Početna » Kuda? » Na klopu »

Mika Alas

 
Mika Alas
Na klopu | dodato 22.07.2010.
Detalji

Adresa: Stari obrenovački put 14, 11000 Beograd
Tel.: +381 11 25 4444 8
Mob.: +381 63 247 210
E-mail: mikaalas@gmail.com
Radno vreme: 10-24h
Wi-Fi

 
foto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alasfoto: Restoran Mika Alas
 

Restoran Mika Alas je otvoren 1951. godine, kada su radnici tadašnje firme "Lola", za svoje udruženje ribolovaca otvorili klub, gde će se družiti i spremati riblju čorbu na Savi.

Restoran ima i svoju monografiju gde su sažeta mnoga događanja tokom njegovog dugogodišnjeg postojanja.
Nosi ime našeg čuvenog matematičara, člana akademije nauka, strastvenog pecaroša i ljubitelja reka - Mihaila Petrovića (Mike Alasa). U neposrednoh blizini ovog restorana on je svirao violinu, uživao i spremao riblju čorbu za svoje društvo.

Zbog vremešnosti i boemskog duha alasa, koji se ovde oseća, poslužio je za snimanje nekoliko domaćih filmova i serija.

Ovde najviše dolaze ljudi sa porodicom, da odmore van gradske buke i uživaju u ribljim specijalitetima koji se pripremaju na stari način.

Enterijer je u stilu nekadašnjeg restorana, koji je mogao da primi samo 40 gostiju. Tada su ovde rado boravili Libero Markoni, Koča Popović, Peđa Milosavljević, Dobrica Ćosić... Ambijent pleni toplinom i čini da zaboravite na brzinu modernog života. Sa drvenih greda tavanice vise ribarske mreže i lampe nalik starim petrolejkama, a zidove krase brojne slike i priznanja (za ambijent i atmosferu).

Lepa banket sala na spratu prima do 90 gostiju i tu se mogu organizovati dečiji rođendani i veselja sa isključivo akustičnom muzikom (bez svadbi i bučnih dešavanja).

Natkrivena bašta sa drvenim klupama prostire se duž restorana. Opremljena je simpatičnim ventilatorima, koji čarlijaju u vrelim danima, pa u isti mah rashlađuju i teraju komarce.

Restoran ima i svoju monografiju gde su sažeta mnoga događanja tokom njegovog dugogodišnjeg postojanja.

Kuvari ovog restorana su u više navrata odneli pobede na takmičenjima u pripremanju izvrsne riblje čorbe. Pravi se po starom receptu "Mihaila Petrovića - Alasa", od raznovrsnih belih riba i apsolutno je prirodna (bez brašna, aditiva i zaprške).

Na meniju je najviše zastupljena rečna riba i najosnovnija ponuda morske. Takođe imaju lep roštilj (piletina, teletina, bifteci na razne načine, ramsteci...). Spremaju se i specijaliteti od divljači, kao i teletina i jagnjetina u mleku ispod sača. Jagnjetina se filira, pa gost dobija čisto meso bez kostiju.

Ovo je jedan od retkih mesta gde se služi jesetra i moruna. Sva jela se pripremaju na zdrav način (ploča, roštilj, lešo...).

Specijalitet Kuće potiče iz kuvara carske, ruske porodice Romanov, pa je nazvan "Smuđ Romanov".

Gotova jela počinju telećom i ribljom čorbom, koje se svakodnevno spremaju. Omiljeni su: juneći gulaš, riblji paprikaš po porudžbini...

Poslastice nisu brojne, ali su sveže i ukusne: orasnice, srneća leđa, palačinke sa raznim džemovima (čak i dijetalnim), tufahije, moskva šnit torta...

Karta pića je raznovrsna, pa ovde možete pronaći jeftinije i skuplje žestine, domaćih i stranih proizvođača. Vinska karta broji preko 120 internacionalnih etiketa.

Vikendom sviraju dva tamburaška orkestra. Petkom goste uveseseljava orkestar Žisel iz Pančeva (već 10 godina), a subotom svira beogradski orkestar starogradske muzike.

Parking je prostran i može da primi više vozila nego restoran gostiju.

Cene su niže ka srednjim. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Put pod noge - 42. Međunarodni beogradski sajam turizma
Pod sloganom „Put pod noge“ od 20. do 23. februara 2020. godine u halama Beogradskog sajma...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Mariza

Kraljica fada, specifične portugalske muzike koju karakterišu strast, tuga, ljubomora i žalost, vraća se u Srbiju u kojoj...

Krem čorbica od budeve

Bundeva je bogata biljnim vlaknima i izvor je mnogih vitamina: karotena, vitamina C, E i K, vitamina B grupe - B1, B2, B6, za...

Lorenzo i Kakalamba

Ovaj ekstravagantan restoran neobičnog imena otvoren u oktobru 2010. godine. Svoju klijentelu želi da privuče jedinstveno...