Početna » Bili Smo » Na predstavi »

BDP sezona 2013/14.

 
BDP sezona 2013/14.
Na predstavi | dodato 21.06.2014.
Detalji

BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE
SEZONA 2013/2014.

 
 

Pod motom “skromno, samo sopstvenim snagama”, Beogradsko dramsko pozorište završava po mnogo čemu jednu od najuspešnijih sezona u svojoj 67 godina dugoj istoriji.

U sezoni 2013/14. na scenama Beogradskog dramskog pozorišta izvedeno je 280 predstava, imali su 28 gostovanja na scenama u zemlji i u inostranstvu, ugostili su 21 predstavu drugih pozorišta, a njihove predstave videlo je preko 80.000 ljudi.
Četiri nove produkcije, kao deo precizno osmišljenog repertoarskog plana, dovele su teatar BDP-a ponovo u sam vrh interesovanja, ne samo beogradske publike i stručne javnosti, već i čitavog regiona.

Tematski izazovi uz spremnost na rizik samo su potvrdili kreativne potencijale novih ali i neotkrivenih autorskih rukopisa, sve jedno da li je u pitanju savremeni dramski pečat ili osvežavajući pristup njihovim scenskim postavkama. “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, “Anđeli čuvari” Staše Koprivice, reditelja Veljka Mićunovića, i najzad kao kruna sezone – “Kad su cvetale tikve” Dragoslava Mihailovića, u režiji Bobana Skerlića – izazivale su veliko interesovanje i igrane na kartu više. Svi projekti su realizovani “sopstvenim snagama”, angažovanjem stalnih članova ansambla i saradnika.

Istovremeno, prateći programi i akcije, poput akcija “Pozorišni bonton”, “Decembar mesec humanosti”, “Otvorena vrata”,“Javni čas šminkanja”, izložbe scenografa i kostimografa, “Pozorišni maraton” i drugo, uspešno su promovisali rad BDP-a.

Protekle sezone Beogradsko dramsko pozorište je gostovalo u zemlji i regionu, ali i ugostilo i beogradskoj publici predstavilo veliki broj domaćih i inostranih projekata. Posebno obeležje sezone svakako je i učešće naših predstava na svim relevantnim teatarskim festivalima kod nas i u okruženju.

Predstava “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića, u Skerlićevoj režiji, započela je svoj festivalski život otvaranjem XIX Glumačkih svečanosti “Milivoje Živanović” u Požarevcu, gde je Danica Ristovski dobila nagradu pubilke, a Slađana Vlajović nagradu stručnog žirija. Predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju međunarodnih festivala – Malih scena u Rijeci, kao i Teatar Festa “Petar Kočić” u Banja Luci gde su protagonistkinje predstave Paulina Manov, Danica Ristovski, Jadranka Selec, Milena Pavlović Čučilović, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Milica Zarić dobile nagradu za najbolju žensku ulogu. Na nedavno završenom 59. Sterijinom pozorju u Novom Sadu – publika je predstavi “Trpele” Beogradskog dramskog pozorišta dala najvišu ocenu (4,73) i time je predstava osvojila novoustanovljenju Sterijinu nagradu publike, a stručni žiri je Mariji Milenković dodelio Sterijinu nagradu za scenski pokret,.

Komad “Moj sin samo malo sporije hoda” Ivora Martinića, u režiji Predraga Stojmenovića, Beogradskog dramskog pozorišta osvojio je dva priznanja na 24. Marulićevim danima u Splitu. Žiri je dodelio je Nagradu Marul za glumačko ostvarenje Milošu Bikoviću, a priznanje za najbolji savremeni dramski tekst izveden na Festivalu Ivoru Martiniću.

“Anđeli čuvari” izvedeni su u zvaničnoj selekciji Nušićevih dana u Smederevu, a Marko Živić je proglašen Glumcem večeri. Na festivalu “Žanki u čast”, plaketu za najbolje glumačko ostvarenje osvojila je Đurđija Cvetić. Pavle Pekić osvojio je nagradu “Zoranov brk” na festivalu “Zoranovi dani” u Zaječaru.

U sezoni 2013/14. na scenama Beogradskog dramskog pozorišta izvedeno je 280 predstava, imali su 28 gostovanja na scenama u zemlji i u inostranstvu, ugostili su 21 predstavu drugih pozorišta, a njihove predstave videlo je preko 80.000 ljudi.

Narednu, šezdeset i osmu po redu sezonu, Beogradsko dramsko pozorište sprema sa velikom odgovornošću da ne izneveri iščekivanja publike i opravda i zadrži visoke produkcijske standarde koji su postavljeni.

Premijere na scenama Beogradskog dramskog pozorišta
Ukupan broj: 4

13.10.2013. Nova scena
Boban Skerlić i Milena Depolo
„Trpele“
Režija:Boban Skerlić

24.11.2013. Scena „Rade Marković“
Ivor Martinić
„Moj sin samo malo sporije hoda“
Režija: Predrag Stojmenović

25.01.2014. Scena „Rade Marković“
Staša Koprivica
„Anđeli čuvari“
Režija: Veljko Mićunović

24.05.2014. Scena „Rade Marković“
Dragoslav Mihailović
„Kad su cvetale tikve“
Režija: Boban Skerlić

Ukupan broj izvedenih predstava: 280

Scena „Rade Marković“: 110
Nova scena: 121
Ukupan broj gostovanja: 28
Ukupan broj gostujućih predstava: 21Pogledaj i:

bdp

,

sezona 2013/14

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Najava Nove sezone

Posle letnje pauze, Beogradsko dramsko pozorište otvara vrata svojoj publici već 22....

24 sata elegancije

Beograd je imao priliku da po treći put ugosti manifestaciju „24 sata Elegancije - Concours d’Elegance & Luxury salon”...

Time Out otvaranje 2011!

Uživajte u galeriji fotografija!...