Početna » Kuda? » Na klopu »

ABC

 
ABC
Na klopu | dodato 01.11.2009.
Detalji

Adresa: Ohridska bb, 11080 Zemun (Beograd)
Tel.: +381 11 31 66 816
Mob.: +381 64 13 00 888
Radno vreme: od 12h do 23:30h (nedeljom ne radi)

 
 

Enterijer je u duhu starog sela. Lepa, mala, etno kuća, sa svim detaljima koji podsećaju na to. Brodski pod, drvene grede, opeka.

Ono što tom ambijentu daje autentican izgled su predmeti od drveta, iz davnina, burići, drvene kutije, rukom tkani ćilimi, radio uređaji - lampaši, ili recimo pršuta na polici, koja je tu već tako dugo da je postala sastavni deo ovog enterijera.
Restoran nastao 2002. godine, po ugledu na neke evropske i svetske. Specifičan po načinu služenja i pripremi hrane. Spoj tradicionalnog, seoskog ambijenta sa kreativnom internacionalnom kuhinjom.

Ono što tom ambijentu daje autentican izgled su predmeti od drveta, iz davnina, burići, drvene kutije, rukom tkani ćilimi, radio uređaji - lampaši, ili recimo pršuta na polici, koja je tu već tako dugo da je postala sastavni deo ovog enterijera. Uredni beli stoljnjaci od tkanog platna, stare, jednostavne drvene stolice, doprinose Vašem potpunom ugođaju.

Jedan je od retkih restorana u Beogradu, čiji se koncept zasniva na "slow food" ili, u prenesenom značenju "sporom sluzenju hrane". Ne, to ne znači da je usluga spora, naprotiv, upravo onoliko vremena koliko je Vama potrebno da sa uživanjem pojedete Vaš prvi obrok, toliko je konobaru dovoljno da Vam prinese drugi, treći... pa sve tako do sedmog. Baš kao slova u abecedi, tako se i tanjiri ređaju na Vašem stolu. Svaki tanjir ima svoju času vina, a svaka časa vina svoj tanjir.
Ovakav koncept služenja hrane, novina je u ugostiteljstvu kod nas, a "abc" je svakako postao sinonim za kvalitet. Dokaz tome je i poseta čuvenog Nikite Mihalkova.

U ovom restoranu, do sada je pripremljeno preko 6000 vrsta jela, jer svaki gost može da ucestvuje u kreiranju svojih obroka, s' toga, gospodin Ćirković - vlasnik restorana, ima običaj da kaže, "ovo je kreativna kuhinja, a jelovnik je - sam kuvar". Naime, simpatičan i veoma duhovit, kuvar će zajedno sa Vama napraviti meni "samo za Vas", ili se možete sa punim poverenjem prepustiti njegovim umećima.
Nemojte se truditi da saznate recept, vrlo duhovito će izbeći odgovor. Ali, ako jednom dođete, uvek ćete se vraćati.

Ovde je svaki tanjir specijalitet za sebe. Umetničko delo i u vizuelnom, i u kulinarskom smislu. Ovde se i biftek i hobotnica jedu viljuskom i tope u ustima. Jedan od predloga menija, takozvanih "pet tanjira", glasio bi ovako:

1) Carpaccio od rukole i komoraca, sa podnožjem od domaćeg kulena i kozjim sirom iz ulja od tartufa, uz koje se služi Prosecco (belo, slatko vino),
2) Rolnice od bifteka u sosu od semena bundeve, koje su inače zaštitni znak kuće, a služe se uz Sauvignon (proizvodnja Kovačević),
3) Rolovana piletina sa rukolom, mocarelom i smokvama u sosu od gorgonzole i smrčka, uz Chardonne (proizvodnja Vukoje),
4) Teleći file mariniran u đumbiru, sosu od ostriga i soja sosu sa dimljenim kačkavaljem, uz koji se pije Aurelius (proizvodnja Kovačević),
5) Biftek u sosu od višanja, čokolade i čilija, uz bugarsko vino No name's land.

Osim ovako neobičnog i provereno dobrog menija, možete naručiti i morske plodove, ili svežu ribu, jer "abc" je priprema samo svezu! Divljač je takodje na meniju.
Dakle, ovo je restoran najvišeg nivoa u ugostiteljstvu.

Ističemo da je ovo jedan od prvih restorana koji je počeo da prodaje i promoviše "male domaće vinarije". Danas su Triumf iz vinarije Bože Alekskandrovića, Cabernet i Sauvignon (Radovanović), Chardonne i Vranac (Vukoje) i vina Kovačević iz Iriga, prijatelji ove kuće.
Imajući u vidu bogato iskustvo vlasnika restorana, koji se dugi niz godina bavio degustacijom vina u inostranstvu, nije čudo što su naši najbolji vinari zauzeli mesto broj 1 na karti vina ovog restorana.

Sluša se veoma prijatna muzika, španska, portugalska ili neka druga nekomercijalna, koja odgovara vinu koje se pije.

Cena gore navedenog menija, za jednu osobu, dakle pet "iznosenja", sa isto toliko casa najukusnijih vina, pa čak i dezertnim, koje savrseno lezi uz poslasticu, je oko 2500 dinara (oktobar 2007).

Sigurni smo da ćete odavde izaći sa širokim osmehom.Pogledaj i:

ABC

,

zemun

,

slow food

,

hi class

,

vina

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Proba - Ožalošćena porodica

Svako pojavljivanje Branislava Nušića na srpskim scenama obeležava se crvenim brojem u pozorišnom kalendaru. Za Madlenian...

Klub Fest 27.02.2009.

Uživajte u galeriji fotografija!!!...