Početna » Fit » Saveti »

Matične ćelije šansa za slepe

 
Detalji

Lečenje koje se danas primenjuje može usporiti napredovanje ovih bolesti, ali ne može i nadoknaditi izumrle ćelije rožnjače.

 
 

Međutim, postoje izuzetne nove mogućnosti za sprečavanje pogoršavanja, ili povraćaj poremećenog vida uzrokovanog ovim oboljenjima.

Rožnjača, obolela usled zapaljenja, dijabetesa, glaukoma ili staračke degeneracije, glavni je uzrok slabljenja ili potpunog gubljenja vida.
Rožnjača, obolela usled zapaljenja, dijabetesa, glaukoma ili staračke degeneracije, glavni je uzrok slabljenja ili potpunog gubljenja vida. Međutim, postoje izuzetne nove mogućnosti za sprečavanje pogoršavanja, ili povraćaj poremećenog vida uzrokovanog ovim oboljenjima.
Lečenje koje se danas primenjuje može usporiti napredovanje ovih bolesti, ali ne može i nadoknaditi izumrle ćelije rožnjače. Ipak, različiti tipovi ćelija rožnjače neophodnih za vid mogu se dobiti od omnipotentnih matičnih ćelija, navodi se u studiji istraživačkog tima sa medicinskog univerziteta „Sani apstejt”.
„Gubitak vida nastaje kao posledica ovih bolesti, jer jedan ili više od sedam tipova ćelija rožnjače umire. Međutim, omnipotentne ćelije nude obećavajuću početnu tačku od koje će se krenuti u stvaranje novih ćelija rožnjače”, tvrdi vođa istraživačkog tima dr Majkl Ezra Zuber.
Kako bi isprobali svoju hipotezu, istraživači su izvršili eksperiment sa ćelijama žabe. Naime, pod normalnim okolnostima iz ćelija žabe formiraju se samo ćelije epiderma.
Ipak, istraživači su uspeli da stvore ćelije rožnjače od omnipotentnih ćelija, nateravši ih da isture u prvi plan gene prenosnog faktora očnog polja. Ovako reprogramirane ćelije uspele su da formiraju svih sedam tipova ćelija rožnjače koje se mogu naći u oku, uključujući i ganglije rožnjače koje imaju nervne završetke povezane s mozgom.
Kako kaže dr Zuber, cilj regenerativne medicine jeste da se zamene mrtve ili odumiruće ćelije, a kako je rožnjača, kao i drugi organi, sastavljena iz više različitih tipova ćelija, uspešan oporavak od slepila izazvanog mehaničkim oštećenjem oka ili oštećenja vida usled bolesti, zahteva funkcionalnu zamenu različitih tipova ćelija rožnjače. Rezultati su pokazali da se omnipotentne ćelije mogu iskoristiti za dobijanje svih tipova ćelija rožnjače neophodnih za vid. (Blic)Pogledaj i:

maticne celije

,

roznjaca

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
“Best Buy Automobil u Evropi 2020.”: Opel Corsa
Opel Corsa osvojio prestižnu nagradu „Best Buy Automobil godine u Evropi 2020.”...
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Proizvedene matične ćelije

Grupa američkih naučnika uspela je da uzgoji nove vrste ljudskih matičnih ćelija s genskim mutacijama koje rezultiraju po...

Banka matičnih ćelija sledeće godine

Javna banka matičnih ćelija neće biti otvorena u roku koji je najavljen. Potrebno oko 36.000.000 dinara, a novac stiže iz...

Valjevo - Petnica

Jugozapadno od Beograda, na 95. kilometru magistralnim putem E 760, na reci Kolubari, nalazi se Valjevo. Ovaj grad razvio se ...