Početna » Kuda? » Na klopu »

Naš salaš

 
Naš salaš
Na klopu | dodato 20.06.2009.
Detalji

Adresa: Međunarodni put 325, 21233 Čenej (Vojvodina, Srbija)
Tel.: +381 21 717 704; +381 64 873 91 01
E-mail: info@nassalas.co.rs
Web: http://www.nassalas.co.rs

 
 

Postoje mnogi pokušaji u dizajnu enterijera da se spoji tradicija i modernizam, minimalizam i secesija, ali retko koji ambijent uspe da podnese taj šareniš stilova.

Uticaj nemačke kuhinje se uočava i u nazivima mnogih jela: iz nemačkog fruštuk/doručak (Das Früstück), jauzna/užina (Die Jause), foršpajz/predjelo (Die Vorspiese), rinflajš/goveđe meso (Die Rindfleisch)...
U etno-restoranu „Naš salaš“, pored tradicionalne, ali i originalne kuhinje može da se uživa i u interesantnom ambijentu.

Ono što će Vam prvo svratiti pogled prilikom posete ovom objektu, jeste metalizirana boja zidova koja ovom ambijentu svojom refleksijom daje jedan, pomalo rustičan i moderan izgled. Prigušena svetlost sa lampi i lustera daje toplotu koja se može sresti samo u nekom engleskom kućerku, ali verovatno ne sa toliko originalnosti koliko je uloženo u izradu ovih unikatnih lampi i lustera. Njihova jednostavna izrada, od ekoloških materijala, još jedan su dokaz da je „Naš salaš“ stavio akcenat i na taj vid usluge, koliko je to bilo moguće. Originalne lampe, pružiće Vam jednu romantičnu svetlost, ali tu se neće završiti priča ovog ambijenta, koji na svakom koraku nudi po jedan novi stil.

Obasjani romantikom, stolovi koji su izrađeni od masivnog poliranog drveta, sa minimalnim korekcijama njegovih prirodnih kontura, mogu da asociraju na Afriku, ali...to je ipak vojvođansko drvo, tačnije, sva drvenarija je napravljena od stabala koja su posečena prilikom gradnje samog objekta. Kakav bi to vojvođanski ambijent bio da se u njemu ne oseti barem mali dašak austro-ugarske?!

Centralno mesto u prostoru zauzima interesantna vinoteka, koja je ukrašena duborezom sa motivima cveća, lišća vinove loze i grožđa, koji takođe ukrašavaju i garnišne sa kojih se spuštaju „stidljive“, crvene, karirane firange. Sa njih Vam pogled može skrenuti po koji detalj, pre bi se reklo muzejski primerak rekvizita i asesoara koji su koristili naši pretci. Ništa napadno, ništa prenaglašeno, sve sa stilom i ukusom. Jedino što Vam može skrenuti pažnju je predivan pogled na šumarak i letnju baštu koji okružuju objekat.

Kuhinja restorana "Naš salaš" je naravno vojvođanska i o njoj je još krajem XVIII veka pisano. Gastronomija Vojvodine se formirala kao odraz složenih uslova života, geografskih karakteristika, prirodnih odrednica i društvenih zbivanja na ovom području. Kuhinja „Našeg salaša” je mešavina različitih uticaja naroda koji vekovima žive na ovom prostoru, ali i evropskih kuhinja uopšte.

Uticaj nemačke kuhinje se uočava i u nazivima mnogih jela: iz nemačkog fruštuk/doručak (Das Früstück), jauzna/užina (Die Jause), foršpajz/predjelo (Die Vorspiese), rinflajš/goveđe meso (Die Rindfleisch), čušpajz/varivo (Die Zuspeise), knedle, štrudle, krofne... iz mađarskog: perklet/prženo meso u sopstvenom sosu (Pörkölt), gulaš (Gulyás), paparikaš (paprikás)…i mnogi drugi.

Doručak je bio i ostao nešto kaloričniji. Ranije je to bila pečena lepinja, namazana svinjskom mašću i posuta mlevenom crvenom paprikom. Usled modernog načina života, adekvatna zamena za ovo jednostavno – visoko kalorično jelo jeste "Pašteta od duvan čvaraka". Usled uticaja matice Srbije, služi se plata od kombinovanih sastojaka (kulen, pršuta, tri vrste sira i kajmak) pod nazivom „Daska - Naš salaš”.

Tokom zime u Vojvodini su od starina postojala tri obroka: doručak ili fruštuk (u 7 sati), ručak (uvek u podne) i večera u (18 časova). Tokom leta, kada su dani bili duži, bilo je i više obroka.

Pravi vojvođanski ručak se i danas sastoji iz:
Predjela tj. prave juneće supe koju na „Našem salašu” služe sa domaćim rezancima.
Glavnog jela, koje na "Našem salašu" karakterišu različita viskoko kvalitetna mesa (ćuretina, piletina, biftek i svinjetina) na grilovanom slatkom povrću sa bogatim sosovima, koji za svoju bazu imaju francusku kuhinju. Njega prati mnoštvo salata (šopska salata, mešana, tarator, vitaminska).
Na kraju svakako ide dezert, koji može biti lokalni, kao što su: Pita sa makom, Štrudla sa makom i orasima ili bogata Lešnik pita, kao i kremasti slasni zalogaji poput Krempite ili Čokoladnog musa sa prelivom od šumskog voća.

Vinska karta restorana sadrži više od 60 najfinijih vina iz Italije, Španije, Francuske, Portugalije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Argentine i Čilea.

Goste restorana svakodnevno zabavljaju najbolji tamburaški orkestri vojvodine!
Rezervacije su obavezne.

Ovde zaboravite na dijetu. U Vojvodini se dobro jede! Prijatno!

(Za KudaZaVikend.com: Saša Čatalinac i Gordana Gašović)Pogledaj i:

salas

,

basta

,

vojvodina

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Anno domini 2012

Naziv ovog caffe-a na latinskom znači "godina gospodnja". Po filadelfijskom eksprerimentu koji je Tesla radio, kao i po kal...

Salaš Stremen

Posle svakodnevne gradske vreve i užurbanosti, prijaće Vam brojni sadržaji koje ovaj salaš pruža. Tu su: restoran, škol...

Mydan

Mydan spada u grupu najomiljenijih restorana u Beogradu. Ušuškan je u dvorišnoj kući na Senjaku, diči se svojom lepom...