Početna » Kuda? » Na klopu »

Paša

 
Paša
Na klopu | dodato 29.03.2010.
Detalji

Adresa: Kej Oslobođenja 7, 11080 Zemun
Tel.: +381 11 2 612 119
Radno vreme: 10-00h

 
Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"Splav restoran \"Paša\"
 

Ovaj splav restoran je dobio ime po dvojci pašenoga, koji su ga osnovali 1990. godine. Ideja im je bila da naprave mesto za svoju dušu, gde bi privatno mogli da uživaju sa porodicom i prijateljima pored reke u pripremanju riblje čorbe.

Ovaj riblji restoran je od osnivanja čuven po ribljoj čorbi koja se pravi isključivo od sveže ribe.
Dobar glas se daleko čuje, pa su i ljudi sa strane počeli sve više da navraćaju kod "Paše", a za ručak su plaćali proizvoljno, po želji. Od 2000. godine prvobitni užitak dobija poslovnu dimeziju, restoran se proširuje i poprima današnji oblik.

Sa šetališta će Vam pogled privući velika drvena tabla "Paša" sa naslikanom ribom, koja ukazuje na drveni splav - restoran usidren uz obalu Dunava. Sastoji se iz dve celine: restoran i natkrivena bašta na vodi. Sa mostića prvo nailazite na zatvoren restoranski deo, nešto modernije uređen, diskretno osvetljen. Dominira drvo u raznim oblicima i poneki detalj od kovanog gvožđa. Bašta je prostrana i slobodna, otvorena ka Dunavu sa tri strane. Propisno natkrivena poput kućice bez zidova, svojim drvenim klupama i ribarskim mrežama, posebno privlači ljubitelje reke.

Ovaj riblji restoran je, kao što smo pomenuli, od osnivanja čuven po ribljoj čorbi koja se pravi isključivo od sveže ribe. U zavisnosti od godišnjeg doba i ulova, čorba je svaki put drugačija i iznenađujuće ukusna. Uz ovakvu čorbu najbolje ide čaša špricera ili belog vina, koje je i jedan od sastojaka.

Ovde su zastupljena dva načina pripremanja riblje čorbe: zemunski i apatinski. Svaki od njih sa sobom nosi i brojne alaske tajne. Dobra čorba sadrži minimum 4 vrste ribe: šaran, som, mrena, bela riba...

Smuđ, som, šaran sa grila su naša topla preporuka za glavno jelo. Riba je uvek sveža i ne služi se samo u porcijama, već i na kilogram. Lignje su prvoklasne, spremaju se na razne načine i posebno su tražene od strane ženske populacije.

Svakog jutra u periodu od 7-9h lokalni ribari se trude da donesu živ ulov, koji se čuva u reci do sudnjeg časa. Tako i vrsta ribe na meniju zavisi od sezone i ribolovačke sreće.

Blitva sa krompirom i restovani krompir su svakodnevni prilozi, a tu su i razne mešavine povrća, kao i marinada od maslinovog ulja, belog luka, limuna, peršuna, belog vina i sirćeta.

Osim ribe, na meniju je piletina na roštilju, u orahovom sosu, domaće kobacise na roštilju, dimljena vešalica, dimljeni vrat... Mlevena mesa nisu u ponudi.

Od poslastica izdvajamo: cheesecake, baklavu i suva pitu, koji se prave u ovom restoranu.

Karta pića se ponosi odličnim domaćim rakijama, a tu je 8 vrsta flaširanih piva.
Vinska karta je skrojena od odabranih domaćih etiketa (Aleksandrović, Kovačević, Radenković, Ranković, Vršački vinogradi...), a strane kapljice dolaze iz Španije, Portugalije i Slovenije.

Uglavnom se pušta italijanska muzika i odabrani strani repertoar.

Cene su srednje. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Članovi Udruženja turističkih vodiča Srbije na relaciji Beograd – Zajećar - Niš – Beograd
Obiman i raznovrstan program ovog dvodnevnog izleta omogućio je upoznavanje sa ovim, manje posećivanim delom Srbije....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Petar Kodžas

Petar Kodžas diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Itaka koledžu i na Istman školi za muziku....

Ušće

Restoran se nalazi u blizini ušća Save u Dunav. Datira još od 1963. godine. 1971. je renoviran, a 2002. potpuno adaptiran....