Početna » Kuda? » Na piće »

Popodnevna čajanka

 
Popodnevna čajanka
Na piće | dodato 23.01.2014.
Detalji

 
 

Da li ste se, nekada, zapitali kako je nastala ova tradicija?

Ne postoji ritual koji je vise britanski od služenja i ispijanja popodnevnog čaja.
Poreklo
Veruje se da zasluge za tradiciju ppopodnevnog čaja pripadaju Ani, sedmoj vojvotkinji od Bedforda, koja je živela početkom XIX veka. U to vreme je bilo uobičajeno da se večera služi dosta kasno, obično oko 21h, pa je vojvotkinja bila gladna u kasnim popodnevnim časovima. Kako bi odagnala glad, naručivala bi da joj u sobi posluže čaj, hleb i puter i kolače. Ovo se smatralo sjajnom idejom, pa je postala naširoko prihvaćena i podnevni čaj je rođen.

Popodnevni čaj danas
Služenje popodnevnog čaja je evoluiralo tokom godina i danas se uglavnom održava kao tradicija u prestižnim hotelima i specijalozovanim čajdžinicama širom sveta. Većina njih služi popodnevni čaj od oko 15-16h do 18h.

Square Nine je prvi i jedini beogradski hotel koji služi kompleatn popodnevni čaj, svakog dana od 16- 18:30h.

Pravilno služenje popodnevnog čaja
Popodnevni čaj tradicionalno počinje mini sendvičima sa različitim ukusoma - sa dimljenim lososom, krastavcem, jajima i senfom. Zatim idu scones – čuveno britansko pecivo, koje se jede sa džemom i puterastim kremom, a na kraju dolaze kolači i torte. Varijacije u Britaniji migu uključivati mafine, tost hleb, a u Škotskoj čak i jaja i slaninu.Pogledaj i:

popodni čaj

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Utopljena duša
Sudbina Vladislava Petkovića Disa, ukletog pesnika, višegodišnja je inspiracija Aleksandra Jugovića....
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Popodnevna čajanka

Da li ste se, nekada, zapitali kako je nastala ova tradicija?...