Početna » Bili Smo » Na predstavi »

Premijera predstave Oslikano Injem

 
Detalji
 
 

"Prvi put radimo ovakav projekat neverbalnog teatra. Odlučili smo se na osnovu ugleda i kvaliteta Art centra, u želji da tom saradnjom doprinesemo evropskoj godini interkulturalnog dijaloga", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Scenario je nastajao dugo, ali sam ga na probama polako stavljao u stranu, osluškivao kako moji saradnici reaguju na tu priču i kroz improvizacije smo kreirali predstavu
Krajem marta "Madlenianum" će izvesti premijernu obnovu opere "Travijata", u aprilu premijeru komedije "Dama iz Maksima", a u maju operu "Dnevnik Ane Frank" ruskog kompozitora Georgija Frida.

Umetnički direkor "Madlenianuma" Dejan Miladinović, koji trenutno režira u Vankuveru, uputio je pismo povodom premijere "Oslikano injem" ističući da Benka stvara predstavu kao da slika.

"Njegove scenske slike, pune mašte i simbola, izranjaju iz snova, a snovi su prava potka za pozorišno tkanje", poručio je Miladinović.

Benka je izjavio da je inspiraciju našao u priči koju je slušao kao dečak, o slikaru koji je celog života slikao crkvu na seoskom trgu, dok su ga proganjali prvo nemački okupatori potom partizani, sve dok seni predaka nisu došle da ga odvedu sa ovog sveta.

"Scenario je nastajao dugo, ali sam ga na probama polako stavljao u stranu, osluškivao kako moji saradnici reaguju na tu priču i kroz improvizacije smo kreirali predstavu", rekao je on.

Benka je ukazao da ga muči što za 25 godina profesionalnog rada nije uspeo da uspostavi komunikaciju sa nekim od ozbiljnih tetara i da "nametne svoju vokaciju", sve dok u "Madlenianumu" nije sreo ljude koji imaju sluha za ozbiljnu umetničku avanturu.

On je istakao da je to pozorište jedno od najboljih u Srbiji u smislu organizacije, discipline i profesionalnog odnosa.

Benka, koji je dosta radio i u inostranstvu, pretežno u Slovačkoj, učestvovao je sa prethodnom predstavom "Hleba i igara" na Bitefu, nagrađen na internacionalnim festivalima u Teheranu i Kairu, a predstava je pozvana i na festival u Lajpcigu, koji će biti održan u oktobru.

Za novu predstavu, "Oslikano injem", on je izabrao muziku i dizajnirao svetlo, sa Srđanom Jovanovićem, dok je kostime kreirala Jelena Zlatković.

Pored Benke u ulozi slikara, u predstavi učestvuju Zdenko Kožik, Miroslav Kožik, Zlatko Gašpar, Vladimr Lakatoš, Ana Šagova, Marija Truman, Marina Vujović i drugi. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Žućko, priča o Radivoju Koraću

Igrano-dokumentarni film scenariste i reditelja Gordana Matica „Žućko, priča o Radivoju Koraću“ premijerno će biti p...

Šešir profesora Koste Vujića

Film [b]Šešir profesora Koste Vujića[/b] u majstorskoj režiji [b]Zdravka Šotre[/b] kruna je njegovog dosadašnjeg rada....

Dan i noć u pozorištu - Madlenianum

Opera i teatar Madlenianum se uz sva beogradska pozorišta uključuje u projekat “Dan i noć u pozorištu” sa željom da ...