Početna » Kuda? » Na piće »

Popodnevna čajanka

 
Popodnevna čajanka
Na piće | dodato 23.01.2014.
Detalji

 
 

Da li ste se, nekada, zapitali kako je nastala ova tradicija?

Ne postoji ritual koji je vise britanski od služenja i ispijanja popodnevnog čaja.
Poreklo
Veruje se da zasluge za tradiciju ppopodnevnog čaja pripadaju Ani, sedmoj vojvotkinji od Bedforda, koja je živela početkom XIX veka. U to vreme je bilo uobičajeno da se večera služi dosta kasno, obično oko 21h, pa je vojvotkinja bila gladna u kasnim popodnevnim časovima. Kako bi odagnala glad, naručivala bi da joj u sobi posluže čaj, hleb i puter i kolače. Ovo se smatralo sjajnom idejom, pa je postala naširoko prihvaćena i podnevni čaj je rođen.

Popodnevni čaj danas
Služenje popodnevnog čaja je evoluiralo tokom godina i danas se uglavnom održava kao tradicija u prestižnim hotelima i specijalozovanim čajdžinicama širom sveta. Većina njih služi popodnevni čaj od oko 15-16h do 18h.

Square Nine je prvi i jedini beogradski hotel koji služi kompleatn popodnevni čaj, svakog dana od 16- 18:30h.

Pravilno služenje popodnevnog čaja
Popodnevni čaj tradicionalno počinje mini sendvičima sa različitim ukusoma - sa dimljenim lososom, krastavcem, jajima i senfom. Zatim idu scones – čuveno britansko pecivo, koje se jede sa džemom i puterastim kremom, a na kraju dolaze kolači i torte. Varijacije u Britaniji migu uključivati mafine, tost hleb, a u Škotskoj čak i jaja i slaninu.Pogledaj i:

popodni čaj

 
 
 
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Popodnevna čajanka

Da li ste se, nekada, zapitali kako je nastala ova tradicija?...