Početna » Fit » Saveti »

Hranom do bujne kose

 
Hranom do bujne kose
Saveti | dodato 24.11.2008.
Detalji

Zaboravite skupe šampone, regeneratore i maske!

 
 

Ako je vaša kosa lošeg kvaliteta, na jelovniku bi češće trebalo da budu namirnice poput spanaća, lososa ili jaja.

Tanka, beživotna kosa bez sjaja i ispucali vrhovi često su samo posledica loše ishrane, pa zato lek za njeno ozdravljenje treba potražiti u kuhinji.
Zaboravite skupe šampone, regeneratore i maske! Tanka, beživotna kosa bez sjaja i ispucali vrhovi često su samo posledica loše ishrane, pa zato lek za njeno ozdravljenje treba potražiti u kuhinji.
Ako vam je kosa u lošem stanju, pomoću saveta frizera Ričarda Varda, koji tvrdi da pravilnom ishranom možemo da utičemo na njen kvalitet, imaćete sjajnu i zdravu kosu.
„Ishrana je najvažnija! Kosu treba hraniti iznutra kvalitetnim namirnicama, jer samo ćemo tako postići vitalnost, zdravlje i sjaj. Loša i beživotna kosa najčešće je rezultat nezdravog načina života, stresa, pušenja i kofeina”, tvrdi Vard.
On naglašava da je za zdravu kosu najvažnije unošenje dovoljne količine vode.
„Važno je smanjiti unos kofeina i alkohola, jer može da smanji apsorpciju gvožđa, što će izazvati stanjivanje vlasi, pa čak i gubitak kose”, savetuje on.
Ako je vaša kosa lošeg kvaliteta, na jelovniku bi češće trebalo da budu namirnice poput spanaća, lososa ili jaja.
Tako je, na primer, spanać bogat gvožđem i vitaminom C. Nedostatak gvožđa može da izazove gubitak kose, dok je vitamin C važan za zdravlje vlasišta. Bobičasto voće, poput borovnice, prirodni je izvor gvožđa, pa ako imate problema s opadanjem kose, preporuka je da uzimate što više ovog voća. Isto važi i za crveno meso. Takođe, tamno lisnato povrće je i dobar izvor cinka, pa je zato važno da ga jedete kako biste izbegli perutanje kože glave.
Losos, srdela, skuša i tuna bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje su izuzetno važne za zdravlje kose. Suvo teme koje se peruta obično je znak nedovoljnog unosa esencijalnih masnih kiselina u organizam. Žitarice imaju značajan sadržaj vitamina B kompleksa, izuzetno važnih za zdravlje kose. Osim žitarica, B vitaminima su bogati mleko i mlečni proizvodi, zeleno povrće, pekarski kvasac, džigerica i orašasti plodovi. (PressOnline)Pogledaj i:

kosa

,

ishrana

,

hrana

 
 
 
Za Vašu pažnju
 
Čajanka sa kraljicom Natalijom
Muzej Dom Jevrema Grujića, Turistička organizacija Beograd i Udruženje turističkih vodiča Srbije predstavili su najnoviji program......
 

NAGRADNA IGRA

Sve što treba da uradite je da nam pošaljete mail na: redakcija@kudazavikend.com Najbržih dvoje dobijaju po DVE ulaznice. U mailu navesti: Ime, Prezime, mesto i broj telef...

SRODNE TEME

Kineska kiselo ljuta supa

U dubljem loncu meso propržite na susamovom ulju (svinjetina i govedina duplo duže od piletine i škampi), a zatim ga nalij...

Iskokaj kokice

Eksplozije se dešavaju kad dođe do naglog širenja gasa, baš kao što biva i sa kokicama....

Pirinač - hrana polovine čovečanstva

Integralni pirinač je bogat složenim ugljenim hidratima, kalijumom, fosforom, vitaminom B i važnim belančevinama. Buda je...