Početna » Kuda? » Na klopu »

Pavle Korčagin

 
Pavle Korčagin
Na klopu | dodato 10.06.2008.
Detalji

Adresa: Ćirila i Metodija 2a, 11000 Beograd
Tel.: +381 11 2401 093
E-mail: cucicv@ptt.yu
Radno vreme: od 08h do 01h

 
 

Na Zvezdari je 2001. godine otvorena „poštena kafana“, jedna od 12500 kafana u Beogradu, koja podseća na vreme komunizma i čiji su osnivači „akcijaši“.

Na jelovniku kod „Pavla Korčagina“, naći ćete neobičnu ponudu – „da me vidi moja mila majka“, „živ mi ti“, ili „batak Daliborke Stojišić“.
U vrema Tita, radne akcije su bile veoma popularne i korisne, kako za zemlju, tako i za narod, te je to vreme nazvano i „društvo jednakih šansi“. U to su vreme, svi koji su hteli da studiraju to zaista i mogli, bez obzira na to ko su im bili roditelji. To je bila njihova šansa.

Ovde ne postoji ideologija do one, da se tu može svratiti sa punim cegerima u povratku sa pijace, odmoriti uz kafu i u dobrom društvu, mogu čuti i izgovoriti „svakojake gluposti“, pričati sa narodom, a da to ne košta puno. Mladji svet koji dolazi ovamo, u potpunosti je prihvatio tu ideju, a stariji nastavio da je neguje. „Zašto da Irci imaju svoje pub-ove na koje su ponosni, a mi zaboravljamo naše najbolje kafane“, bio je jedan od motiva za oživljavanje ove priče, drugi je bio - otvoriti „kindergarden for adults“ ili zabavište za odrasle.

Ovde možete sresti lepog i zanimljivog sveta koji donosi različite priče i zaboravljene stvari. Ali dok jedni donose, drugi odnose i kradu (narod dao narod i uzeo), tako se postavka u zavisnosti od posetilaca, menja.

Enterijer je podeljen. Vrlo autentičan i nesvakidašnji, u crveno-belo-plavim bojama komunizma, sa etno elementima, predstavlja svojevrstan exponat Beograda. Ovde je sve originalno, spomenice majki palih boraca, slike gardista, brigada sa radnih akcija i svih onih koji nikako ne smeju biti zaboravljeni – Stjepan Filipović, Ljuba Čupić... Slike Josipa Broza, srp i čekić, petokraka, zastava i grb, starije će vratiti u mladost, a one mlađe naučiti našoj istoriji. Upravo ti mladi, na 25. Maj, koji se ovde i danas obeležava svečano, uključuju se kao volonteri, i kao nekada na radnim akcijama, pomažu da sve funkcioniše besprekorno.

Na jelovniku kod „Pavla Korčagina“, naći ćete neobičnu ponudu – „da me vidi moja mila majka“, „živ mi ti“, ili „batak Daliborke Stojišić“. Iako se godinama vešto odupirao jelima sa roštilja, „Pavle“ je danas, na zahtev njegovih gostiju, poklekao.

Za njega kažu, „poslednji beogradski splav na suvom“. Zašto? Zato što svake noći ovde svira muzikica. Ponedeljkom su to sremski tamburaši, utorkom i sredom ever green, a četvrtkom, petkom i subotom akustičan band, koji je, svirajući godinama, potvrdio svoj kvalitet.

Napomena: Znajući i verujući da i kafana, kao i porodica i društvo, vaspitava mlade, poruka je da se ovde ne može iz vaspitnih razloga naručiti Ceca ni Karleuša, ovde se neguje dobra narodna pesma.Pogledaj i:

tito

,

komunizam

,

kafana

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Kad su cvetale tikve
Roman Dragoslava Mihajlovića, „Kad su cvetale tikve“ prvi put je objavljen 1968. godine i izazvao je u to vreme značajnu reakciju socijalističkog režima....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Neobični nazivi beogradskih kafana

Mnoge beogradske kafane i restorani nose neobične nazive, pri čemu je i „kumovanje” najčešće bilo nesvakidašnje....

sHpiritus mOvens

U četvrtak 20.02. nas očekuje prava world music alt-kafanska fešta!...

Zlatni album

Modne slike predsedničkog para Jugoslavije 1952 – 1968....