Početna » Bili Smo » Na filmu »

Bioskop Balkan ponovo radi

 
Bioskop Balkan ponovo radi
Na filmu | dodato 27.03.2008.
Detalji

 
 

Bioskop „Balkan“ ponovo je otvorio svoja vrata. Od 21. marta 2008.godine, projekcijom novog filma Darka Bajića „Na lepom plavom Dunavu“, bioskop je krenuo sa svojim redovnim programom.

Objekat bioskopa „Balkan“ uživa zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro.
Ovaj poduhvat je započeo renoviranjem enterijera i opremanjem najsavremenijom tehnikom koja će zadovoljiti i najzahtevnije gledaoce. Jedna od najstarijih biskopskih sala u gradu poseduje sve savremene uslove za održavanje filmskih projekcija, a pritom je zadržala duh i vrednosti starog ,,Balkana’’.

Program u ovom bioskopu će biti posvećen novim filmovima i tendencijama, domaćem filmu, ali i starom jugoslovenskom filmu. Određeni dani biće rezervisani za dokumentarne, studentske filmove, filmove mladih autora kao i naše klasike. Bioskop “Balkan” će takođe omogućiti široj publici da ima uvid u tokove savremene kinematografije Evrope i sveta.

Zgrada bioskopa „Balkan“ je podignuta 1870. godine i u njoj je prvobitno bio hotel „Bulevar“. Kasnije je promenio ime u „Operu“. Godine 1899. u hotelu je prvi put bio prikazan jedan film, što je kasnije postala česta praksa. Stalni bioskop u hotelu pod nazivom „Grand bioskop porodice Gomon“ počeo je sa radom 1912. godine. Od 1909. do 1911. u istoi zgradi bila je prva Beogradska opera. Današnje ime „Balkan“ bioskop je dobio 1928. kada je promenio vlasnika. Objekat bioskopa „Balkan“ uživa zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture kao kulturno dobro.

-„Svaki novi prostor u kome postoji neki optimizam i u kome je moguće napraviti neke nove komunikacije raznih vrsta umetnosti, dragocen je Beogradu“, izjavio je za KZV reditelj Darko Bajić vezano za početka rada bioskopa.

Povodom svog novog filma „Na lepom plavom Dunavu“, reditel Darko Bajić dao je svoj komentar: - „Uzbudljiva priča ovog filma između realnog i nadrealnog, istoka i zapada, melodrame i mjuzikla, otvorila mi je veliki prostor za stvaranje zanimljivog filma inspirisanog izazovom nove Evrope, u kojem poblem jezika nije jedini, pa čak ni najvažniji razlog za nerazumevanje”. 
 
 
Za Vašu pažnju
 
16. Beogradski salon vina
16. Beogradski salon vina, biće održan 6. i 7. decembra 2019. u hotelu Hyatt Regency...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Nike okupio novu generaciju trkača

Gradsko trčanje jedanje od svetskih trendova koji promoviše zdrav život i čija popularnost raste iz dana u dan....

Andjeo čuvar

Istinita priča o savremenoj evropskoj trgovini robljem....