Početna » Kuda? » Na klopu »

Kraljičin vagon

 
Kraljičin vagon
Na klopu | dodato 19.10.2009.
Detalji

Adresa: Obrenovački put 2a, 11000 Beograd
Tel.: +381 11 354 22 88
Fax.: +381 11 305 72 82
Web: http://www.kraljicinvagon.rs
E-mail: office@kraljicinvagon.rs
Radno vreme: 09-23h
Wi-Fi

 
 

Restoran "Kraljičin vagon" postoji od 1989. godine. Ranije je poslovao u sastavu istoimenog kluba, a od 2001. radi kao samostalan objekat.

Njegova nacionalna kuhinja starog je kova i prevashodno nudi: meso sa roštilja, rečnu ribu sa roštilja, jagnjeće i teleće pečenje, jagnjetinu na ražnju i teletinu ispod sača.
Nalazi se na 5km od skretanja za stari obrenovački put, u nekadašnjem ličnom vagonu "kraljice Marije", koja je bila omiljena u srpskom narodu, pa otuda i logičan naziv.

Napušten vagon su doneli železničari, kako bi služio za prostorije tadašnjeg kluba. Dok je godinama stajao na sporednom koloseku iz njega je izneta većina vrednosti. Preživeo je teške trenutke između kojih je i požar koji ga je zadesio pre izvesnog vremena. Ipak, još u sebi nosi duh kraljevske dinastije Karađorđevića i svoje čuvene vlasnice. Fotografije kraljevske porodice, rekviziti s' početka 20. veka i terakot boja enterijera sa drvenim nameštajem svedoče o tom vremenu.

Marija je živela od 1900. do 1961. godine. Bila je druga je ćerka rumunskog kralja Ferdinanda Hoencolerna i rumunske kraljice Marije, princeze od Velike Britanije i Irske, sinovice engleskog kralja Edvarda VII i unuke kraljice Viktorije. Posle ubistva Kralja Aleksandra, brinula se o svoja tri sina i preuzela kraljevsku ulogu do punoletstva najstarijeg naslednijka, kralja Petra II. Ostala je upamćena kao uzor smerne supruge i majke.

Ovo je restoran porodično-poslovnog tipa, bez glasne žive muzike. Velika terasa dužine dva vagona (50m) omiljena je za sedenje u proleće i leto, a tu je i donja terasa na obali Save. Zimska bašta i unutrašnjost vagona su najbolje utočište u hladnim danima. Deo bašte je ljuljaškama i klackalicama adaptiran za decu.

Njegova nacionalna kuhinja starog je kova i prevashodno nudi: meso sa roštilja, rečnu ribu sa roštilja, jagnjeće i teleće pečenje, jagnjetinu na ražnju i teletinu ispod sača.

U najvećem procentu riblje trpeze je smuđ, a ostalo su: šaran, som, deverika i povremeno kečiga, koja je u poslednje vreme veoma deficitarna. Veoma je dobra riblja čorba. Tu su i razni gurmanluci od ribe: "Smuđ na šumadijski način", "Smuđ u susamu", "Som u susamu"...

Roštilj je kompletan i služi se u ogromnim porcijama od 0,5kg do 1,5kg. Porcija ćevapa je 600g i iznosi 600din (septembar 2009.). Osim standardnog roštilja, preporučujemo: "Kraljevsku vešalicu" i "Kraljičinu šniclu".

Poslastice su: pita sa suvim šljivama, pita sa višnjama, tufahije, orasnice i domaće palačinke.

Akcenat je na domaćim ljutim pićima: šljivovica, kajsijevača, dunjevača i kruškovača. Vitezovi vina iz župskog regiona (Botunjac, Radenković...) su glavni dobavljači vina za "Kraljičin vagon". Točeno "Jelen" i flaširano "Laško" su izbor za pivopije.

Muzika je ambijentalna.

Na velikom javnom parkingu ispred samog restorana uvek ima dovoljno mesta.

Cene su srednje - niže. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Osama - Kasaba u Njujorku
Živopisna i ekspresivna priča o odrastanju, prijateljstvu, ljubavi i ratu u formi romana......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Chameleon

Restoran "Chameleon" radi u sklopu ekskluzivnog Grand Casino Beograd. Francusko - italijanska kuhinja je veoma raznovrsna i n...

Srpska sarma

Naziv "Sarma" potiče od turskog glagola "sarmak", što znači zavijati. Osim u Turskoj, sprema se na različite načine u Sr...

Klub Književnika

Restoran Klub Književnika ponovo radi (mart 2009.)! Sada već od podne, obzirom da je nekada bio specifičan po tome što je...