Početna » Fit » Saveti »

Meso i krompir nadimaju

 
Meso i krompir nadimaju
Saveti | dodato 09.02.2009.
Detalji

Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranjivu vrednost.

 
 

O hrani koja se „svađa”za „Blic” govori dr Branka Mirković, nutricionista.

Postoje prehrambene kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju
Postoje prehrambene kombinacije u kojima namirnice kao da se svađaju. Ako ih jedete zajedno, negativno će delovati jedna na drugu i uveliko smanjiti svoju hranjivu vrednost.

Posledica ovakvih kombinacija su nadimanje, kolitis, loše varenje, iritirana creva, migrena, artritis, kandida, hronični umor, pogotovo posle obroka. O hrani koja se „svađa”za „Blic” govori dr Branka Mirković, nutricionista.

Meso i sir - Ukusno, ali... Kalcijum iz mlečnih proizvoda otežava apsorpciju gvožđa iz mesa. Inače, ovim spojem se unosi previše belančevina životinjskog porekla, što zamara bubrege.

Spanać i jaja - Vrlo popularna kombinacija u mnogim domaćistvima, moglo bi se reći čista klasika, ali.... Zaprška koja se dodaje spanaću je bogata fitičnom kiselinom zbog čega otežava apsorpciju gvožđa iz žumanca.

Mleko i kafa - Popularna kafa s mlekom za neke je preteška jer te dve namirnice zajedno stvaraju supstancu za čije varenje je potrebno i tri sata.

Meso i krompir se ne kombinuje jer ova kombinacija izaziva nadimanje, podrigivanje i gasove. Pražnjenje želuca je usporeno izaziva zatvor, ali dešava se i ubrzano izbacivanje nesvarene hrane. Osećaj iscrpljenosti i umora je prateća pojava.

Osnovna podela

Osnovna podela namirnica je na belančevine i skrobne namirnice. Njihovim odvajanjem učinićete sebi mnogo dobra i dovesti težinu u red.

Belančevine

Sve vrste mesa, riba, jaja, sirevi, sirni namazi.

Koncentrovana belančevinasta hrana se mora odvojiti u posebne belančevinaste obroke. Možete da je mešate sa svim povrćem osim sa krompirom. Takođe bi bilo dobro da belančevine jedete bez hleba, testenine, pirinča ili bilo koje druge žitarice. Takvi obroci se lako pripremaju i veoma lako vare. Posle ovog obroka se nećete osetiti umorno, tromo i bezvoljno.

Ako želite da poboljšate varenje u istom obroku jedite samo jednu vrstu belančevina. Sa koncentrovanim belančevinama jedite dosta salate.

Povrće, žitarice, mleko i jogurt sadrže belančevine, ali u manjim količinama. Pasulj, grašak, sočivo nisu koncentrovana belančevinasta hrana i u glavnom se slažu sa skrobastom hranom. Dole sledi primer jelovnika:

- Meso ili riba sa povrćem

- Jaja – omlet sa sirom, pečurkama, povrćem salata Salata od sira, jaja i povrća

- Jela sa sosom od sira

- Karfiol sa sirom i jajima

- Mešano povrće, pečurke, sir

- Tvrdo kuvana jaja u sosu od sira sa povrćem

- Jaja sa spanaćem

Skrobni obroci

U skrobne namirnice spadaju krompir, sve žitarice, hleb, testenina, pirinač, pasulj, krompir, grašak, sočivo, sojino mleko i jogurt, tofu sojin sir, žumance, banana, slatke kruške, smokve, grožđe sveže i suvo, med, džem, pekmez.

Skrobni obroci slični su obrocima u postu. Nema sireva, mleka jaja, jogurta, mesa.

Dopušteno je da se obogate žumancem, veoma slično kao kada začinjavate supe. Tako možete čorbu od povrća da začinite žumancetom i sojinim mlekom. Obroke takođe možete da obogatite raznim povrćem, pečurkama, orasima i semenkama. Maslac, pavlaka, mekani ili punomasni sirevi su dopušteni ako sadrže mali procenat belančevina.

Belančevine iz povrća se slažu sa skrobnim obrocima, ali se slaže i veoma slatko voće, na primer grožđe i hleb. Dole sledi primer jelovnika:

- Pasulj sa salatom

- Kupus, pečena cvekla paprika i hleb

- Špageti sa povrćem i pečurkama

- Flekice sa kupusom,

- Povrće, sa pirinčem

- Povrće sa krompirom

- Razne vrste pita sa kupusom, pečurkama, krompirom i prazilukom (Blic)Pogledaj i:

meso

,

krompir

,

ishrana

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
ARZAMAS
„Arzamas je roman o sreći i smrti koje se sudaraju kroz svakodnevni život majke koja odlazi i ćerke koja ostaje...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Galete

Galete su jednostavne, a za mnoge tako neodoljive. Ima ih slatkih, ali i slanih. Uvek se nađu pri ruci da zavaraju glad. Ako...

Punjene paprike

Predstavljamo Vam dva jednostavna recepta: paprike punjene sirom i punjene mesom. ...

Saveti nutricioniste

Pošto je počela sezona kada se očekuje da budemo fit, savetujemo vam da što pre promenite način ishrane. Ugledni američ...