Početna » Bili Smo » Na filmu »

Prva klapa - Zmajovini pangalozi

 
Detalji

Vreme dešavanja: 23.12.2011. godine
Mesto dešavanja: Banatski Karlovci

 
 

U petak, 23. decembra 2011. godine, u Banatskim Karlovcima počelo je snimanje dugometražnog igranog filma „Zmajovini pangalozi”, u režiji Bobana Skerlića, koji je, uz Vladimira Andrića i autor scenarija.

U posebnim ulogama, pojaviće se i Timoti Džon Bajford, Donka Špiček, Raša Popov, Ljubivoje Ršumović, ali i veliki broj drugih ličnosti iz javnog života.
Scenario je adaptacija originalnog pozorišnog komada Ivane Dimić. Direktor fotografije je Kosta Glušica.

Producent filma “Zmajovini pangalozi” je ArtAkcija, a koproducenti su Monte
ovih prostora, porodična Royal Pictures i Smart studio iz Srbije, Croatia Film iz Zagreba, Balkan film iz komedija sa elementima Bosne i Hercegovine.

Snimanje filma nastavlja se sredinom februara, a osim u Banatskom Karlovcu, snimaće se i u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu i Subotici.

Tema filma, ipak, i nije tako vesela- reč je o podlogu. Radnja je smeštena u Jututuniju, koja jako liči na Srbiju na kraju devetnaestog veka.

Ali, na žalost i na današnju Srbiju, u kojoj je nasilje i dalje vid vaspitavanja. Glavni junaci su šestoro desetogodišnjaka; junaci preuzeti iz poezije Zmaj Jove Jovanovića - Pura Moca, Seka Pela, Lenji Gaša, Nespremna Ana, Ludi Tola i Laza Materina Maza. Pored redovnih đačkih izazova i zadataka, deca se suočavaju i sa surovim vaspitnim metodima, ne samo u školi, od strane surovog i strogog učitelja Rajice, već i kod kuće.

Zmaj Jova je taj koji im pomaže u nevoljama i zajedno sa decom progoni batinu s one strane zakona.

U filmu se pojavljuje veliki broj dece, a glavne uloge tumače: Andrija Gojković (Pura Moca), Vida Stanić (Nespremna Ana), Luka Subotić (Ludi Tola), Saša Sinđelić (Seka Pela), Miloš Klanšček (Lenji Gaša) i Balša Camović (Laza Materina Maza).

U filmu igraju i Tihomir Stanić (Zmaj Jova), Branislav Lečić (učitelj Rajica), Dragan Bjelogrlić (kralj), Bojana Maljević(Persida), Marko Gvero, Borka Tomović .

U posebnim ulogama, pojaviće se i Timoti Džon Bajford, Donka Špiček, Raša Popov, Ljubivoje Ršumović, ali i veliki broj drugih ličnosti iz javnog života.

Muziku za songove pišu različiti, poznati muzičari iz regiona, koje ćemo posebno predstaviti.

Želja autorskog tima je da se uz najviše umetničke i tehnološke standarde, napravi drugačiji, zanimljiv i moderan porodični film. Film koji najsavremenijim filmskim jezikom govori o starim problemima našeg društva.

NE ZABORAVITE:

Prema poslednjem saopštenju Ministarstva rada i socijalne politike, dve trećine roditelja u Srbiji danas, pribegava nasilju i fizičkom kažnjavanju. S tim u vezi su i statistika i istraživanja Unicefa u Srbiji u okviru programa „Škole bez nasilja“ koji pokazuju da oko 60% učenika bar jednom u tri meseca trpi fizičko nasilje, a među njima, oko trećina učestvuje i ulozi nasilnika i u ulozi žrtve. Istovremeno polovina srednjoškolki opravdava nasilje nad ženama, dok trećina njihovih školskih drugara smatra da određena ponašanja zaslužuju šamar.

Deca su dobra, dok ih odrasli ne pokvare. Nasilje rađa nasilje. Stav ovog filma je da se detinjstvo i nasilje uzajamno isključuju. Tu ne vrede objašnjenja i opravdanja. To je i jedan od razloga zašto pravimo ovaj film.

NAPOMENA:

Film je pobedio na konkursu Sekretarijata za kulturu grada Beograda, kao i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Vojvodine. Podršku filmu dao je i Grad Novi Sad. Film je dobio podršku Narodne kancelarije Predsednika Republike.

Obzirom na to da film sadrži eksplicitnu poruku da je fizičko kažnjavanje dece neprihvatljiv vid disciplinovanja, kao i na značaj teme kojom se bavi, film „Zmajovini pangalozi“ dobio je podršku i Saveta za prava deteta Vlade Republike Srbije zajedno sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu i organizacijom Save the Children Norway, kao i stručnu pomoć beogradske kancelarije UNICEF-a. 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Promocija albuma benda "ŽeneKese"

Na splavu 20/44, sinoć, je održana promocija debi albuma benda ŽeneKese. Bend je izveo efektan nastup u prisustvu uglednih...

Nele Karajlić ostaje u bolnici

Frontmen grupe "No smoking orkestra" Nele Karajlić nalazi se na lečenju u Kliničkom centru u Beogradu, potvrdio je portpar...

Koncert Jovana Kolundžije i benda RTS

Koncert Jovana Kolundžije i benda RTS-a će biti održan u četvrtak u velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca.
U...