Početna » Bili Smo » Na predstavi »

Pozorišni bonton

 
Pozorišni bonton
Na predstavi | dodato 08.04.2013.
Detalji

Beogradsko dramsko pozorište
Mileševska 64a
11000 Beograd, Srbija
T: +381 11 2835-111
W: www.bdp.rs/

 
BDPPravilno.Nepravilno.Sanja-Bulat-(2)pravilo-1Sanja-Bulat-(3)pravilo-2Sanja-Bulat-(3)pravilo-3Sanja-Bulat-(3)pravilo-4Sanja-Bulat-(4)pravilo-5-i-6Sibin-6-pravilo-7Sibin-4-pravilo-8Sibin-1-(2)pravilo-9Sibin-3-pravilo-10Sibin-2-pravilo-11Sibin-5-pravilo-12Aškraba-Ivona-(2)pravilo-13Aškraba-Ivona-(1)pravilo-14Aškraba-Ivona-(4)pravilo-15Aškraba-Ivona-(3)pravilo-16Aškraba-Ivona-(5)pravilo-17-i-18
 

Ukoliko ne znamo da se ponašamo, i svojim ponašanjem smetamo ljudima oko sebe, i ometamo glumce na sceni, narušavamo pozorišnu čaroliju.

Odlazak u pozorište i učestvovanje u pozorišnoj čaroliji trebalo bi da predstavlja zadovoljstvo i užitak.
U okviru proslave Svetskog dana pozorišta, BDP je pokrenulo već dugo pripremani projekat Pozorišnog bontona, koji će trajati do kraja ovogodišnje pozorišne sezone. Edukacija i informisanje pozorišne publike je veoma važan segment, kome mi pozorišni profesionalci moramo posvetiti posebnu pažnju. Prijatelji i partneri projekta su Fakultet primenjenih umetnosti, odsek scenografija, Univerzitet umetnosti u Beogradu i „Tehnoart Beograd“- Škola za mašinstvo i umetničke zanate.

Odlazak u pozorište i učestvovanje u pozorišnoj čaroliji trebalo bi da predstavlja zadovoljstvo i užitak. Međutim ono što može da pokvari kompletan utisak jeste nedovoljno obrazovana pozorišna publika. Ukoliko ne znamo da se ponašamo, i svojim ponašanjem smetamo ljudima oko sebe, i ometamo glumce na sceni, narušavamo pozorišnu čaroliju.

Da bismo to sprečili potrebno je malo, da pročitamo, zapamptimo i prisvojimo pravila ponašanja u pozorištu, tokom trajanja pozorišne predstave. Pre sledećeg odlaska na neku pozorišnu predstavu proverite da li znate kako bi trebalo, a kako ne bi trebalo da se ponašate u pozorištu. Ako sve ovo već znate, znači da ste obrazovana pozorišna publika, koja svojim primerom može služiti onima koji još uvek ne znaju sva pravila Pozorišnog bontona.

POZORIŠNI BONTON

1. Na vreme se informišite o repertoaru pozorišta, predstavi koju gledate, rezervišite i kupite karte. Bićete zadovoljniji ako sve ovo odradite na vreme. Ukoliko zakasnite i istekne Vam rezervacija, nemojte kriviti biletare. Ukoliko ne kupite karte na vreme, možete biti nezadovoljni mestom, nemojte kriviti biletare i razvodnike za to.

2. U pozorište dođite pristojno odeveni (trenerke, mini suknje, šorcevi, iscepane farmerke, sportske patike, papuče, i slično nisu prikladna garderoba). Ukoliko je u pitanju premijera, obucite se svečano.

3. Dođite čisti i sređeni, ali izbegavajte korišćenje prejakog parfema, smetaćete ljudima oko Vas.

4. Obavezno koristite garderobu za jakne, mantile,kapute, velike šešire, kišobrane, velike glomazne tašne i slično. Nemojte smetati ljudima oko Vas.

5. Nemojte kasniti, dođite dovoljno ranije, ako zakasnite nemate pravo da negodujete ako Vam ne bude dozvoljen ulazak u salu, najbolje je da sačekate prvu pauzu. Ukoliko Vas razvodnici ipak uvedu u salu iako je počela predstava, smestite se na prva slobodna mesta, nemate prava insistirati na svojim mestima. U toku prve pauze možete se premestiti na mesta za koja imate karte.

6. Ukoliko Vam je predstava nepoznata, ili želite da saznate nešto više o komadu, možete to uraditi putem programa koji se nalazi kod razvodnika u foajeu.

7. Ukoliko povedete dete u pozorište, objasnite mu pravila ponašanja, informišite ga na vreme o tome šta ćete gledati, ako je nešto nejasno ili ima nekih pitanja, sačekajte pauzu ili kraj predstave za objašnjenja i odgovore.

8. Kada se smeštate na svoje mesto, a ono se nalazi u sredini reda, obavezno se izvinite onima koje morate podići da biste prošli, a kroz red prolazite okrenuti licem prema ljudima koji već sede.

9. Ako ste bolesni, imate kijavicu ili kašalj, ostanite kod kuće, Vaš kašalj ili kijavica smetaće ostaloj publici i glumcima, a u sali treba da vlada potpuna tišina.

10. Nemojte unositi hranu, grickalice, sokove i slično, šuškaćete i biti glasni, smetaćete ostaloj publici i glumcima, a u sali treba da vlada potpuna tišina.

11. Obavezno isključite mobilne telefone, ili bilo koje druge uređaje, u toku trajanja predstave. Ukoliko ipak zaboravite da isključite zvono, a telefon Vam zazvoni u toku predstave odmah ga isključite, nemojte se ni slučajno javiti. Uvek možete proveriti propuštene poruke i pozive u toku pauze ili nakon predstave.

12. Ne šaljite i ne proveravajte tekstualne poruke ili mailove u toku predstave, svetlo Vašeg mobilnog telefona je još jače u mraku, smetaćete ljudima oko Vas, a ako ste blizu scene smetaće i glumcima.

13. Nemojte fotografisati ili snimati predstavu.

14. Nemojte pričati, pevati, komentarisati u toku predstave, smetaćete ostaloj publici i glumcima.

15. Držite noge na podu, nemojte ih podizati na sedište ispred Vašeg.

16. Aplauzom nagradite glumce, možete aplaudirati i u toku predstave ali nakon završenog teksta odnosno određene scena. Ukoliko niste sigurni da li je pravi trenutak za aplauz bolje nemojte aplaudirati. Najveći aplauz je na kraju izvođenja. Ali nemojte preterivati, vikati, ili dobacivati neumesne komentare.

17. Ukoliko morate da izađete iz sale ranije, sačekajte prvu pauzu ili sačekajte da se određena scena završi. Nemojte izlaziti u sred scene, jako ćete smetati glumcima.

18. Nemojte žuriti da izađete kada se završi predstava, sačekajte da se završi aplauz, da glumci odu sa scene ili da se spusti zavesa.
 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Iz junačkog života građanstva

U malograđanskoj svesti postoji samo jedan recept za uspešno življenje – materijalno blagostanje, posedovanje društveno...

BDP u Banja Luci na festivalu

Beogradsko dramsko pozorište gostuje 22. i 23. oktobra u Banja Luci na Međunarodnom festivalu......

Na sceni pio votku

Da bi u jednom pozorištu u Frankfurtu što verodostojnije odigrao ulogu pijanca u predstavi "Moskva -Petuški", glumac Mark ...