je grčka, mediteranska, bogata povrćem i sirevima. U velikom količinama se troši maslinovo ulje.

Ponos restorana je "Horiatiki" salata od prvoklasnog svežeg povrća - paradajza, paprike i krastavaca, sa obaveznim ljubičastim lukom, crnim maslinama, pravom ovčijom fetom, grčkim origanom i grčkim maslinovim uljem.

Od glavnih jela izdvajamo nekoliko izvornih grčkih specijaliteta od jagnjetine: "Arni frikase" (poput jagnjeće kamape), "Arni exohiko" (jagnjetina u papiru), "Arni kleftiko" (marinirana jagnjetina pečena pod sačem sa krompirom)...

Riba je neizostavna u grčkoj kuhinji: Losos, List na žaru, List punjen sa tri vrste paprike i sosom od hobotnice...

Omiljeni su teleći kotleti, kao i "Stifado" (od mekog telećeg mesa, sa šargarepom i sitnim lukom, u aromatičnom sosu od paradajza, spremljeno na maslinovom ulju u glinenoj posudi).

Služi se i čuveni "Souvlaki" (najmekše meso, marinirano i složeno na ražnjiće sa svežom zelenom paprikom i crnim lukom, a tokom pečenja se zaliva maslinovim uljem i posipa origanom).

Od poslastica spremaju baklave, fritiranu pitu sa šumskim voćem...
Perjanica slatkiša je "Rota" pita, koja nosi naziv po restoranu "Rota", gospodinu Kontogiannis-u u čast. Tajnu ovog recepta podelio je sa osobljem restorana Zorba. Služi se samo u pet restorana na svetu. To je pita sa jabukama, karamel filom, sladoledom... O njoj se priča i u Atini.

Karta vina je takođe pretežno grčka. Ovde možete piti vino "Retsina", koje se pravilo još pre 3000 godina. Izdvajamo suvo crno vino "Nemea" i antičko belo RetsinaBoutari”.

"Ouzo" je tradicionalni predstavnik žestokih grčkih pića, a služe se i srpske voćne rakije. Pored domaćih brendova piva, tu je i popularno grčko pivo "Mythos".

Ovaj restoran je 2005. godine dobio prvu nagradu za inostranu kuhinju, od strane novinara, umetnika i poznavalaca kulinarskih veština.

Čest gost je ambasador Grčke u Beogradu, kao i čelnici EFG, Alpha i Piraeus banaka.

Za više od dve osobe preporučujemo rezervacije.

Pušta se isključivo grčka muzuka.

Cene su srednje ka višim. (opravdane su shodno kvalitetu i ekskluzivitetu jela i pića). 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Ušće

Restoran se nalazi u blizini ušća Save u Dunav. Datira još od 1963. godine. 1971. je renoviran, a 2002. potpuno adaptiran....

Sport

Restoran domaće kuhinje “Sport” se nalazi na Autokomandi, na samom početku ulice Vojvode Stepe. Napravljen je 1951. god...

Iguana

Restoran Iguana postoji od 2005. godine, a na sadašnjoj lokaciji od jeseni 2009. Koncipiran je kao fuzija egzotične interna...