Početna » Bili Smo » Na predstavi »

BDP sezona 2013/14.

 
BDP sezona 2013/14.
Na predstavi | dodato 21.06.2014.
Detalji

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE
SEZONA 2013/2014.

 
 

Pod motom “skromno, samo sopstvenim snagama”, Beogradsko dramsko pozorište završava po mnogo čemu jednu od najuspešnijih sezona u svojoj 67 godina dugoj istoriji.

U sezoni 2013/14. na scenama Beogradskog dramskog pozorišta izvedeno je 280 predstava, imali su 28 gostovanja na scenama u zemlji i u inostranstvu, ugostili su 21 predstavu drugih pozorišta, a njihove predstave videlo je preko 80.000 ljudi.
Četiri nove produkcije, kao deo precizno osmišljenog repertoarskog plana, dovele su teatar BDP-a ponovo u sam vrh interesovanja, ne samo beogradske publike i stručne javnosti, već i čitavog regiona.

Tematski izazovi uz spremnost na rizik samo su potvrdili kreativne potencijale novih ali i neotkrivenih autorskih rukopisa, sve jedno da li je u pitanju savremeni dramski pečat ili osvežavajući pristup njihovim scenskim postavkama. “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, “Anđeli čuvari” Staše Koprivice, reditelja Veljka Mićunovića, i najzad kao kruna sezone – “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića – izazivale su veliko interesovanje i igrane na kartu više. Svi projekti su realizovani “sopstvenim snagama”, angažovanjem stalnih članova ansambla i saradnika.

Istovremeno, prateći programi i akcije, poput akcija “Pozorišni bonton”, “Decembar mesec humanosti”, “Otvorena vrata”,“Javni čas šminkanja”, izložbe scenografa i kostimografa, “Pozorišni maraton” i drugo, uspešno su promovisali rad BDP-a.

Protekle sezone Beogradsko dramsko pozorište je gostovalo u zemlji i regionu, ali i ugostilo i beogradskoj publici predstavilo veliki broj domaćih i inostranih projekata. Posebno obeležje sezone svakako je i učešće naših predstava na svim relevantnim teatarskim festivalima kod nas i u okruženju.

Predstava “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji, započela je svoj festivalski život otvaranjem XIX Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu, gde je Danica Ristovski dobila nagradu pubilke, a Slađana Vlajović nagradu stručnog žirija. Predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju međunarodnih festivala – Malih scena u Rijeci, kao i Teatar Festa “Petar Kočić” u Banja Luci gde su protagonistkinje predstave Paulina Manov, Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Na nedavno završenom 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu – publika je predstavi “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta dala najvišu ocenu (4,73) i time je predstava osvojila novoustanovljenju Sterijinu nagradu publike, a stručni žiri je Mariji Milenković dodelio Sterijinu nagradu za scenski pokret,.

Komad “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, Beogradskog dramskog pozorišta osvojio je dva priznanja na 24. Marulićevim danima u Splitu. Žiri je dodelio je Nagradu Marul za glumačko ostvarenje Milošu Bikoviću, a priznanje za najbolji savremeni dramski tekst izveden na Festivalu Ivoru Martiniću.

“Anđeli čuvari” izvedeni su u zvaničnoj selekciji Nušićevih dana u Smederevu, a Marko Živić je proglašen Glumcem večeri. Na festivalu “Žanki u čast”, plaketu za najbolje glumačko ostvarenje osvojila je Đurđija Cvetić. Pavle Pekić osvojio je nagradu “Zoranov brk” na festivalu “Zoranovi dani” u Zaječaru.

U sezoni 2013/14. na scenama Beogradskog dramskog pozorišta izvedeno je 280 predstava, imali su 28 gostovanja na scenama u zemlji i u inostranstvu, ugostili su 21 predstavu drugih pozorišta, a njihove predstave videlo je preko 80.000 ljudi.

Narednu, šezdeset i osmu po redu sezonu, Beogradsko dramsko pozorište sprema sa velikom odgovornošću da ne izneveri iščekivanja publike i opravda i zadrži visoke produkcijske standarde koji su postavljeni.

Premijere na scenama Beogradskog dramskog pozorišta
Ukupan broj: 4

13.10.2013. Nova scena
Boban Skerlić i Milena Depolo
„Trpele“
Režija:Boban Skerlić

24.11.2013. Scena „Rade Marković“
Ivor Martinić
„Moj sin samo malo sporije hoda“
Režija: Predrag Stojmenović

25.01.2014. Scena „Rade Marković“
Staša Koprivica
„Anđeli čuvari“
Režija: Veljko Mićunović

24.05.2014. Scena „Rade Marković“
Dragoslav Mihailović
„Kad su cvetale tikve“
Režija: Boban Skerlić

Ukupan broj izvedenih predstava: 280

Scena „Rade Marković“: 110
Nova scena: 121
Ukupan broj gostovanja: 28
Ukupan broj gostujućih predstava: 21Pogledaj i:

bdp

,

sezona 2013/14

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

BDP sezona 2013/14.

Pod motom “skromno, samo sopstvenim snagama”, Beogradsko dramsko pozorište završava po mnogo čemu jednu od najuspešni...

Otvaranje "Cineme" uz Tifu

Obavestavamo Vas da se beogradski klub “Cinema” otvara u četvrtak, 16. Februara, u 22 casa, na istoj, dobro poznatoj lok...

Прослава Београдске Нове године

Нови концепт прославе Београдске Нове 2013. године...